Πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη!

Αν τα λύματα λένε την αλήθεια και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των rapid test που διενεργεί ο ΕΟΔΥ, αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη πιθανόν να ξεπερνούν τα 100.000 και μάλιστα η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα είναι χειρότερη από αυτή στο Λεκανοπέδιο.

«Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000», δήλωσε στο Open ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Τόνισε, μάλιστα, ότι η κατάσταση που βιώνουμε τώρα «ήταν προβλέψιμη».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε πιο ενεργητικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή είναι το θέμα «των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» που αποτελούν «πηγή σημαντικής μετάδοσης». «Πρέπει να μειώσουμε το ιικό φορτίο στα λεωφορεία», επεσήμανε ο καθηγητής.

Οσον αφορά στα 60.000 με 70.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη «το λέω με βάση τα πρόσφατα rapid τεστ και σε αναγωγή με τον πληθυσμό», επαναλαμβάνοντας πως «πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε».

Δείτε ακόμα:  Kορονοϊός: Περικοπές στη Disney για 32.000 θέσεις εργασίας

Η διασπορά από τους μαθητές είναι μικρή καθώς «το ποσοστό μετάδοσης στα σχολεία είναι 5%. Πρέπει όμως να μειωθεί και το ιικό φορτίο στις τάξεις», τόνισε.

Χθες, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνη, είχε αποκαλύψει ότι «Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα της Αττικής, τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο φθάνουν τις 40.000».

Δείτε ακόμα:  Lockdown: Στο τραπέζι νέα παράταση μετά τις 7 Δεκεμβρίου - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με τους ειδικούς

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιο μεγάλο, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθώς τα ενεργά κρούσματα, με βάση την ανάλυση των λυμάτων, δεν ξεπέρασαν τις 20.000 τον περασμένο Μάρτιο.

«Παρακολουθούμε το ιικό φορτίο από τον περασμένο Μάρτιο. Καθημερινά από την 1η Σεπτεμβρίου παίρνουμε δείγματα. Είχαμε καταγράψει την αύξηση του Αυγούστου, την κορύφωση του Σεπτεμβρίου, μετά μια μικρή ύφεση κ.ο.κ.».

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες τα δείγματα δείχνουν μια αύξηση ιικού φορτίου της τάξεως του 370%, στην Αττική», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης και πρόσθεσε:

Δείτε ακόμα:  Καμπανάκι Βατόπουλου: Ανησυχία για την επαρχία - Στο τραπέζι lockdown δύο ταχυτήτων

«Το δείγμα αντιπροσωπεύει τη δραστηριότητα τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων στην Αττική. Από την προηγούμενη Τρίτη άρχισε η αύξηση. Είναι πολύ μεγαλύτερη η αύξηση των κορυσμάτων σε σχέση με το πρώτο κύμα».

«Εχουμε με σταδιακή ελεγχόμενη διασπορά που φαίνεται να ξεφεύγει. Είναι μεγαλύτερη η αύξηση από το αναμενόμενο. Την περασμένη Τετάρτη φθάσαμε στο πικ, που οφείλεται σε διαδηλώσεις και διάφορες εκδηλώσεις που αύξησαν τη διασπορά», επισήμανε.

«Οι προηγούμενες μέρες δείχνουν σταθερότητα γύρω στα νούμερα που σας είπα. Τα αποτελέσματα τα στέλνουμε καθημερινά στην επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου», τόνισε.

newpost.gr