ΟΠΕΚ+: Μειώνει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια κόντρα στις συστάσεις Μπάιντεν

Oι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη σημερινή (5/10) υπουργική σύνοδο στη Βιέννη, μια μείωση που αποτελεί τη μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 που οδήγησε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες όχι μόνον υιοθέτησαν την πρόταση της Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής, προκειμένου να κρατηθούν ψηλά οι τιμές, παρά την ενίσχυσε κιόλας, καθώς η Ρωσία είχε εισηγηθεί τη μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ η απόφαση που ελήφθη είναι για τα διπλάσια.

Σύμφωνα με μέλη αντιπροσωπειών, πρόκειται για μια κίνηση που ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και θα βοηθήσει τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της στην Ουκρανία.

Οι αγορές αποτύπωσαν αμέσως το γενικότερο κλίμα στην ενέργεια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά στο συν 1%, στα 92,6 δολάρια το βαρέλι, αρκετά ψηλότερα σε σχέση με τα 85 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Η σημερινή απόφαση είναι βέβαιο ότι ενοχλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση της Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία νωρίτερα φέτος σε αναζήτηση υψηλότερης παραγωγής και χαμηλότερων τιμών αντλίας για τους Αμερικανούς εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Επίσης, πριν από τη σημερινή απόφαση, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να έκαναν τηλεφωνήματα σε ομολόγους τους στον Κόλπο, προσπαθώντας να αντιδράσουν στην κίνηση για μείωση της παραγωγής.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.