Όλες οι σοβαρές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και από τα τρία εμβόλια

Σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, έδωσε κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ, ο επ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Φιλίππου δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με τα στοιχεία που προέρχονται από διάφορες χώρες και δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα κάποιων εμβολίων.

«Τηρώ στάση αναμονής, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εάν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού, τότε ακόμα και με μικρή αποτελεσματικότητα (των εμβολίων) στις μεταλλάξεις, θεωρούμε ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και θα μπορέσει να ελεγχθεί πραγματικά αυτό το τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τους στόχους της Ελλάδας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι προσδοκούμε με 28 εκατομμύρια δόσεις που έχουμε εξασφαλίσει ως χώρα, να εμβολιάσουμε 16 εκατομμύρια πολίτες.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μπορεί να ξενίζει ο αριθμός, ο οποίος υπερβαίνει τον πληθυσμό της Ελλάδας, όμως “όταν θα φτάσουμε να εμβολιάζουμε τους τελευταίους πολίτες θα χρειαστεί να ξαναεμβολιάσουμε τους πρώτους”, τους πολίτες δηλαδή που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο.

Φιλίππου: 557 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στην Ελλάδα και από τα τρία εμβόλια

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που δηλώθηκαν μέσω της διαδικασίας συμπλήρωσης της “κίτρινης κάρτας” στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και από τα τρία εμβόλια που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Φιλίππου, έδωσε τα εξής στοιχεία:

Έως τις 5/4 και σε σύνολο 1,8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, έγιναν 1.913 αναφορές στον ΕΟΦ μέσω “κίτρινης κάρτας”. Από αυτές, ως «σοβαρές» χαρακτηρίστηκαν οι 557 περιπτώσεις και διερευνήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα οι 400. Αυτές οι 400 περιπτώσεις δηλώθηκαν και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρενεργειών από τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Όσο για το ποια εμβόλια αφορούν αυτές οι 400 περιπτώσεις;

Αναλυτικά:

65 το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca (0,02%)
334 το εμβόλιο της Pfizer (0,02%)
1 το εμβόλιο της Moderna (0,008%)

O κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν αναλογικά με τις χορηγούμενες μέχρι εκείνη την περίοδο δόσεις, καθώς το εμβόλιο της Pfizer είχε χορηγηθεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, σε σχέση π.χ. με το εμβόλιο της Moderna.

“Μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Βέβαια υπάρχει και ένας θάνατος, ο οποίος οφείλεται σε αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία, από το εμβόλιο της AstraZeneca, σε γυναίκα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα”, πρόσθεσε.

Στις λιγότερο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των τριών εμβολίων περιλαμβάνονται οι μυαλγίες, αρθραλγίες, ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η ήπια πυρετική κίνηση, η κακουχία κ.ο.κ.

«Είναι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν θεωρούνται τόσο σημαντικές και εύκολα παρέρχονται», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα

Ο κ. Δημήτρης Φιλίππου εξήγησε πως η διαδικασία της αξιολόγησης των περιστατικών παρενεργειών από τα εμβόλια είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται, αλλά και ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι εμφανίζουν πολλά προβλήματα υγείας “άρα πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί κάτι σε κάποιον που να μη σχετίζεται με το εμβόλιο”, ανέφερε.

Συνεπώς, εκτός από τις 400 περιπτώσεις που διερευνήθηκαν και αναφέρονται αναλυτικά πιο κάτω, υπάρχουν και κάποιες ακόμα που είναι υπό διερεύνηση και αφορούν περιστατικά θρόμβωσης, οξέως εμφράγματος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονική εμβολή και θρομβοπενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθεις παρενέργειες πάντως, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν διερευνηθεί και δηλωθεί επίσημα, είναι οι εξής:

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

Pfizer (0,5/100.000)
Moderna (1/100.000)

Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

AstraZeneca (1/300.000)

Πάρεση προσωπικού νεύρου

Pfizer (0,3/100.000)
Astra Zeneca (0,3/100.000)

Σύνδρομο Guillen Barre

AstraZeneca (0,3/100.000)

Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

Pfizer (0,8/100.000)

Για όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, υπήρξε αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών χρήσης των εμβολίων και προστέθηκαν και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Ακριβώς εξαιτίας της σπανιότητάς τους δεν είχαν καταγραφεί στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές κλινικές μελέτες, εξήγησε ο Καθηγητής κ. Φιλίππου.

Φιλίππου: Πολύ σπάνιες οι παρενέργειες – Αδιαπραγμάτευτη η αξία του εμβολιασμού

Παρουσιάζοντας μελέτες από το εξωτερικό, ο πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε ότι είναι “αδιαπραγμάτευτη η αξία του εμβολιασμού” καθώς 322 εκατομμύρια περιπτώσεις νόσησης από Covid θα αποφευχθούν με τον εμβολιασμό των παιδιών.

Παρουσίασε δε και στοιχεία, από τα οποία προκύπτει σαφές όφελος από τους εμβολιασμούς στις νοσηλείες και σοβαρές νοσηλείες Covid-19.

Όταν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε όλο τον πλανήτη, όπως είπε, τότε θα καταφέρουμε να αποφύγουμε 11 χιλιάδες θανάτους ηλικιωμένων ανθρώπων στην Αγγλία, αλλά και να μειωθεί το επίπεδο της θνησιμότητας στις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι χωρίς εμβόλια θα ξεπερνούσαν τα 1,2 εκατομμύρια την επόμενη διετία.

“Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έχει πολύ μεγάλη σημασία και όταν ολοκληρωθεί θα είναι τεράστιο κέρδος για τις ανθρώπινες ζωές, που είναι το πρώτο και το αδιαπραγμάτευτο, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία”, πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη 12 εμβόλια στο στάδιο των κλινικών μελετών, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι σύντομα διαθέσιμα.

iatropedia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.