Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.110 εμβολιασμοί, οι 860 κατ’ οίκον…
Το γεγονός ότι περίπου 1.000 ιδιώτες γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης για την πορεία του εν λόγω προγράμματος από το Υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δίνοντας, παράλληλα, πληροφορίες για την «ταρίφα» που θα ισχύει ανά εμβολιασμό.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε για μια ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών, κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα των αλλεργιών που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς, ώστε να μην εμβολιάζονται.
«Ο εμβολιασμός παιδιών 12-17 ετών αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης. Με την ενεργό συμμετοχή παιδιάτρων, αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, θα απαντηθούν, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λαθεμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους. Αυξημένη είναι η κινητικότητα διεθνώς σχετικά με τα εμβόλια για ηλικίες 5-11 ετών ή και από 6 μηνών. Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένες ποσότητες δόσεων και οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εγκρίνουν τις χορηγήσεις», είπε η κα Θεοδωρίδου.
Αναφερόμενη δε σε εκείνους που διστάζουν να εμβολιαστούν, φοβούμενοι αλλεργικές αντιδράσεις, τόνισε πως υπάρχει υπερεκτίμηση στις αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια. «Εν αναμονή χορήγησης του εμβολίου από παιδιάτρους, δεν πρέπει να χάνεται ο χρόνος. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται. Πολλοί εμβολιασμοί δεν γίνονται από το άγχος των ανθρώπων για αλλεργικές αντιδράσεις. Σε πρόσφατη μελέτη στο Ισραήλ, συμμετείχαν 8.102 άτομα με ιστορικό αλλεργίας. Αξιολογήθηκε το 5%, που είχαν προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 98% των ατόμων αυτών δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% μια ήπια αντίδραση και το 0,7% και αναφυλακτική αντίδραση, που ήταν αντιμετωπίσιμη. Για το mRNA εμβόλιο Pfizer, εμφανίστηκαν 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο. Υπάρχει υπερεκτίμηση στις αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια», τόνισε σχετικά.
Για την τρίτη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για ανοσοκατασταλμένους, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών σε διάστημα έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Όπως είπε και άλλες ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, όπως είναι οι υγειονομικοί. «Για την τρίτη δόση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση σε ανοσοκατεσταλμένους, σε διαμένοντες σε μονάδες ηλικιωμένων και σε άτομα άνω των 60 ετών. Μπορεί να χορηγηθεί 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Σχετικά με την ανοσοαπόκριση, τα δεδομένα δείχνουν πως κι άλλες ηλικιακές ομάδες μπορούν να προτεραιοποιηθούν, όπως οι υγειονομικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως ακόμα είναι νωρίς για να τεθεί επί τάπητος η τρίτη δόση σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.
Σε ερώτηση για τον συνδυασμό της γρίπης με τον κορωνοϊό στη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Ετοιμάζεται εγκύκλιος για αντιγριπικό εμβολιασμό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, λόγω των άγνωστων δεδομένων. Και φέτος θα δώσουμε αντίστοιχη προσοχή, για άτομα που περιλαμβάνονται στις ενδείξεις, έτσι ώστε να εμβολιαστούν, ενώ ίσως γίνουν και παράλληλοι εμβολιασμοί με τον κορωνοϊό».
Πλήρως εμβολιασμένο το 56% του γενικού πληθυσμού
Με τη σειρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού πρώτης δόσης είναι κάτω των 35 ετών. Ηδη, από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η αποστολή sms σε 285.000 πολίτες οι οποίοι έχουν προτεραιοποιηθεί για να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.
«Σήμερα έχουν γίνει 25.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει κοντά στους 30.000. Ξεπεράσαμε τους 11.700.000 εμβολιασμούς και ποσοστό 60% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. Την ίδια στιγμή, ποσοστό 56% στον γενικό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί πλήρως. Την τελευταία εβδομάδα, 102.000 συμπολίτες έχουν κλείσει ραντεβού μιας δόσης, κυρίως κάτω των 35 ετών. Περισσότερα από 16.000 παιδιά 15-17 έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες. Στα παιδιά 12-14 έχει εμβολιαστεί το 13%, δηλαδή 50.000. Στις δυο ηλικιακές κατηγορίες έχουν εμβολιαστεί πάνω από 140.000 παιδιά. Σε σχέση με αναμνηστική δόση, την Τρίτη ανοίγει πλατφόρμα για ανοσοκατεσταλμένους -περίπου 285.000- οι οποίοι θα λάβουν SMS για ραντεβού», ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε εκτενώς και στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με αμοιβή 10 ευρώ ανά εμβολιασμό. Όπως είπε, περίπου 1.000 γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα. «Από τον Αύγουστο, ισχύει πως για κάθε νέο ραντεβού που κλείνουν γιατρός και φαρμακοποιός, αμείβονται με 10 ευρώ. Μπορούν να κλείσουν ραντεβού για κάθε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ μπορεί να το κάνει γιατρός κάθε ειδικότητας. Για τους ιδιώτες γιατρούς, ισχύει ότι αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και με 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου, έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 1.000 ιδιώτες γιατροί, ενώ ως τώρα έχουν γίνει 1.110 εμβολιασμοί (οι 860 κατ’ οίκον). Το πρόγραμμα αφορά σε εμβολιασμούς σε ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ως τώρα και δεν σχετίζεται με τις αναμνηστικές δόσεις. Το πρόγραμμα για τους παιδίατρους θα βασιστεί σε αυτό για τους ιδιώτες γιατρούς», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.