Πέτσας: «Δεν θα ανακοινώσει lockdown ο Μητσοτάκης»

«Δεν είναι στις επιλογές που θα ακούσετε από τον πρωθυπουργό απόψε το lockdown» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα και μάλιστα πιο νωρίς και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι τα παίρνουν άλλες χώρες και στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Απόδειξη ότι σήμερα μιλάμε για μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα όταν είμαστε ακόμη σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν φτάσει και σε πενταψήφια νούμερα όντας στο ίδιο περίπου μέγεθος με την Ελλάδα, όπως η Ολλανδία ή το Βέλγιο ή σε πολύ πολύ μεγάλα νούμερα όπως η Γαλλία τις προηγούμενες εβδομάδες».

«Είμαστε αποφασισμένοι να παίρνουμε κάθε φορά τα αναγκαία μέτρα γιατί η δημόσια υγεία και η προστασία της δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εστίες μόλυνσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Βλέπουμε συνεχώς την κατάσταση και με το ηλικιακό προφίλ και με τις εστίες διασποράς. Έχουμε διαπιστώσει ότι για παράδειγμα στα σχολεία δεν υπήρχε ζήτημα διασποράς από μαθητή σε μαθητή. Ήταν πολύ περιορισμένα τα κρούσματα που υπήρξαν στα σχολεία, η μεταφορά γινόταν συνήθως από έξω προς τα μέσα αλλά δεν γινόταν και δεν γίνεται μεταφορά μεταξύ των μαθητών».

Δείτε ακόμα:  Lockdown: Σχεδόν κανείς δεν πληρώνει τα πρόστιμα - Απλήρωτο το 80%!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα στοιχεία που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε ότι έγιναν προσλήψεις στην Παιδεία προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τον τέταρτο μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα κατά μέσο όρο μεταξύ των 33 χωρών και μόνο το 3% των σχολικών τμημάτων έχουν πάνω από 25 μαθητές.

«Στην παιδεία η εξέλιξη είναι πολύ ικανοποιητική και πολύ καλύτερη των προσδοκιών όταν άνοιγαν τα σχολεία πριν από περίπου 1,5 μήνα, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να ανταποκρίνονται όπως πρέπει και του αξίζουν συγχαρητήρια» τόνισε.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός, Ελλάδα: 1747 νέα κρούσματα, 121 νέοι θάνατοι, 606 διασωληνωμένοι

Για τα ΜΜΜ αναφέρθηκε στο τρίπτυχο αποσυμφόρησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που είναι το κυλιόμενο ωράριο, η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση με λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ η οποία θα ολοκληρωθεί με 200 λεωφορεία μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

«Από τη δειγματοληψία που έγινε την Τρίτη στο σταθμό του Συντάγματος είχαμε 3.046 τεστ ανίχνευσης και μόλις 29 από αυτά ήταν θετικά. Δηλαδή το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από 1 όταν στη χώρα είναι πάνω από 3. Άρα δεν είναι αυτή η εστία μετάδοσης ή δεν είναι τόσο μεγάλη εστία μετάδοσης όσο άλλες» είπε.

Επίσης ανέφερε ότι στο Θησείο σε δειγματοληψία που έγινε τη Δευτέρα βρέθηκαν μόνο 8 θετικά κρούσματα και η διάμεση ηλικία ήταν 21,3 έτη, που δείχνει ότι σε σημεία που υπάρχει χώρος για διασκέδαση, πέφτει πολύ ο μέσος όρος και η διάμεση ηλικία των θετικών κρουσμάτων.

Δείτε ακόμα:  Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Παρνασσό - Άδειο το χιονοδρομικό κέντρο (βίντεο)

«Γιατί οι νέοι μας επέστρεψαν μάλλον απότομα σε μια κατάσταση κανονικότητας προ κορονοϊού. Εφιστούμε ξανά την προσοχή και κάνουμε έκλυση στους νέους να προσέχουν διπλά και να μην γίνουν εστία μετάδοσης ούτε για φίλους ούτε για τους οικείους τους», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ούτε στα σχολεία ούτε στα ΜΜΜ η μεγαλύτερη ανησυχία. Είναι στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, στα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, στις αποστάσεις και το να μην εφησυχάζουμε».

Τέλος, για το εάν θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης για την Covid, υπογράμμισε ότι «έχουμε προχωρήσει στην οριοθέτηση ενός πλαισίου για μια καμπάνια ενημέρωσης που θα ξεδιπλωθεί μέσα στον Νοέμβριο και ταυτόχρονα έχουμε στο οπλοστάσιο μας και τα κοινωνικά μηνύματα, και ένα τέτοιο μήνυμα έχω στείλει στο ΕΣΡ, και έχει εγκριθεί και θα αρχίσει να προβάλλεται μέσα στις επόμενες ώρες».

lawandorder.gr