Παλλήνη: Στον «αέρα» οι γονείς με τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς!

Έντονες διαμαρτυρίες γονέων στο Δημαρχείο Παλλήνης με αφορμή την τοποθέτηση των παιδιών τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με το voucher του ΕΣΠΑ.

Όπως καταγγέλλουν η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αρνείται να τοποθετήσει τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς που έχουν επιλέξει (προφανώς με κριτήριο την απόσταση) βάζοντας σε λίστα προτεραιότητας τους γονείς και αναφέροντας ότι θα λάβουν την απάντηση την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Καταρχάς αυτό αποτελεί μη σύννομη διαδικασία καθώς οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι, με βάση τη σύμβαση που έχουν υπογράψει με την ΕΕΤΑΑ (είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς), να απαντούν άμεσα και να τοποθετούν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό της αρεσκείας των γονιών.

Επιπροσθέτως, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων με αποτέλεσμα όσα παιδιά τοποθετηθούν σε παιδικούς σταθμούς μη αρεστούς (για οποιοδήποτε λόγο) οι γονείς θα βρεθούν στον αέρα ή με την επιλογή ενός ιδιωτικού σταθμού, στον οποία όμως θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Παλλήνης ο οποίος επέμενε ότι δεν έχει αλλάξει τακτική και ότι τηρούν σειρά προτεραιότητας με τις αιτήσεις. Μάλιστα σε επίμονες ερωτήσεις μας πώς σε περίπτωση που δεν τοποθετηθεί σε παιδικό σταθμό της αρεσκείας των γονιών απάντησαν… «υπάρχουν και οι ιδιωτικοί σταθμοί που μπορούν να πάνε».

Αυτό βέβαια που δεν ανέφεραν είναι ότι οι γονείς χρειάζονται τουλάχιστον 1000 ευρώ επιπλέον από το κονδύλι του voucher.

Τι ίσχυε

Μέχρι και πέρσι οι δικαιούχοι των voucher της ΕΕΤΑ δήλωναν σε ποιο παιδικό σταθμό ήθελαν να γράψουν το παιδί τους και εφόσον υπήρχε διαθέσιμη θέση το γράφανε κατοχυρώνοντας την θέση. Φέτος όμως ο δήμος αρνείται να κατοχυρώσει τη θέση εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη και λέει στους γονείς ότι θα τους απαντήσει την Παρασκευή σε πιο παιδικό σταθμό θα τοποθετήσει το παιδί του.

Αυτό όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι ενάντια στην σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ η οποία αναφέρει ότι εφόσον υπάρχει διαθέσιμη θέση, η δομή που θα τοποθετηθεί το παιδί είναι αποκλειστική επιλογή του γονέα-δικαιούχου του voucher.

Παρά την απαίτηση των γονιών για κατοχύρωση της θέσης εγγραφής κατά την διάρκεια της διαδικασίας οι υπεύθυνοι του δήμου αρνηθήκαν πεισματικά.

Οι γονείς είναι σε απόγνωση καθώς οι περισσότεροι γειτονικοί δήμοι έχουν προθεσμίες για την εγγραφή των παιδιών που δικαιούνται το ΕΣΠΑ μέχρι αύριο Πεμπτη, όπως άλλωστε και ο δήμος Παλλήνης.

Όπως καταγγέλλει μητέρα (τα στοιχεία της είναι στη διάθεσή μας αλλά δεν τα δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους) που πήγε στην αρμόδια υπηρεσία για να κατοχυρώσει για το παιδί της σε παιδικό σταθμό που δεν είχε πληρότητα η απάντηση ήταν πώς θα της ανακοινώσουν την τελική απόφαση την Παρασκευή. Και όταν αντέτεινε ότι αυτό είναι αντίθετο με τη σύμβαση, απάντησαν με ειρωνικό ύφος ότι δεν γνωρίζουν τι αναφέρει η σύμβαση.

Και όταν επέμεινε τι θα γίνει σε περίπτωση κατά την οποία την Παρασκευή τοποθετηθεί το παιδί σε πολύ μακρινό παιδικό σταθμό πήρε την εξής απάντηση: «Να πάτε αλλού τότε».

Δεν γνωρίζουμε αν ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος είναι ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί, ωστόσο η συμπεριφορά των δημοτικών υπαλλήλων και των υπεύθυνων αποτελεί προσβολή για τη διαδικασία και τους γονείς, ενώ δεν διανοούμεθα να πιστέψουμε ότι η εν λόγω συμπεριφορά είναι εσκεμμένη με σκοπό να οδηγηθούν οι γονείς σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς διότι τότε το ζήτημα παίρνει άλλες διαστάσεις