Ο θάνατος του εμποράκου και άλλων συναφών Νο 2

Συμπολίτες μου, αφού την σκαπουλάραμε με τα χίλια ζόρια στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον Μάρτιο όπου κλειστήκαμε μέσα και περιμέναμε τους εθνοσωτήρες να μας σώσουν, μπήκαμε αισίως στην βου (δεύτερη) φάση όπου μπήκαμε πάλι στο… μαντρί με στόχο να μας ξανασώσουν.

Μας ρωτήσατε άραγε αν θέλουμε να μας σώσετε;. Αντί να μοιράζετε τα εκατομμύρια σε κανάλια και ΜΜΕ για να κρατούν το στόμα τους κλειστό, φροντίστε να γίνουν κορονοτεστ σε όλο τον κόσμο, φτιάξτε ΜΕΘ, προσλάβετε προσωπικό, αγοράστε κανα λεωφορείο. Τι κανατε έξι μήνες που μας είχατε πρήξει ότι έρχεται δεύτερο κύμα, πολύ χειρότερο από το πρώτο;

Τί-πο-τα! Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Μπορείτε να κάνετε κάτι για τα κλειστά μαγαζιά, την εικόνα θλίψης που βλέπεις στα μάτια του λαού, το σκοτάδι που επικρατεί παντού, τον θάνατο του εμποράκου που δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Πως το είπε αυτό ο Άκης Πετρετζίκης στον Άδωνι; “Τα μέτρα που παίρνετε είναι για εμάς επιπλέον δάνεια. Πως να εξοφλήσεις τα παλιά σε λίγο καιρό τη στιγμή που δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου ούτε τώρα ούτε μεθαύριο;” Ε κύριε Άδωνι; Αυτά είναι ψίχουλα που δίνονται και μάλιστα δανεικά και έντοκα για όσους τα πάρουν. Εάν και εφόσον.

Όπως τα 800 ευρώ που ήταν τον Μάρτη αλλά τελικά τα πήραν για ένα τρίμηνο. Δηλαδή κάτι παραπάνω από 250 ευρώ τον μήνα. Σώθηκαν.

Και με τα τοπικά μαγαζιά αλήθεια τι γίνεται; Τα μαγαζάκια της γειτονιάς, αυτά που μοχθούν να τα φέρουν βόλτα, είτε είναι κλειστά, είτε μισόκλειστα. Ένας φίλος μου, μου τόπε ξεκάθαρα πριν λίγες μέρες. Τι -40% στο ενοίκιο. Δεν υπάρχει μία. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Αυτή είναι η (τραγική) κατάσταση.

Από την άλλη τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά. Γιατί αραγε; Έλα μου ντε… Τα σούπερ μάρκετ είναι και τις Κυριακές ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Όπως τις προάλλες που εξαφάνισαν τα χαρτιά υγείας. 35% αύξηση τζίρου είχαν τα σούπερ μάρκετ την πρώτη περίοδο της καραντίνας, κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα.

Γονατισμένοι οικονομικά από το πρώτο κύμα του κορονοϊού και τις καραντίνες της προηγούμενης άνοιξης, οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων είχαν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες για επιβίωση στην αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία ξεκινά για τα καλά αυτές τις ημέρες. Μετά τα νέα lockdowns όμως οι ελπίδες αυτές εξανεμίζονται, βυθίζοντας εμπόρους και εργαζομένους σε απόγνωση.

Η δυσαρέσκεια είναι ήδη έντονη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με προεξάρχουσα τη Γαλλία, όπου η οργή απέναντι στην κυβέρνηση, τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ -που εξαιρούνται από την καραντίνα- και τους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Amazon διαρκώς μεγαλώνει. Προκειμένου να κατευνάσει την οργή των μικροεμπόρων η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη Κυριακή ότι εξετάζει το κλείσιμο των τμημάτων των σούπερ μάρκετ που πωλούν αγαθά τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης όπως τα παιχνίδια.

Το απαγορευτικό που όρθωσε η κυβέρνηση στον κλάδο της εστίασης λειτουργεί και ως βρόχος που διακόπτει το οξυγόνο ενός κλάδου που λειτουργεί με ζημίες εξαιτίας του εαρινού lockdown. Πόσοι τελικά θα επιβιώσουν από αυτήν τη διαδικασία είναι άγνωστο. Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις πάντως, περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις ενός κλάδου που αριθμεί συνολικά 82.000 θα οδηγηθεί (λόγω έλλειψης οξυγόνου) σε κλείσιμο. Σε αυτό τον χορό του Ζαλόγγου αναμένεται να συμπαρασύρουν και 100.000-120.000 μισθωτούς.

Όποιον και αν ρωτήσεις από τον κλάδο της εστίασης θα σου δώσει σχεδόν την ίδια απάντηση: “καταστρεφόμαστε”. Ίσως η μόνη λύση, όπως αναφέρουν, να ήταν μια γενναία δόση ρευστότητας στην αγορά, η οποία από την ξαφνική επιβολή του πρώτου lockdown, την επανεκκίνησή του χωρίς σχέδιο, το πρόχειρο άνοιγμα του τουρισμού αλλά και την επιβολή της δεύτερης καραντίνας μετράει μόνο ζημίες, αφού όταν άνοιξε ο τζίρος μόλις και μετά βίας προσέγγισε το 60% του κύκλου εργασιών.

Κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ναι αλλά πόσοι; Δυστυχώς-όλο και περισσότερο αυτή η περίοδος θυμίζει το έργο του Άρθουρ Μίλλερ: Ο θάνατος του εμποράκου. Κι ας πέρασαν 70 χρόνια από τότε που γράφτηκε.

Τα είπα και ξαλάφρωσα…

Υ.Γ1. Στηρίξτε τα τοπικά μαγαζιά, τώρα στα δύσκολα πρέπει να τους συμπαρασταθούμε. Κυκλοφορεί τελευταία στο fb ένα κείμενο και το αναδημοσιεύω: Η φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι διαφορετική. Αντί να ενισχύσετε την κερδοφορία των διαφόρων διαδικτυακών πολυκαταστημάτων θα μπορούσατε να στραφείτε στα τοπικά καταστήματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πιθανότατα θα παλεύουν για την επιβίωση (αν δεν γνωρίζετε κάποια μπορείτε να ρωτήσετε στον κύκλο σας). Σίγουρα θα τους προσφέρετε μια βοήθεια και μια ελπίδα ότι και του χρόνου θα λειτουργούν.

Υ.Γ2. Να προσέχετε. Ο κορονοιός είναι εδώ. Άλλοι απουσιάζουν

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.