Παλλήνη: “Προσπάθησαν να απαγάγουν το γιο μου” – Όταν εκβιαστές τσιγγάνοι είχαν βάλει στο “στόχαστρο” ένα 9χρονο αγόρι

Η 35χρονη Παγώνα Κρόμπα μπήκε αναστατωμένη εκείνο το μεσημέρι στο Αστυνομικό Τμήμα της Παλλήνης και ζήτησε να μιλήσει με τον αξιωματικό υπηρεσίας.

«Κάποιοι προσπάθησαν να απαγάγουν το γιο μου», του είπε και άρχισε να περιγράφει όσα της είχε πει λίγο νωρίτερα ο 9χρονος Γιάννης: «Όταν ο μικρός σχόλασε από το σχολείο και επέστρεφε στο σπίτι μας, αντελήφθη τέσσερις άγνωστους άνδρες που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο. Τον παρακολουθούσαν επίμονα και το παιδί φοβήθηκε. Χωρίς να χάσει χρόνο το έβαλε στα πόδια, μπήκε σε ένα φούρνο και ζήτησε βοήθεια. Ο ιδιοκτήτης τον κράτησε εκεί μέχρι να φύγουν. Κάντε κάτι, σας παρακαλώ, το παιδί μου κινδυνεύει».

«Μήπως έχετε διαφορές, είτε προσωπικές είτε οικονομικές με κάποιους που είχαν λόγο να κάνουν κακό στο παιδί σας; Το μυαλό σας πηγαίνει σε συγκεκριμένα πρόσωπα;», την ρώτησε ο αξιωματικός υπηρεσίας και τότε η γυναίκα, δήλωσε σίγουρη για τα άτομα που κρύβονταν πίσω από αυτή την ιστορία: «Ο αδελφός του συζύγου μου είχε πριν από λίγο καιρό οικονομικές διαφορές με έναν Τσιγγάνο, από τον οποίο είχε πάρει δάνειο. Τα λεφτά τα επέστρεψε, αλλά εκείνος απαιτούσε τόκους και άρχισε να τον εκβιάζει, απειλώντας τον ότι θα σκοτώσει τα ανίψια του».

Οι αστυνομικοί άρχισαν τις έρευνες και διαπίστωσαν ότι η καταγγελία της 35χρονης μητέρας ήταν βάσιμη. Πράγματι, εκείνο το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου 1997, ο μικρός, φεύγοντας από το σχολείο, είχε μπει φοβισμένος στο φούρνο, λέγοντας στον ιδιοκτήτη ότι κάποιοι τον παρακολουθούσαν μέσα από ένα αυτοκίνητο. Στη συνέχεια αναζήτησαν τον κουνιάδο της μητέρας του 9χρονου αγοριού, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ήταν ο αρχικός στόχος των εκβιαστών.

Ο Δημήτρης Kρόμπας διατηρούσε κατάστημα με είδη ρουχισμού στην οδό Aχαρνών στο κέντρο της Aθήνας. «Πριν από 3-4 μήνες είχα δανειστεί οκτώ εκατομμύρια δραχμές, από κάποιο Τσιγγάνο, επειδή είχα πρόβλημα ρευστότητας», είπε στους αστυνομικούς που του πήραν κατάθεση. «Μετά από λίγο καιρό τα λεφτά τα επέστρεψα. Εκείνος όμως ζητούσε τόκους άλλα 20 εκατομμύρια δραχμές. Όταν εγώ αρνήθηκα, άρχισαν να με απειλούν. Αργότερα άρχισαν να τηλεφωνούν και στο σπίτι του αδελφού μου και να τον απειλούν ότι θα κάνουν κακό στα παιδιά του εάν δεν έπαιρναν τα χρήματα. Όταν οι πιέσεις και τα απειλητικά τηλεφωνήματα έγιναν καθημερινό φαινόμενο, αναγκάστηκε να πάρει τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους και να μετακομίσουν από το Xαλάνδρι σε ένα διαμέρισμα στις εργατικές πολυκατοικίες της Παλλήνης. Πίστευε ότι θα χάσουν τα ίχνη του και δεν θα τον ξαναενοχλούσαν».

Ξετυλίγοντας το «κουβάρι», οι αστυνομικοί είχαν πλέον πειστεί. Οι δανειστές είχαν σκληρύνει το «παιχνίδι». Tο μεσημέρι εκείνης της ημέρας πήγαν στην Παλλήνη αποφασισμένοι να αρπάξουν το μικρό και από θέση ισχύος να συνεχίσουν τις απειλές και τον εκβιασμό, ώστε να αποσπάσουν τα χρήματα.

Την επόμενη ημέρα το τηλέφωνο στο σπίτι της οικογένειας Κρόμπα χτύπησε ξανά. «Ή θα μας φέρεις τα 20 εκατομμύρια, ή τα παιδιά σου θα πάθουν κακό», είπε ο άγνωστος άνδρας στην 35χρονη μάνα, δείχνοντας αποφασισμένος. Η Παγώνα Κρόμπα προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της και συμφώνησε να συναντηθεί μαζί τους, για να τους παραδώσει τα χρήματα.

«Πού να τα βρω τόσα λεφτά, θα σας δώσω ενάμισι εκατομμύριο που έχω τώρα και με τα υπόλοιπα θα συμφωνήσουμε», είπε. Το ραντεβού κλείστηκε σε μια καφετέρια στην πλατεία Πατριάρχου Γρηγορίου E’ στη Nέα Φιλαδέλφεια. Η γυναίκα ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία. Τα χαρτονομίσματα προσημειώθηκαν από τη δίωξη εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής και τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου. Όταν ένας νεαρός έφτασε στην καφετέρια και κάθισε απέναντι από την 35χρονη γυναίκα, τρεις «θαμώνες» που έπιναν αδιάφοροι τον καφέ τους ήταν έτοιμοι να επέμβουν. Τη στιγμή πού πήρε το φάκελο με τα χρήματα, έπεσαν πάνω του και του πέρασαν χειροπέδες. Ήταν ο 25χρονος Μάριος Σαϊνόπουλος. Τις επόμενες ώρες συνελήφθησαν και τρεις ομόφυλοί του, που είχαν πάρει μέρος στην απόπειρα απαγωγής του μικρού Γιάννη.

astinomiko.gr