Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη: ”Παγώνουν” τα πάντα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εξήγγειλαν 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, 10 Ιουνίου.

Τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα με ανακοινώσεις τους καλούν σε συμμετοχή τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ενώ μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν ανακοινώσει, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, και τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

Ιδιαίτερα για τα Μέσα Μεταφοράς, ακινητοποιημένα αναμένεται να μείνουν Mετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, αλλά και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των πρωτοβάθμιών και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.

Η απεργία στα πλοία έχει μεταφερθεί για την Πέμπτη και θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της 10ης Ιουνίου, συμφωνα με ανακοινώσεις των τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Δείτε ακόμα:  Αττική: Κλειστοί δρόμοι, απεγκλωβισμοί και πλημμύρες - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι. Τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοί, το νέο νομοσχέδιο, μειώνει τα εισοδήματα τους καθώς θα εργάζονται για 10 ώρες και θα αμείβονται για 8 και το εισόδημα που χάνεται θα αντισταθμίζεται με ρεπό στο επόμενο εξάμηνο και αναλόγως με τις ανάγκες της επιχείρησης. Επίσης υπογραμμίζουν ότι πλήττονται οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και προωθούνται οι ατομικές με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο» μιας διαπραγμάτευσης. Σημειώνουν επίσης ότι οι νέες ρυθμίσεις καθιστούν εκτός των άλλων και φθηνότερες απολύσεις αφού προβλέπονται μικρότερες αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν επίσης ότι οι νέες ρυθμίσεις, ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύεουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις . Παράλληλα αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου περιορίζει τους δημοσίους υπαλλήλους που μπορούν να συμμετέχουν σε απεργίες, δημιουργώντας τον θεσμό του «προσωπικού ασφαλείας» που θα φτάνει σε ποσοστό 33%.

Δείτε ακόμα:  Αχαΐα: Μεγάλες ζημιές στον κάμπο από την κακοκαιρία

ΕΡΤ