«Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»… στον Μαραθώνα: “Οι λύχνοι της Ίσιδας”

Αναμνηστικόν 2ης εκπαιδευτικής δράσης, Παρασκευής 21 Οκτωβρίου 2016 (09:00-12:30) στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών στο Μικρό Έλος (έλος Μπρεξίζας). Εκπαιδευτική δράση αναζήτησης στοιχείων.

Με χαρά καλωσορίσαμε 42 μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης και τους 2 συνοδούς διδασκάλους τους.

Ο μύθος μας: Με την “χρονομηχανή” μας, μεταφερόμαστε πίσω στον χρόνο, κατά την περίοδο λειτουργίας του ιερού, γύρω στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. Ο Ηρώδης Αττικός, ιδρυτής και μεγάλος ευεργέτης του ιερού, από την έπαυλή του στην Κηφισιά, στέλνει με αγγελιοφόρο κατεπείγουσα και εμπιστευτική επιστολή προς τους Αθηναίους εφήβους. Επειδή ο ίδιος σε λίγες ημέρες αναμένει να καταφθάσει στην Αθήνα η επίσημη αποστολή του ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, μας ζητά να βοηθήσουμε τους ιερείς της Ίσιδας στη λύση μιας σημαντικής κρίσης που αντιμετωπίζουν. Οι ετοιμασίες για την μεγάλη γιορτή του Οσίριδος έχουν ήδη ξεκινήσει και όλα θα πρέπει να είναι στην εντέλεια, καθώς στην τελετή θα παραστεί ο ίδιος ο αυτοκράτορας!

Η επιστολή του Ηρώδου:

“Φίλτατοι έφηβοι Αθηναίοι, έρρωσο!
Συμφορά που μας βρήκε!

Λίγες μέρες πριν την μεγάλη γιορτή του Οσίριδος στο ιερό, οι υπηρέτες του θεού βρήκαν, μέσα στο κεντρικό σκευοφυλάκιο του ναού, σπασμένο σε χίλια κομμάτια τον λύχνο της Ίσιδας! Αυτόν, που με το άσβεστο φως του διώχνει μακρυά κάθε κακό και με την ιερή του φλόγα κρατά αναμμένες όλες τις δάδες, τα κεριά και τα άλλα λυχνάρια στις νυκτερινές προσευχές.
Σύντομα καταφθάνει προσκυνητής εδώ ο ίδιος ο αυτοκράτορας, γι’ αυτό, βοηθήστε μας! Αναζητήστε μαζί μας τα κομμάτια του λύχνου της θεάς κι ενώνοντάς τα να προλάβουμε να γίνουν όπως πρέπει οι θυσίες και οι λαμπρές τελετές.
Ηρώδης Αττικός ο Μαραθώνιος”

Οι αποστολές μας: Να μάθουμε τα ονόματα, τις ιδιότητες και τις μορφές κύριων θεών της αρχαίας Αιγύπτου. Να γνωρίσουμε τους θεούς του ιερού στον Μαραθώνα και πώς έφτασε η λατρεία τους εδώ. Να πληροφορηθούμε ποιός ίδρυσε το ιερό και για ποιους λόγους. Να γνωρίσουμε τους χώρους και την διαμόρφωση του τεμένους. Να μάθουμε για τη λειτουργία ενός λουτρού της ρωμαιοκρατίας.

Και όλα αυτά, παίζοντας, περπατώντας και νιώθοντας με όλες μας τις αισθήσεις.

Ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή τους το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης και τον διευθυντή του κ. Σπύρο Στάμο (Σπύρος Στάμος).

Για την φιλική συμμετοχή της με την αφήγηση χωρίου “της πομπής των πιστών” από τον Χρυσό Γάιδαρο του Απουλήιου, την αφηγήτρια κ. Μάνια Μαράτου (Manya Maratou).

Ένα ακόμη μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα των νέων συναδέλφων του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠMΣ Μουσειακών σπουδών, υπό την παρότρυνση και καθοδήγηση της λέκτορος Μουσειολογίας κ. Μαρίας Μούλιου , κ.κ. Κλαίρη Γιαννίρη , Μαρία Χριστίνα Ευστρατίου , Παναγιώτα Κατσίκα , Δήμητρα Μαζαράκη  και Τζωρτζίνα Τσάγκα , χωρίς τις οποίες το ταξίδι της αναζήτησής μας στο ιερό της Ίσιδας θα ήταν αδύνατον.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.