Οργή για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου νεαρού τρόφιμου δομής για ΑμΕΑ

Θεσσαλονίκη: Διαστάσεις παίρνουν οι αποκαλύψεις για τον θάνατο νεαρού τρόφιμου δομής φιλοξενίας ΑμΕΑ.

Καταγγελία και για δεύτερο θάνατο που αποκρύφθηκε από τους υπεύθυνους του ιδρύματος. Πόρισμα «φωτιά» από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και παραίτηση του ΔΣ.

Παρατυπίες και παραλείψεις διαπιστώνει το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στη Θεσσαλονίκη, μετά τις καταγγελίες για προσπάθεια απόκρυψης θανάτου νεαρού τρόφιμου σε δομή για ΑμΕΑ. Η δομή μπήκε στο μικροσκόπιο μετά τον θάνατο του νεαρού τρόφιμου, με τους γονείς του αδικοχαμένου παιδιού να ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών έτσι ώστε να μην υπάρξει άλλο θύμα αυτής της ζοφερής κατάστασης.

Το ΔΣ του ιδρύματος μετά τον σάλο που προκλήθηκε παραιτήθηκε ενώ το πόρισμα μεταξύ άλλων διαπιστώνει ελλείψεις σε προσωπικό, σε εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και στην ύπαρξη ενός χώρου απομόνωσης ο οποίος όμως δεν προβλέπεται από τις διατάξεις, όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ωστόσο, ζητήθηκε δεύτερος έλεγχος από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και φαίνεται πως υπάρχει και δεύτερος θάνατος τρόφιμου στη δομή. Οι θάνατοι προσδιορίζονται χρονικά στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 ενώ για τον δεύτερο τρόφιμο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δέχθηκε χτυπήματα τα οποία απέφεραν και τον θάνατό του. Τον αδικοχαμένο νεαρό φέρεται να χτύπησε εργαζόμενος της δομής ο οποίος ήταν σε κατάσταση μέθης και σύμφωνα με το πόρισμα, υπήρξε απόκρυψη των δύο θανάτων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων στη συγκεκριμένη δομή. Μεταξύ άλλων ο κανονισμός προέβλεπε ότι τρόφιμοι που ξεπερνούν τα 25 έτη δεν θα έπρεπε να μένουν στη δομή, ωστόσο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 81 άτομα εκ των οποίων μόλις εννέα είναι ανήλικοι. Επιπλέον, η δομή δεν είχε πιστοποίηση για πυρασφάλεια. Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στα χέρια της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.

«Φάνηκαν πολλά προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι υπάλληλοι έκαναν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, ήταν ένα κουρασμένο προσωπικό. Εμείς διαρκώς στέλναμε έγγραφα στη διοίκηση για να επισημάνουμε τα προβλήματα, με κοινοποίηση και στην υφυπουργό. Ζητούσαμε προσωπικό φροντίδας. Μας είπαν ότι έγιναν κάποιες προσλήψεις, οι οποίες δεν μας ικανοποίησαν διότι εμείς θέλαμε προσωπικό φροντίδας. Προσωπικό να φροντίζει τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών της δομής.

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.