Παναγιώτης Ι. Δρίβας: Μιαααααου… gatakia

Με Άουστα ινδικά σημαίνει:«Μπορώ να έρθω;». Ακούγοντας λίγο πιο προσεκτικά και σε ελεύθερη «μετάφραση» (ποιητική αδεία το ελεύθερη μετάφραση) μπορεί να γίνει και Μιάου. Ο βασικός λαρυγγισμός μιας γάτας. Μιααααου δηλ. όταν η γάτα νιαουρίζει ρωτά: «Μπορώ να έρθω;».

Μάλιστα ο θυμόσοφος, πολυπληθής και βασανισμένος από τις κάστες λαός των Ινδιών έχει και μια παροιμία. Λέει η γάτα στο ποντίκι «Μιααααου (μπορώ να έρθω;) και ο πονηρός ποντικούλης απαντά: Περίμενε πρώτα να κρυφτώ και μετά έλα».

Μπήκε ας πούμε το Φθινόπωρο, χωρίς να ρωτήσει, αλλά εμείς αρνούμαστε να κρυφτούμε. Αν το καλοσκεφτούμε πάλι, το καλοκαίρι χρωστά, καθόσον εκεί στις αρχές οι βροχές δεν έλεγαν να σταματήσουν.
Πάτσι λοιπόν, και συνεχίζουμε ακάθεκτοι….

Παρά ταύτα ο Σεπτέμβρης είναι μήνας περισυλλογής και νέου ξεκινήματος. Σε όλα τα επίπεδα.
Σε κεντρικό επίπεδο για τη νέα κυβέρνηση, πού πέρασε πολλά και διάφορα νομοσχέδια εν μέσω θέρους, έρχεται η ώρα όλα αυτά να κριθούν και να αξιολογηθούν. Επί παραδείγματι κατά πόσο η παραχώρηση του δικαιώματος στους εργοδότες για μη αιτιολογημένες απολύσεις (σε απολύω γιατί έτσι μου’ ρθε) θα λειτουργήσει υπέρ της… μείωσης της ανεργίας;

Επίσης για τις αλλαγές που επιχειρούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση που παρακάμπτουν ουσιαστικά το ανώτατο όργανο αποφάσεων που δεν είναι άλλο από το δημοτικό συμβούλιο.

Και αφού είμαστε σε τοπικό επίπεδο, μετά τις φιέστες της ορκωμοσίας, τις αναμνηστικές φωτογραφίες, τα χαμόγελα (ειλικρινά ή μη), τις γκρίνιες για τις καρέκλες (αχ αυτές οι καρέκλες) ήρθε ώρα για δουλειά. Ήδη το «υπουργικό» του Δήμου Ραφήνας είναι έτοιμο, με παλιούς και νέους. Οι παλιοί οι δοκιμασμένοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι εξακολουθούν να έχουν όρεξη για έργα, και μάλιστα λόγω πλέον και της εμπειρίας τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Οι νέοι ότι άξιζαν την εμπιστοσύνη που τους δείχνει ο Δήμαρχος.

Σε ότι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα καθώς η «υπουργοποίηση» Βασιλόπουλου δείχνει ότι εξασφαλίζεται και η πλειοψηφία από πλευράς Μπουρνούς για τη λήψη των αποφάσεων. Άρα δικαιολογίες δεν υπάρχουν…

Αντανακλαστικά πάντως υπάρχουν, αφού αποφεύχθηκαν στο παρά τσακ, κάποιες αποφάσεις για τη Ραφήνα, χωρίς τη Ραφήνα δηλ. τους πολίτες της για το λιμάνι και τη διασταύρωση.

Ούτε ένα «μιαααααοου» δεν ακούστηκε για αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες εν γένει όταν πρόκειται να καταστρατηγήσουν τις επιταγές των πολλών, συνήθως είναι χωρίς πολλά ερωτήματα. Όπως «μιααααααου» δεν ακούστηκε σε άλλα και άλλα στο παρελθόν και σίγουρα και στο μέλλον.

Εμείς πάντως έχοντας γνώση των πεπραγμένων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, και ας θέλουν να νομίζουν κάποιοι ότι οι λαοί τρώνε κουτόχορτο, θα κάνουμε «μιααααου» όταν πρόκειται να αποφασίσουμε για τις τύχες μας. Είτε σε 4 χρόνια, είτε σε κάτι λιγότερο. Και τούτο επειδή ως έντιμοι διαχειριστές της ζωής, θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους κάθε λογής ποντικούς. Είτε κρυφτείτε, είτε σας «φάγαμε»… και ας μας νομίζετε gatakia.

Παναγιώτης Ι. Δρίβας

Εφημερίδα Polis