Οι αρνητές των εμβολίων απειλούν και τα κατοικίδια – «Όχι» και το εμβόλιο στης λύσσας

Το κύμα δυσπιστίας που ξέσπασε απέναντι στα εμβόλια με την πανδημία Covid-19 εξαπλώνεται και στα κτηνιατρικά εμβόλια με κίνδυνο μετάδοσης θανατηφόρων ασθενειών όπως η λύσσα, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Στις ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες σκύλων που δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια Covid-19 συχνά αποφεύγουν να προσφέρουν στα σκυλιά τους ακόμα και τα βασικά εμβόλια, διαπιστώνει μελέτη στην επιθεώρηση Vaccine.

Η έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα αμερικανών ενηλίκων έδειξε ότι περισσότερους από τους μισούς ιδιοκτήτες νιώθουν καχυποψία απέναντι στα εμβόλια.

Περίπου το 45% των αμερικανικών νοικοκυριών έχει σκύλο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 40% των ιδιοκτητών πιστεύει ότι τα κτηνιατρικά εμβόλια είναι μη ασφαλή· περισσότερο από το 20% θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά· και το 30% πιστεύει ότι είναι ιατρικά αχρείαστα.

Ακόμα, το 37% των ιδιοκτητών πιστεύει ότι ο εμβολιασμός προκαλεί αυτισμό στους σκύλους, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τέτοιου κινδύνου ούτε για τα ζώα ούτε για τον άνθρωπο.

Η πλάνη προέρχεται από παλαιότερο μελέτη για το ανθρώπινο εμβόλιο MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ευλογιάς), η οποία αργότερα διαψεύστηκε και τελικά αποσύρθηκε ως απάτη.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 30 Μαρτίου – 10 Απριλίου σε 2.200 ιδιοκτήτες σκύλων που απάντησαν σε ερωτηματολόγια μέσω της πλατφόρμας YouGov.

Οι δευτερογενείς συνέπειες της καχυποψίας στα εμβόλια από τον άνθρωπο στα κατοικίδια «αναδεικνύει την ανάγκη αποκατάστασης της επιστήμης στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των ανθρώπινων εμβολίων« δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο δρ Μάτα Μόλτα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Οι ερευνητές τονίζουν πόσο επικίνδυνο είναι να παραλείπεται το εμβόλιο της λύσσας, η οποία είναι θανατηφόρα σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων.

Περίπου 59.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από δάγκωμα λυσσασμένων σκύλων σε όλο τον κόσμο.

Η Αμερικανική Ένωση Κτηνιατρικών Νοσοκομείων θεωρεί τους εμβολιασμούς «ακρογωνιαίο λίθο της προληπτικής κτηνιατρικής». Συνιστά των εμβολιασμό όλων των σκύλων για τη λύσσα, τη μόρβα, τον αδενοϊό, τον παρβοϊό και την παραγρίπη και προτείνει των εμβολιασμό ορισμένων ζώων και για τη νόσο του Λάιμ, τον κοκκύτη και ορισμένες άλλες νόσους.

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.