Παπαευαγγέλου: Το 1,5% του πληθυσμού είναι ενεργά κρούσματα

Αναμένεται υποχώρηση των διασωληνωμένων στους 450 μέσα στις επόμενες μέρες. Δεν προσφέρει ανοσία για την Όμικρον προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό.

Τη διατήρηση της πανδημίας σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα το 1,5% του πληθυσμού να αποτελεί κρούσμα κορονοϊού, ανέφερε η η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Τόνισε ακόμη ότι η προηγούμενη νόσηση από τον ιό δεν δημιουργεί ανοσία έναντι της Παραλλαγής Όμικρον.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι από τη στιγμή της έναρξης της χορήγησης των αντιικών φαρμάκων, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί 19. Επίσης το τελευταίο 4ημερο, 757 αιτήσεις εγκρίθηκαν ενώ 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς. Έχει ήδη παραδοθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών και μόνο 238 είναι για να παραδοθούν άμεσα.

“Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να υποβάλλουν την αίτηση για τα αντιικά χάπια από νωρίς – ως την 3ημέρα από το θετικό διαγνωστικό τεστ των ασθενών.

Με αυτόν τον τρόπο τα φάρμακα θα φτάνουν το αργότερο στους ασθενείς ως την 5η ημέρα (χρειάζονται το πολύ 2 μέρες για την παράδοση τους ) που είναι και το περιθώριο για τη δράση τους. «Μετά την 5η ημέρα δηλαδή είναι αργά για να δράσουν αυτά τα φάρμακα» είπε.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε το εξής: «Θα προτιμούσαμε να γίνεται η αίτηση την 1η ή τη 2η μέρα. Το αργότερο την 3η ημέρα».

Μετά την υποβολή της αίτησης, μία αρμόδια Επιτροπή αποφασίζει για την έγκριση ή μη των αντιικών χαπιών. Αν τελικά εγκριθεί η αίτηση, τα φάρμακα δίνονται μέσω του ΕΟΠΥΥ μέσω κούριερ σε όλους τους ασθενείς.

Ο ασθενής πρέπει να μπει και να δεχθεί τη χορήγηση των φαρμάκων και του τηλεφωνεί ο ΕΟΠΥΥ

Η κα. Παπαευαγγέλιου ανέφερε ακόμη ότι «σήμερα υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε νησιά, Θεσπρωτία και Ιωάννινα, όπου άργησε να πάει η Omicron. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά. Βλέπουμε μικρή αύξηση σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλεύομενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μ.ο. νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα».

Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές που η Όμικρον έφτασε καθυστερημένα, όπως σε κάποια νησιά. Ανέφερε ακόμη ότι ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά υψηλός αλλά αυτό αποδίδεται στο 5,9% στους ελέγχους με pcr και 11,4% με rapid test και συνολικά είναι 2,4% μαζί με τα self test.

Στην Κρήτη αλλά και και περιοχές της Αττικής και μερικά νησιά, η θετικότητα είναι πάνω από 4%, ενώ όλη η Ελλάδα είναι σε βαθύ κόκκινο.

Η καθηγήτρια σημείωσε επίσης ότι περίπου 4.500 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Ο ένας στους δύο ασθενείς δε είναι άνω των 75 ετών. Παρατηρείται πάντως μείωση 9% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και μέσα στις επόμενες μέρες θα μειωθεί ο αριθμός διασωληνωμένων στους 450.

Σύνδρομο MIS-C: Ο εμβολιασμός εφήβων μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατά 91%
Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, η κα. Παπαευαγγέλου είπε πως «το τελευταίο διάστημα μάς απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

 

news247.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.