Ο Βασίλης Σπαντούρος γράφει… δυο λόγια για τον Θάνο Μικρούτσικο

Λίγους μήνες μετά τον ερχομό μου σε τούτο τον αγγελικά πλασμένο κόσμο, κυκλοφόρησαν τα “Πολιτικά Τραγούδια”, η πρώτη ολοκληρωμένη δουλεία του Θάνου Μικρούτσικου.

Όπως σε κάθε τι νέο και διαφορετικό… είχε να αντιμετωπίσει αντιδράσεις, απαγορεύσεις από την κρατική ΕΡΤ και αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις. Η μελοποιημένη ποίηση που ακολούθησε πιστά στην αρχή της καριέρας του και η μετέπειτα εξέλιξη του, τον έκανε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.

Ήταν ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο που στάθηκε σε πολύ δύσκολους καιρούς, δίπλα σε ανθρώπους που άλλοι, ωφελημένοι και κατά συνέπεια αχάριστοι, τους λοιδορούσαν… Ο δε τρόπος που εκφράστηκε στο τέλος για την Αριστερά και το τι τελικά είναι, θα έπρεπε να οδηγήσει αρκετούς να κάνουν πολιτικό και ιδεολογικό restart.

Και να τι θέλω τώρα να σας πω… Στην εποχή που ζούμε, μέσα στο παραποιημένο Μικρόκοσμο, εξακολουθούν να φράζουν τον δρόμο στους ανθρώπους… Αλυσοδένουν μόνιμα και διαχρονικά τα όνειρα και τις ελπίδες. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και με τι τίμημα;

Να το λοιπόν, γιατί δε μου αρέσει ότι βλέπω και βιώνω, να γιατί πρέπει να σηκώσω το κεφάλι στον ουρανό να δω τα άστρα και να ονειρευτώ. Θα πείτε τα άστρα είναι μακριά και εμείς τόσο μικροί… Αλήθεια είναι, αλλά ποιος μπορεί και ποιον θα αφήσετε να σας απαγορεύσει να ονειρεύεστε; Ποιον θα αφήσετε να σας έχει αλυσοδεμένο και να σας εμποδίζει να βαδίσετε;

Καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία και τύχη.

Βασίλης Σπαντούρος

ΠΗΓΗ: POLIS media