Οδοιπορικό του irafina.gr στον Βαλανάρη με ξεναγό τον Άγγελο Χοβαρδά (φωτό & βίντεο)


Το ρέμα του Βαλανάρη κι ένας μικρός αλλά όμορφος καταρράκτης που βρίσκεται στην περιοχή Ντράφι του Πικερμίου, αποτελούν το αγαπημένο μέρος, όχι μόνο ραφηνιωτών και πικερμιωτών που κάθε μέρα ειδικά τώρα το καλοκαίρι, πηγαίνουν για να δροσιστούν, αλλά είναι και ένας εκδρομικός προορισμός για τους Αθηναίους.


Με την κάμερα του irafina.gr και με ξεναγό τον Άγγελο Χοβαρδά τον γνωστό «Άγγελο του Πικερμίου», επισκεφθήκαμε ένα απόγευμα την τοποθεσία, που την έχουν χαρακτηρίσει όαση, ιδανικό καταφύγιο, «γαλάζια λίμνη», για να μεταφέρουμε με την σειρά μας, τις δικές μας εντυπώσεις.

Το ρέμα του Βαλανάρη θεωρείται μία από τις τελευταίες άγριες ρεματιές της πρωτεύουσας. Ξεκινάει από τα υψώματα της Μαυρηνόρας στη νότια Πεντέλη, κινείται αρχικά νότια και στη συνέχεια φεύγει ανατολικά όπου δημιουργεί το ρέμα της Ραφήνας σε μια διαδρομή 16 περίπου χιλιομέτρων. Στο μέσο της διαδρομής του, δημιουργεί έναν μικρό καταρράκτη ύψους 5-6 μέτρων.

Παρά την οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, και τις δυσκολίες που συναντήσαμε στην… κατάβαση, είναι πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Αφήσαμε το αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Αχαιών και σιγά σιγά κατηφορίσαμε προς τον Βαλανάρη. Η αλήθεια είναι πως αν δεν έχεις κάποιον που να γνωρίζει το μέρος, θα δυσκολευτείς αρκετά να ανακαλύψεις αυτόν τον κρυμμένο παράδεισο. Ο κίνδυνος να μην πατήσεις καλά, να γλιστρήσεις και να βρεθείς σε χρόνο μηδέν στην λιμνούλα, είναι ορατός.

Δείτε ακόμα:  Σπάτα: Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την τοποθέτηση στέγης στο νέο Κλειστό Γυμναστήριο (φωτό)

Από το ύψος του δρόμου μπορείτε να ακούσετε εύκολα το νερό που κυλάει και φυσικά τον καταρράκτη. Να φοράτε άνετα παπούτσια και να είστε προσεκτικοί, ειδικά με τα παιδιά κοντά σας. Το μονοπάτι, σύντομο μεν, αλλά λίγο απότομο, θα δυσκολέψει τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά!

Πριν φθάσουμε όμως εκεί, …ιχνηλατώντας πήγαμε σε ένα σημείο όπου μαζεύεται η νεολαία, πάνω από τον καταρράκτη. Εκεί μεγάλα αγόρια, έκαναν βουτιές και μεγάλα κορίτσια έκαναν ηλιοθεραπεία. Απ΄ ότι έλεγαν πηγαίνουν τακτικά εκεί.

Πιο αριστερά δυο κορίτσια είχαν αράξει κι απολάμβαναν τον ήλιο και το τοπίο. Άλλωστε ο Βαλανάρης συνδυάζει βουνό, καταρράκτη, ποταμάκι και φύση!


Το όνομα του καταρράκτη είναι και Βαλανάρης, πιθανότατα από τις βελανιδιές που υπήρχαν στη περιοχή. Ο μικρός διπλός καταρράκτης γίνεται χείμαρρος σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων. Η μικρή λίμνη που σχηματίζεται έχει νερά στα οποία μπορείτε να βουτήξετε φυσικά.

Η περιοχή ήταν μέρος του Πεντελικού δάσους, αλλά μετά τις πυρκαγιές τη προηγούμενη δεκαετία, η χλωρίδα της περιοχής αποτελείται ως επί το πλείστον από θάμνους.

Δείτε ακόμα:  Αρτέμιδα: Τροχαίο στη Λεωφόρο Καραμανλή με ένα τραυματία (φωτό)

Ο Άγγελος ήταν καλά προετοιμασμένος κι αφού φόρεσε το μαγιό του βούτηξε στη λίμνη. Το νερό ήταν χλιαρό, ενώ δύο μικρά παιδιά έπαιζαν τσαλαβουτώντας, την ώρα που οι γονείς τους, απολάμβαναν την δροσιά της σκιάς.

Ο καταρράκτης διαφοροποιείται ανάλογα με τη βροχή ενώ όταν τα νερά είναι λιγότερα ουσιαστικά δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες. Όταν όμως υπάρχει έντονη βροχόπτωση, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο.

Δυστυχώς η περιοχή είχε και αρκετά σκουπίδια. Οπότε δεν ξεχνάμε ότι η επαφή μας με τη Φύση είναι να τη θαυμάζουμε χωρίς να παρεμβαίνουμε και κυρίως να τη διατηρούμε καθαρή! Αφήστε τα παιδιά να απολαύσουν το δροσερό νερό, ενώ είναι πάντα πρόκληση να ανακαλύψουν μικρούς Γυρίνους στη λιμνούλα.

Η θέα από την γύρω περιοχή είναι επίσης εντυπωσιακή. Από την πάνω μεριά του καταρράκτη υπάρχει μια μικρή λούτσα, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ένα ωραίο φαράγγι.

Ο καταρράκτης του Βαλανάρη αποτελεί μια υπέροχη επιλογή για αναψυχή σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αλλά και έναν ιδανικό τόπο για βόλτα στη φύση με παιδιά. Το μονοπάτι που σε κατεβάζει είναι λίγο κατηφορικό, αλλά η κοίτη συνεχίζει ήρεμα και μπορεί κανείς να περπατήσει εύκολα με μικρά παιδιά για λίγα χιλιόμετρα.

Δείτε ακόμα:  Αναστάτωση στην Αρτέμιδα: Φωτιά σε ρολόι της ΔΕΗ (φωτό)

Τελευταία στάση που κάναμε παρέα με τον Άγγελο, ήταν στο γεφυράκι όπου από εκεί μπορείς να πάρεις το μονοπάτι που σε οδηγεί στη λίμνη. Συζητήσαμε για το πόσο ενδιαφέρον υπάρχει από την Περιφέρεια ή από κάποιους άλλους φορείς, η αξιοποίηση του ρέματος και του καταρράκτη. Αν υπάρχουν αντιδράσεις, κι αν τελικά κάποιοι δεν θέλουν να γίνουν βελτιωτικές εργασίες.

Ότι και να θέλει κάποιος, πάντως, το γεγονός είναι ένα: Ή θα φτιάξουν δρόμους και μονοπάτια -ασφαλή όμως- προς τον καταρράκτη, ή θα πρέπει να περιφράξουν τον Βαλανάρη, διότι ο κίνδυνος να χτυπήσει κανείς είναι ορατός.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του irafina.gr, τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί περίφραξη που θα εμποδίζει την κάθοδο των επισκεπτών προς τους καταρράκτες. Κι ένας από τους λόγους της τοποθέτησης της περίφραξης είναι οι κατολισθήσεις που έχουν γίνει στο μονοπάτι που κατεβαίνει και φτάνει μέχρι τους καταρράκτες, καθιστώντας τη διαδρομή επικίνδυνη.