Παναγ. Δρίβας: Το απρόοπτο… «χαστούκι» και ο νόμος

Η νίκη των διανομέων απέναντι στην efood, μπορεί να ήταν σπουδαία, όμως θα εξανεμιστεί αν δεν έχει συνέχεια. Και δυστυχώς δεν θα έχει συνέχεια, διότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Η διάσπαση του εργασιακού μετώπου έχει μεθοδευτεί τα τελευταία πολλά χρόνια με δούρειο ίππο τις ηγεσίες των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η ανυπαρξία και ο «ύποπτος ρόλος»δε του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, αυτό της ΓΣΕΕ, έχει σημάνει μια πρωτόγνωρη ύφεση αγώνων και κινητοποιήσεων.

Σε συνδυασμό δε με τους συνεχόμενους αντεργατικούς νόμους οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποδυναμωμένοικαι αποκαμωμένοι.

Οι διανομείς της efoodμόνοι τους δεν θα τα καταφέρουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου στις οποίες εξαναγκάστηκε να προχωρήσει η εταιρεία θα πρέπει τώρα να κατοχυρωθούν με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΣΣΕ).

Επειδή όμως οι ΣΣΕ έχουν εξοβελιστεί από τις ατομικές (σκέψου τώρα τον υπάλληλο να διαπραγματεύεται κατά μόνας με το αφεντικό του) στο πυρ το εξώτερο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε όλα τα μήκη και πλάτη φτιάχνοντας την εργασιακή ζούγκλα, αυτό το βήμα μοιάζει μετέωρο.
Θα πολεμηθεί και τελικά αφού οι διανομείς θα αφεθούν στην τύχη τους από όλους εμάς, θα νικηθούν. Στην πραγματικότητα όμως εδώ έχουμε αυτό ακριβώς το οποίο έχω περιγράψει σε πολλά άλλα κείμενα. ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ. Αυτό δηλ. που κανένας δεν είχε υπολογίσει.

Μια χούφτα υπάλληλοι έφτυσαν κατάμουτρα τα ρυπαρά ανθρωπάρια, τους μίζερους τεχνοκράτες αμφιβόλου ηθικής υπόστασης, οι οποίοι… εμπνέουν την πολιτική ηγεσία μας.

Όλους αυτούς που φωλιάζουν στη Βουλή, σε γραφεία πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων, Δημάρχων, αρχηγών κομμάτων, πολιτευτών, εφημερίδων, καναλιών, ομίλων και όπου υπάρχει τέλος πάντων μια καρεκλίτσα «εξουσίας» για δαύτους τους δύσμοιρους οι οποίοι αρπάζονται από τούτη και ως γνήσιοι απόγονοι του Χατζηαβάτη ολημερίς και ολονυχτίς ξερογλείφουν τον αγαπημένο τους αγά.

Είναι οι ίδιοι οι οποίοι ως απωθημένο της ανελέητης και καθημερινής ξυλιάς (στον ποπό ή το σβέρκο δεν έχει σημασία από τα αφεντικά τους) βγάζουν όλον τον κομπλεξισμό τους σε αυτούς που νομίζουν ότι είναι κάτω από την εξουσία τους δηλ. τους εργαζόμενους, τους εργάτες, τους πολλούς, τον λαό που θα’ λεγε και ο Μίκης (έρχονται στο μυαλό και εκείνα τα ξεράσματα οι αναρτήσεις στο θάνατο του. Καιροσκόποι με βαθιά υποκρισία, πολέμιοι της πραγματικής δημοκρατίας και γνήσιοι απόγονοι των βασανιστών στα κελιά της ντροπής μας).
Είναι οι ίδιοι, οι οποίοι στα μνημονιακά χρόνια τάσσονταν ανοιχτά υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και υπέρ της άρσης της μονιμότητας… υπηρετώντας τον νεοφιλελεύθερο σκοπό των πολυεθνικών για μισθούς 200 ευρώ, για ιδιωτική εκπαίδευση, ιδιωτική υγεία, ιδιωτική ασφάλιση, μείωση των συντάξεων, δημιουργία στρατόπεδων συγκεντρώσεων για τους πρόσφυγες και φάμπρικες με επιγραφές «Η δουλειά απελευθερώνει», εξάλειψη των γερόντων, εξάλειψη των «τεμπέληδων» νέων και φοιτητών, εξάλειψη πάσης φύσεως διαμαρτυρίας, ελεύθερης έκφρασης, ανοιχτών πανεπιστημίων και υγειούς κριτικής στην εξουσία.

Είναι οι ίδιοι που καλοπληρώνονται από το δημόσιο, και όμως τρέφουν απύθμενο μίσος για τους υπαλλήλους του δημοσίου που δυσφημούν όπου βρεθούν και όπου σταθούν. Ή καλύτερα απεχθάνονται το γεγονός ότι ο «μόνιμος μισθός» δημιουργεί μια ανεξαρτησία ενάντια στην… «εξουσία» τους. Τυφλοί και εγωπαθείς…

Αυτός ο «παντοδύναμος» συρφετός ταράχτηκε και ας μην το δείχνει.

Παράλληλα μέσα σε όλα υπάρχει και αυτό:

Το άρθρο 191 του ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων»
1.Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

2.Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Το άλλαξαν δήθεν για τους αρνητές (δικοί τους είναι και το ξέρουν) αφορά την οποιαδήποτε κριτική ενοχλεί. Φίμωση.

Ευτυχώς πρόλαβα και έγραψα μερικά.

Παναγιώτης Δρίβας

Εφημερίδα Polis