Παραμένει το κόκκινο σκαθάρι στο δήμο Μαραθώνα – Σε κίνδυνο οι φοίνικες της περιοχής!

Άλλη μια εμφάνιση του κόκκινου σκαθαριού στο Συνεταιρισμό Δικαστικών Υπαλλήλων – Σχινιάς έγινε αρχές Αυγούστου! Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση όλοι οι κάτοικοι του δήμου μας για να σώσουμε ό,τι φοίνικα έχει απομείνει!


Περιγραφή

Το κόκκινο σκαθάρι ή ρυγχοφόρος των φοινικοειδών αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό του φοίνικα στην περιοχή μας και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς έχει ήδη εξολοθρεύσει χιλιάδες μικρούς και μεγαλύτερους φοίνικες, ενώ απειλεί και τους υπόλοιπους. Στον ελληνικό χώρο μεταφέρθηκε με την εισαγωγή προσβεβλημένων φοινικοειδών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που εισήγαγαν για να διακοσμήσουν την Αθήνα.

Το ενήλικο, έχει μέγεθος 3-4 εκατοστά και καστανοκόκκινη απόχρωση.

Η προνύμφη είναι που τρώει το φοίνικα, έχει μέγεθος 5 εκατοστά, είναι λευκής απόχρωσης, έχει καφέ κεφάλι και τα σαγόνια της είναι δυνατά και μεγάλα.

Δεν έχει φυσικούς εχθρούς ή δεν απέκτησε ακόμα. Ζει στη στεφάνη μέσα σε στοές και στις βάσεις των φύλλων.

Προσβάλει όλα τα είδη του φοίνικα, συνηθέστερα όμως προσβάλει τον κανάριο φοίνικα και σπανιότερα την ουασιγκτόνια και τον χαμαίρωπα, όταν επικρατούν θερμές περίοδοι.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Υπήρχαν κρούσματα και σε άλλο εργοστάσιο στο Κορωπί

Το γονιμοποιημένο θηλυκό γεννάει 200-300 αυγά σε διάρκεια 45 ημερών. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 7 ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία 13-15c. Η προνύμφη (σκουλήκι) ολοκληρώνει το στάδιό της σε 30-90 ημέρες. Αυτή κάνει όλη τη ζημιά κατατρώγοντας τους τρυφερούς ιστούς στο εσωτερικό της στεφάνης και στις βάσεις των φύλλων.

Η νύμφη μέσα στο βομβύκιο (κουκούλι, που μοιάζει με κανταΐφι), φτιαγμένο από ίνες του φοίνικα διαρκεί 15-45 ημέρες.

Ο βιολογικός κύκλος του σκαθαριού είναι 3-4 μήνες.

Σημειώνεται ότι το έντομο αυτό κάνει αλλεπάλληλες γενεές μέσα στον ίδιο φοίνικα μέχρι αυτός να νεκρωθεί.

Η προνύμφη (σκουλήκι) 5cm ολοκληρώνει το στάδιό της σε 30-90 ημέρες. Αυτή κάνει όλη τη ζημιά κατατρώγοντας τους τρυφερούς ιστούς στο εσωτερικό της στεφάνης και στις βάσεις των φύλλων.

Διάγνωση

Η διάγνωση της προσβολής στα αρχικά στάδια είναι σχεδόν αδύνατη. Όταν αρχίζουν τα συμπτώματα (πτώση φύλλων, μετατόπιση συμμετρίας κορυφής κλπ) είναι συνήθως αργά αλλά όχι πάντα, για τη σωτηρία του φυτού.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχολεία σε Παλλήνη και Κορωπί - Αυξάνονται τα λουκέτα

Παρατήρησε αν υπάρχουν μικρές τρύπες στη βάση των φύλλων του φοίνικα όπως στη φωτογραφία

Έτσι οι προνύμφες προκαλούν τα έξης συμπτώματα και τις εξής ζημιές:

Τρύπες πάνω στα φύλλα του φοίνικα.

Μικρές τρύπες στη βάση των κλαδιών.

Τα κλαδιά του φοίνικα γέρνουν προς τα κάτω και αργότερα αποκόπτονται από το φοίνικα (σε μεγάλη προσβολή). Αυτή η προσβολή φτάνει στην ολοκληρωτική καταστροφή και θανάτωση του φυτού.

Πρόληψη

Στις προληπτικές περιοδικές εφαρμογές, πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, βρίσκεται η σωτηρία των φοινίκων.

Πρέπει να φροντίζουμε τους φοίνικες μας, για να είναι πιο ανθεκτικοί στους εχθρούς και τις ασθένειες.

Για να μην έχει καταφύγιο το σκαθάρι του φοίνικα, κρατήστε τους καθαρούς από ξερά φύλλα ή σκουπίδια, γύρω από τη στεφάνη του.

Δείτε ακόμα:  Διαφωνίες από τον Σύνδεσμο Μονίμων Κατοίκων "Ωκεανίς" για την Κυκλοφοριακή Μελέτη στη Διώνη

Καλό θα ήταν να κλαδεύετε το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα και όχι όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες.

Το σκαθάρι του φοίνικα μπαίνει στις τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα και εναποθέτουν τα αυγά στο εσωτερικό του, για την αποφυγή καλύψτε τις τομές με ειδική πάστα, που μπορείτε να την προμηθευτείτε από το εμπόριο.

Το κόστος πρόληψης είναι σχετικά πολύ χαμηλό και προσιτό σε όλους.

Τρόποι αντιμετώπισης

Εφαρμογή δεντροχειρουργικής η οποία συνίσταται στην κοπή όλων των φύλλων και στην αφαίρεση όλου του τμήματος της στεφάνης, αφήνοντας μόνο το κορυφαίο μερίστωμα του φοίνικα (καρδιά). Εφόσον το κορυφαίο μερίστωμα δεν έχει πειραχτεί από τον ρυγχοφόρο, μετά από 2-3 μήνες το δέντρο αναβλαστάνει και δημιουργεί νέα φύλλα.

Να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος των μικροκυμάτων.

Να χρησιμοποιηθούν ειδικά εντομοκτόνα (διασυστηματικά εντομοκτόνα).

Ότι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα συνεργεία και να συμβουλευτείτε γεωπόνους.

Πηγή: welovemarathon.gr