Παρέμβαση Ρουβίκωνα στα κεντρικά γραφεία του Jumbo (φωτό)

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στα κεντρικά γραφεία του Jumbo στην περιοχή του Μοσχάτου, σημειώθηκε σήμερα, Παρασκευή.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε «ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα».

Η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo έχει βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία 24ωρα μετά τις καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) που κάνουν λόγο για «εργασιακή γαλέρα» και «ασυδοσία».

Αφορμή στάθηκαν αρκετά άρθρα μέσα από τις 26 σελίδες του εσωτερικού κανονισμού εργασίας της Jumbo, τα οποία -σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται- συνιστούν καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα για μετακίνηση εργαζομένων σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ανά την επικράτεια, ο καθορισμός ωραρίων – λάστιχου και η χορήγηση τμηματικών αδειών κατά το δοκούν.

Δείτε ακόμα:  «Πλακώθηκε» σε ελληνικό νησί ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ με την σύντροφο του

Επίσης, η εταιρεία μπορεί «εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο “στον παραβάτη – εργαζόμενο” αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του» και «να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές» σύμφωνα με τον ΣΕΑ.

Η απάντηση

Πηγές της εταιρείας Jumbo που επικαλείται το euro2day,gr, υπογραμμίζουν ότι «οι ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθορίζονται πάντα από την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας» και πως τηρούνται οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και «όλα τα εργασιακά δικαιώματα».

Δείτε ακόμα:  Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέα ανακοίνωση για τις αιτήσεις

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Απόστολος Βακάκης, πρότεινε λειτουργία των καταστημάτων μια επιπλέον Κυριακή, την 26η Δεκεμβρίου, για «να αναπληρωθεί ο χρόνος που χάνεται με το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, τα οποία ανοίγουν μία ώρα αργότερα».

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «δεν υφίσταται ούτε τέθηκε ποτέ ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων σε ημέρες ή περιοχές όπου δεν προβλέπει ο νόμος ρητά τη λειτουργία του λιανεμπορίου».

«Αποτελεί πάγια θέση του oμίλου Jumbο ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς. Με μία και μοναδική προϋπόθεση: Ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους και για όλα τα καταστήματα».

Δείτε ακόμα:  Έδειχνε γυμνές φωτογραφίες της πρώην του σε φεστιβάλ – Του επιτέθηκαν ο πατέρας και οι φίλοι της!

sputniknews.gr