Παναγιώτης Ι. Δρίβας: Η πραγματικότητα για το σπάσιμο των Δήμων – Όλες οι εκλογικές εξελίξεις σε Ραφήνα – Αρτέμιδα

Ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στις προθέσεις υποψηφίων για τη Δημαρχία σε Ραφήνα/Πικέρμι& Σπάτα/Αρτέμιδα. ‘Όσο δε πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα σκληραίνει η αντιπαράθεση, ενίοτε και με αθέμιτες μεθόδους.

Το πιο χοντρό παιχνίδι παίζεται στη Ραφήνα, όπου οι υποψήφιοι παραδόξως ξεπερνούν το όριο αναλογικά με τον πληθυσμό. Μέχρι στιγμής είναι έξι και βλέπουμε….

Πολιτικά μεθερμηνευόμενο, η πολυδιάσπαση της ψήφου του εκλογικού σώματος μπορεί να προκαλέσει ζημιά μόνο σε αυτόν που προηγείται. Δηλ. να του στερήσει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή και κατόπιν σε δεύτερο χρόνο να επιχειρηθεί η ανατροπή.

Για όλα αυτά δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια ομολογημένη ή κρυφή συμφωνία, όλοι είναι έμπειροι και γνωρίζουν πώς παίζεται το παιχνίδι. Και είναι προφανές ότι όλοι θέλουν να έχουν ρυθμιστικό ρόλο,την επομένη των εκλογών.

Δείτε ακόμα:  Παναγιώτης Δρίβας: Ρατσισμός είναι το εγώ μας

Είναι επίσης οφθαλμοφανές ότι μετά τη συνολική κατακραυγή στις ακραίες και τραμπούκικες συμπεριφορές, υπάρχει μια στροφή προς την ορθολογική πολιτική αντιπαράθεση, έτσι δηλ. όπως θα πρέπει να είναι. Δεν αποκλείουμε βέβαια στο μέλλον να χαθεί πάλι η… ψυχραιμία.

Άλλα δύο βασικά στοιχεία που αναδείχτηκαν το προηγούμενο διάστημα:

Καταρχάς η παρουσίαση της Συνεργασίας Ενεργών Πολιτώνκαι η πρώτη ηχηρή παρέμβαση για τα Τοπικά Συμβούλια. Αποτελεί πρόσκληση και πρόκληση για όλες τις δημοτικές παρατάξεις. (Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελ. 18-19)

Το δεύτερο είναι οι πληροφορίες εν αιθρία που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν το εκλογικό σπάσιμο των Δήμων Ραφήνας και Πικερμίου. Οι πληροφορίες μας από έγκυρες πηγές του Υπ. Εσωτερικών διαψεύδουν κατηγορηματικά μία τέτοια περίπτωση. Όπως ανέφεραν στην POLIS«δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αλλαγή του χωροταξικού στην Αττική».

Δείτε ακόμα:  Παναγιώτης Δρίβας: Ρατσισμός είναι το εγώ μας

Οι ίδιες ψηλά ιστάμενες πηγές ανέφεραν πώς στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η όποια συζήτηση για το χωροταξικό να ξεκινήσει μετά τις εκλογές και κατόπιν ενδελεχούς συζήτησης με τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, ανέφεραν ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το σπάσιμο «5» Δήμων το οποίο όμως δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την περιοχή και δεν έχει να κάνει με τα σενάρια που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Τι γίνεται σε Σπάτα/Αρτέμιδα

Και ενώ τα πράγματα στο Δήμο Ραφήνας/Πικερμίου φαίνεται ότι είναι πιο ξεκάθαρα, με τον νυν Δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς να έχει σαφώς το προβάδισμα (βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων) σε ότι αφορά το Δήμο Σπάτων/Αρτέμιδας το τοπίο είναι περισσότερο ρευστό.

Υπάρχει μια διάχυτη δυσαρέσκεια με τη διοίκηση της δημοτικής αρχής, τόσο όσον αφορά τους δημότες (ειδικά στην Αρτέμιδα) όσο και σε στελέχη της ίδιας της παράταξης Μάρκου. «Θεωρείται επιτακτική η ανάγκη μια αλλαγής» μας έλεγε έμπειρο στέλεχος της αυτοδιοίκησης.

Δείτε ακόμα:  Παναγιώτης Δρίβας: Ρατσισμός είναι το εγώ μας

Η κατάσταση όμως είναι περισσότερο περίπλοκη. Οι υποψήφιοι είναι μέχρι στιγμής τέσσερις με ενδεχόμενη ακόμη μία υποψηφιότητα. Πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ότι ο Δημήτρης Μάρκου προηγείται μεν αλλά με βραχεία κεφαλή έναντι της δεύτερης Άννας Ραφτοπούλου.

Ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα είναι το μεγάλο ερωτηματικό, με την πολιτική επιλογή των συνεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων να είναι το κλειδί για τη νίκη. Αυτό όμως απαιτεί πολιτικό θάρρος και προβολή του «εμείς» έναντι του «εγώ»…. αλλά είναι το μόνο που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην οικογενειοκρατία και τον τοπικισμό.

Παναγιώτης Ι. Δρίβας

Πηγή: Εφημερίδα Polis