Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στη συγκέντρωση που οργανώνουν εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες την Τετάρτη 4.12.2024 στις 6.30μμ στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση Ομόνοια στις 6.00μμ), ότανθα συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο έκτρωμα για τον κατώτατο μισθό.
Στεκόμαστε ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που φέρνει ένα νέο αντεργατικό τερατούργημα πατώντας πάνω στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί με τη στήριξη και όλων των κομμάτων που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ. Πρόκειται για νομοσχέδιο που προβλέπει ότι από το 2028 θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με βάση έναν μαθηματικό τύπο που στην πράξη θα αποτυπώνει την κοινή απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων και θα έχει κριτήριο την ανταγωνιστικότητα τους. Η κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να μειώσει τον κατώτερο μισθό «ανάλογα με την πορεία της οικονομίας» ενώ για οποιαδήποτε αύξηση – αναπροσαρμογή θα λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Όμως οι γυναίκες εργαζόμενες γνωρίζουμε τι σημαίνει ο μισθός μας να βρίσκεται στη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας! Το βιώνουμε σε πληθώρα κλάδων όπως στον Τουρισμό, στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα- Ποτά, όπου με ρεκόρ κερδών οι μεγαλοεργοδοσία αρνήθηκε να υπογράψει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Δεν δεχόμαστε την προκλητική πρόβλεψη για «εξίσωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα» που ανοίγει το δρόμο για να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα!
Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!
Απαντάμε αγωνιστικά στο νέο αντεργατικό τερατούργημα μαζί με εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες και απαιτούμε:
• Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων έως σήμερα.
• Να αποκατασταθούν οι διαδικασίες των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό. Τώρα κατώτερος μισθός στα 950€.
• Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχτούν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται. Να αποκατασταθούν η μετενέργεια, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης κ.ο.κ.
• Να ξεπαγώσουν οι τριετίες που με το “έτσι θέλω” έχουν διαγράψει τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως 2023.