Πέτσας για Αγία Σοφία: Ιστορικό λάθος από Ερντογάν – Θα υπάρξουν κυρώσεις

Για την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι « Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο» και συμπλήρωσε ότι η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco.» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος για την στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων.» Πρέπει «να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση.» Τέλος, είπε ότι αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Γαϊτάνης: Προκλητική και προσβλητική η απόφαση Ερντογάν

«Προκλητική και προσβλητική για όλους τους χριστιανούς και για τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου» χαρακτηρίζει με ανάρτηση του στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Ο κ. Γαϊτάνης επισημαίνει ακόμη, ότι η απόφαση αυτή καθιστά την Τουρκία «σε απομόνωση και αποτελεί ισχυρή απόδειξη της λανθασμένης κατεύθυνσης της πολιτικής της».

H αντίδραση Δένδια

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης που είχε μια πρώτη αντίδραση. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας, σε tweet που ανάρτησε, έγραψε τα εξής: «Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την @UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο».

flash.gr