Πέθανε ο δημιουργός του διάσημου γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ – Χόνεκερ στο Τείχος του Βερολίνου

Ο Ντμίτρι Βρούμπελ, ο Ρώσος ζωγράφος και δημιουργός του διάσημου γκράφιτι που απεικονίζει τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ να φιλά στο στόμα τον τότε ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ με τίτλο: «Κύριε: βοήθησε με να επιζήσω ανάμεσα σ’ αυτή την θανατηφόρο αγάπη», άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Αυγούστου στο Βερολίνο σε ηλικία 62 ετών.

Πολλοί μπορεί να μην γνώριζαν τον Βρούμπελ, αλλά το πιο διάσημο έργο του ήταν αυτό το γκράφιτι που είχε ζωγραφίσει στο Τείχος του Βερολίνου και μάλιστα από την πλευρά του ανατολικού Βερολίνου, πριν αυτό γκρεμιστεί.

Τη φωτογραφία με το φιλί των δύο ηγετών, που είχε τραβήξει ο Γάλλος φωτογράφος Ρεζί Μποσιού, την είχε δείξει στον Βρούμπελ μια γνωστή του από το Παρίσι, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα Snob.ru .

Μάλιστα στις 20 Ιουνίου νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο καθώς είχε νοσήσει από κορωνοϊό ενώ οι γιατροί τον τοποθέτησαν σε τεχνικό κώμα λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Πότε δημιουργήθηκε το φιλί;
Το φιλί ανάμεσα στους δύο ηγέτες δημιουργήθηκε το 1990 και έχει ονομαστεί το «φιλί της σοσιαλιστικής αδελφότητας» είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της περιόδου μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του Βερολίνου. Ο επίσημος τίτλος του είναι «Θέε μου, βόηθα με να επιβιώσω απ’ αυτή τη θανάσιμη αγάπη».

Η έμπνευση του έργου
Ο Βρούμπελ άντλησε την έμπνευσή του από μία πραγματική φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε το 1979 και στην οποία Μπρέζνιεφ και Χόνεκρ φιλιούνται στο στόμα με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Μάλιστα ο street artist το 2009 ζωγράφισε και πάλι το γκράφιτι καθώς είχε υποστεί φθορές και βανδαλισμούς στο πέρασμα των χρόνων.

Ποιος ήταν και η καλλιτεχνική δράση του
Ο street artist γεννήθηκε το 1960 στη Μόσχα και από τα 15 του χρόνια άρχισε να ζωγραφίζει. Όταν μεγάλωσε άνοιξε τη δική του γκαλερί ενώ μετά την πτώση του Τείχους το 1990 πήγε στο Βερολίνο. Αρκετά συχνά εμφανιζόταν φορώντας ένα μαύρο καπέλο ενώ δεν ήταν λίγες φορές που είχε βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας του πολιτικού περιεχομένου που πρόβαλλαν τα έργα του.

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη δημιουργική του ζωή, ο Ντμίτρι θεωρεί την έκθεση «Home Album», που ξεκίνησε το 1996 στη γκαλερί Vrubel, από κοινού με την δεύτερη σύζυγό του Victoria Timofeeva.

Οι πίνακές του εκτίθενται σε γκαλερί στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία, το Ντίσελντορφ, το Μαυροβούνιο, την Κοπεγχάγη, τη Μόσχα κλπ.

 

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.