Πάμε σε άνοιγμα της τελευταίας στιγμής την 21η Δεκεμβρίου; Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε πως υπάρχει μια… αποσυμπίεση στην κατάσταση σε όλη τη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στις ημερομηνίες-κλειδιά για την άρση (μερική έστω) του lockdown. «Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου», είπε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας.

«Γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου. Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ενώ για τα σχολεία η άποψή του είναι μάλλον να πάνε για μετά τις γιορτές: «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20. Στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν».

Τέλος, είπε ότι «είναι καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση».

Δείτε ακόμα:  Τσουνάμι αποκαλύψεων για βιασμούς - Έρευνα για άλλους τρεις ηθοποιούς!

Πέτσας: «Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου»

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση υπολογίζει πριν τις γιορτές να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, «ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα. Φαίνεται να πέφτει ο αριθμός μετάδοσης.», είπε ο κ. Πέτσας.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 32 κρούσματα στην Ανατολική Αττική - Ο χάρτης της διασποράς

Σχετικά με τη σειρά του ανοίγματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. Προϋπόθεση είναι να πέφτουν τα κρούσματα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

Για τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας είπε: «Υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι».

Δείτε ακόμα:  Κύμα «λουκέτων» σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα».

newsbreak.gr