Παιδοκαρδιολόγος Τζωρτζίνας: “Δεν περίμενα να πεθάνει, άριστη η καρδιά της”

Συγκλονίζει η κατάθεση του παιδοκαρδιολόγου της Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο, Γιάννη Παπαγιάννη, τονίζοντας πως «η ποιότητα της καρδιάς της ήταν άριστη».

Καταπέλτης εμφανίζεται, στην κατάθεσή του ο παιδοκαρδιολόγος της 9χρονης, όπως μετέδωσε η εκπομπή του Mega «Live News», περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια πώς και γιατί μπήκε η συσκευή του απινιδωτή και βηματοδότη στην Τζωρτζίνα, αν και πότε λειτούργησε, καθώς και τα σήματα που έστελνε η μητέρα χωρίς να καταγράφεται κάτι ανησυχητικό από το μηχάνημα.

«Θέλω να σας πω ότι η καρδιά του συγκεκριμένου παιδιού υπέστη μία πολύ μεγάλη δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου περιστατικού ανακοπής στο Καραμανδάνειο, όπου επί πενήντα λεπτά βρισκόταν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, κατά την οποία η οξυγόνωση και η αιμάτωση πάντοτε είναι κατώτερη του φυσιολογικού και εντούτοις δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή δυσλειτουργία της, γεγονός που συνηγορεί τόσο για τις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών, όσο και για την άριστη ποιότητα της καρδιάς» υποστήριξε ο κ. Παπαγιάννης.

Η πρώτη ημέρα που η Τζωρτζίνα νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο

Στη συνέχεια, ο παιδιοκαρδιολόγος αναφέρθηκε στην πρώτη ημέρα του Μαΐου του 2021 που νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο, μετά το πρώτο καρδιακό της επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκεφαλοπάθειά της. «Το παιδί ήρθε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο μας και νοσηλεύτηκε από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. (…). Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του βρισκόταν στην Παιδιοκαρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό συνεχή παρακολούθηση σε μόνιτορ», περιέγραψε, εξηγώντας ότι η καρδιά λειτουργούσε φυσιολογικά, με τις καρδιολογικές της εξετάσεις να είναι καθαρές, ενώ και ο γενετικός έλεγχος δεν ανέδειξε κάποια κληρονομική πάθηση.

«Το παιδί υπεβλήθη σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο ο οποίος περιλάμβανε ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, φαρμακευτική δοκιμασία προκαϊναμίδης, για το Σύνδρομο Brugada και είχε επίσης υποβληθεί σε εκτεταμένο γενετικό έλεγχο για την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γενετικού αρρυθμιογόνου αιτίου αιφνίδιου θανάτου – καρδιακής ανακοπής. (…) Κατά τον έλεγχο όλων αυτών που σας προανέφερα δεν διαπιστώθηκαν αρρυθμιογόνα σύνδρομα, ούτε συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες, ούτε μυοκαρδιοπάθειες, ενώ η λειτουργία της καρδιάς ήταν απολύτως φυσιολογική» δήλωσε ο παιδοκαρδιολόγος.

«Η τοποθέτηση του απινιδωτή στην Τζωρτζίνα ήταν επιθυμία των γονέων»

Ωστόσο, αν και οι εξετάσεις της ήταν άριστες, τοποθετήθηκε η συσκευή του απινιδωτή και του βηματοδότη, ύστερα από επιθυμία των γονέων της Τζωρτζίνας. «Έγινε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του απινιδωτή για την αντιμετώπιση τυχόν άγνωστου αίτιου αιφνίδιου θανάτου, το οποίο όμως εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του δεν είχαμε διαγνώσει. Η τοποθέτηση του απινιδωτή ήταν επιθυμία των γονέων, παρά την απουσία σαφούς καρδιολογικής διάγνωσης» αποκάλυψε ο παιδοκαρδιολόγος.

Πάνω από 190 μηνύματα από τη μητέρα «χωρίς να υπάρχει πρόβλημα»

Η συσκευή μπήκε και ορίστηκε ένα κατώτερο όριο 60 σφύξεων και ένα ανώτατο όριο 222. Πάνω από αυτό θα σήμαινε κόκκινος συναγερμός και ο γιατρός θα ειδοποιούνταν με μήνυμα, όπως σημειώνεται στην εκπομπή. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν έκανε ποτέ επικίνδυνη ταχυκαρδία και τα μόνα μηνύματα που πήρε ο γιατρός ήταν εκείνα που έστελνε η μητέρα, λίγο πάνω από 190 στον αριθμό, ζητώντας από τον γιατρό να την ενημερώνει για τη λειτουργία της καρδιάς της Τζωρτζίνας.

«Δεν περίμενα να πεθάνει η Τζωρτζίνα»

«Μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή λάμβανα πληροφορίες, κατά διαστήματα, κατόπιν ενεργοποίησης του από τη μητέρα, λόγω ανησυχίας για την κατάσταση του παιδιού. Σε όλα αυτά τα μηνύματα, δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο αρρυθμίας και τεκμηριώθηκε η καλή λειτουργία της συσκευής», εξήγησε ο κ. Παπαγιάννης.

«Το παιδί δεν περίμενα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποια αρρυθμία διότι δεν κατεγράφη ούτε ταχυαρρυθμία, ούτε σοβαρή βραδυκαρδία, μη ανταποκρινόμενη στη βηματοδότηση. Η συστολική λειτουργία της καρδιάς επίσης έχει ελεγχθεί στο Ωνάσειο και ήταν φυσιολογική. Ως εκ τούτου, οι πιθανές αιτίες του τελικού συμβάντος φαίνεται να είναι εξω καρδιακές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγιάννης για την Τζωρτζίνα η οποία πέθανε στις 29 Ιανουαρίου.

 

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.