Παπαευαγγέλου: Για ποιους λόγους δεν έχει μειωθεί το επιδημικό φορτίο (βίντεο)

Μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια, όπως επεσήμανε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοινώνοντας τα σημερινά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η κ. Παπαευγγέλου τόνισε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν στην Ευρώπη αλλά το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές. “Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά ώστε να φθάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού με το εμβόλιο” σημείωσε και αναφέρθηκε στη δήλωση του διευθυντή του ΠΟΕ Χανς Κλούγκε ότι αν η χρήση μάσκας φτάσει στο 95% ίσως τα lockdown να μην χρειάζονται και προειδοποίησε άλλη μια φορά ότι “κανείς δεν είναι άτρωτος”.

Υπογράμμισε ότι προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις βδομάδες μετά το lockdown στη Β. Ελλάδα και δύο βδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων στην επικράτεια. “Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdwon του Μαρτίου θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση. Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο” τόνισε η καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

Ακολούθως τόνισε ότι “δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων γιατί αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις που μας κάνουν τη μια μέρα να αναθαρρούμε λίγο και την επόμενη να απογοητευόμαστε”. Σημείωσε επιπλέον ότι “τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα αλλά στη Θεσσαλία έχουν αυξητικές τάσεις. Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμη, στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Εξαιρετικά σημαντική είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Ενώ θα υπέθετε κανείς ότι πλέον θα ήμασταν πολύ πιο προσεκτικοί, αφού έχουμε έναν συγγενή που νόσησε, φαίνεται ότι η κούραση των περιορισμών υπερτερεί σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλες περιπτώσεις λάθος αποφάσεις για ευκαιριακές απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλη την κοινωνία. Είναι πιθανό ότι και η χαλαρή συμπεριφορά κάποιων έστω λίγων εν μέσω lockdown, η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στη συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση της ύφεσης του πανδημικού κύματος”.

“Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο, και αν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι, δεν θα κοιτάγαμε πώς θα καταφέρουμε να ξεγλιστρήσουμε από τους περιορισμούς” είπε ακόμη και συνέχισε αναφερόμενη στον εμβολιασμό: “Η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί για εμάς την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού” και καθησύχασε ότι οι τεχνολογίες έχουν δοκιμαστεί στη μάχη κατά των ιογενών λοιμώξεων αλλά και στην μάχη κατά του καρκίνου. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα εμβόλια αυτά έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και προκαλούν τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων, διευκρίνισε.

“Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση, μόνο μέσω αυτού θα καταφέρουμε να φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης μέσα στους επόμενους μήνες. Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας μας δείχνουν ότι υπάρχει τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στην Ελλάδα αλλά η χώρα παραμένει σε αυξημένο επιδημικό φορτίο. Αν και το γενικευμένο lockdown φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μείωσης του επιδημικού κύματος με την ατομική μας προσπάθεια και τις προσωπικές μας θυσίες” και τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις αλλά και πως είναι απαραίτητη η καθολική χρήση μάσκας.

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.