«Οι αντισεισμικοί έλεγχοι γίνονταν εξ αποστάσεως» καταγγέλλει Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών

Υποχρεωτικός θα είναι ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων, όμως, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών κατήγγειλε ότι πολλές φορές έως τώρα η διαδικασία γίνονταν από το γραφείο.

«Έχω και αργά, πρέπει να γίνει αυτός ο έλεγχος κτιρίων, που θα αποδώσει, αρκεί να γίνει σωστά, συστηματικά και με ενιαία βάση», επεσήμανε ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών.

Αυτοί οι έλεγχοι των κτιρίων έχουν ξεκινήσει από το 2000, σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας στο Open. «Από τα 70-80.000 κτίρια, άντε να έχουν γίνει 20-25.000 (έλεγχοι) και αυτοί είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας. Αν σε 20 χρόνια γίνει το ένα τέταρτο, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να περάσουν 80 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καρύδης ρωτήθηκε αν μιλώντας για αμφιβόλου ποιότητας ελέγχους εννοεί ότι κάποιος περνάει και απλά βάζει μία υπογραφή. «Μακάρι πολλές φορές να πέρναγε κιόλας. Μπορεί πολλές φορές, από προσωπική εμπειρία, να γίνεται από το γραφείο. Να συμπληρώνεις τον έλεγχο που σου δίνει η υπηρεσία και να μην πηγαίνεις να κάνεις έναν ενδελεχή έλεγχο», απάντησε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών.

Ο έλεγχος των κτιρίων είναι απαραίτητο να γίνει σωστά, υπογράμμισε ο καθηγητής. «Και να μην περιοριστεί μόνο στη φέρουσα κατασκευή, αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας που είναι στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας», συμπλήρωσε.

Λέκκας: Πώς θα γίνουν οι υποχρεωτικοί προσεισμικοί έλεγχοι των κτιρίων

Ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων- των κρίσιμων υπηρεσιών- άρχισε το 2002 αλλά με προαιρετικό χαρακτήρα, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κάθε φορέας, εάν δεν ήθελε, δεν έκανε τον έλεγχο, παρά τις εκκλήσεις του ΟΑΣΠ, εξήγησε. «Τώρα πια οι έλεγχοι αυτοί γίνονται υποχρεωτικοί», τόνισε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και σημείωσε ότι η προετοιμασία για αυτή τη διαδικασία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο.

«Έτσι είμαστε ώριμοι πια να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα των ελέγχων. Σε κάθε σχολείο, κάθε νοσοκομείο κάθε δημόσια υπηρεσία, μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει το κτίριο να ελεγχθεί. Να γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και- αν απαιτηθεί- ο δευτεροβάθμιος», συμπλήρωσε.

Ο αρχικός έλεγχος αφορά 35-40.000 κτίρια από τα περίπου 80.000 που ανήκουν στο δημόσιο, αλλά δεν χρησιμοποιούνται όλα, δήλωσε ο κ. Λέκκας. Το ΤΕΕ θα ορίσει μηχανικούς που είναι εξειδικευμένοι σε θέματα αντισεισμικής τεχνολογίας, τους οποίους θα εκπαιδεύσει ο ΟΑΣΠ και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στον πρωτοβάθμιο, οπτικό έλεγχο, που μπορεί να γίνει μέσα σε έξι μήνες, εξήγησε.

«Εάν τα κτίρια αυτά δεν πληρούν τους όρους της οπτικής αναγνώρισης, δηλαδή δεν είναι αντισεισμικά, ή δεν μπορούμε να διαβλέψουμε τον βαθμό αντισεισμικότητας, τότε θα πάμε στον δευτεροβάθμιο έλεγχο, όπου υπάρχουν έτοιμοι κανονισμοί για τις ενισχύσεις των κτιρίων», συμπλήρωσε.

Η αρχή θα γίνει από τα κτίρια κρίσιμων υπηρεσιών, όπως σχολεία και νοσοκομεία και στη συνέχεια θα ελεγχθούν κι άλλα, που δέχονται κόσμο. Τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, έτσι ώστε να γίνει μια αποτίμηση του δομικού ιστού της χώρας.

Στον πρωτοβάθμιο έλεγχο, εξήγησε ο κ. Λέκκας, δεν θα κρίνεται εάν ένα κτίριο είναι ακατάλληλο, αλλά η στάθμη της αντισεισμικής θωράκισής του. Εάν χρειαστεί θα γίνει δευτεροβάθμιος έλεγχος, έπειτα από τον οποίο «αποφαινόμαστε αν μπορεί να λειτουργήσει ή αν πρέπει να γίνουν επεμβάσεις», πρόσθεσε.

lifo.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.