«Πήδηξα από το τρένο και γλίτωσα από το Αουσβιτς»

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και η ναζιστική θηριωδία επανήλθε στο προσκήνιο στη διάρκεια της εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου.

Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο της εκδήλωσης η οποία σηματοδότησε και τη μετονομασία αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου σε «Αίθουσα Μανώλης Γλέζος», υπήρξε ξεχωριστό πάνελ συζήτησης με τίτλο «Αντίσταση κατά του ναζισμού και Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων: Στόχοι ζωής του Μανώλη Γλέζου» με παρεμβάσεις από τους: Σιμόν Γκρονόφσκι, επιζόντα του Άουσβιτς, Νίκο Βούτση, πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, πρώην Βουλευτή και πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, Αριστομένη Συγγελάκη, Συν-Γενικό Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Απαιτήσεων των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, Καρλ Χάινζ Ροθ, Καθηγητή, Ίδρυμα Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου Αιώνα και Αθανάσιο Παπαδόπουλο, Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Πόλεων και Χωριών του Ελληνικού Ολοκαυτώματος.

Σιμόν Γκρονόφσκι: Η συγκλονιστική μαρτυρία
Στη σύντομη και ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του, ο Σιμόν Γκρονόφσκι επικεντρώθηκε στο κομμάτι της αντίστασης κατά του ναζισμού, το οποίο και βίωσε ο ίδιος. Χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως «έναν πραγματικό Έλληνα ήρωα της Αντίστασης κατά των ναζί» και ανέφερε ότι και οι δύο «ήμασταν θύματα της ίδιας βαρβαρότητας», συμπληρώνοντας ότι «αγωνιστήκαμε και εγώ συνεχίζω αυτή τη μάχη κατά της άκρας δεξιάς, κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού, κατά του ρατσισμού και κατά του αντισημιτισμού, από τον οποίο έχω υποφέρει εγώ».

«Σαν από θαύμα πήδηξα από το τρένο και γλίτωσα από το Ολοκαύτωμα», αφηγείται για τη ζωή του. «Ο πατέρας μου ήρθε στο Βέλγιο χωρίς χαρτιά, γι’αυτό είμαι αλληλέγγυος σε όσους δεν έχουν χαρτιά: τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Λέω ότι πρέπει σε όλους τους πρόσφυγες να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πρόσφυγες. » τόνισε ο Βέλγος Σιμόν Γκρονόφσκι, πρόεδρος της Ένωσης Εβραίων Επιζώντων του Ολοκαυτώματος στο Βέλγιο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σιμόν Γκρονόφσκι ανέφερε: «Εγώ μετά τον πόλεμο έζησα για το παρόν και για το μέλλον. Ουδέποτε όμως ξέχασα το παρελθόν. Για 60 χρόνια δεν συζητούσα για όλα αυτά. Αλλά το 2002 ήρθαν και μου είπαν ότι πρέπει να γράψω για αυτή την ιστορία, ότι πρέπει να πω στους νέους όσα έζησα. Και αυτό άλλαξε τη ζωή μου. Πηγαίνω και μιλάω στα σχολεία για να αντιμετωπίσω τους αρνητές, να ευχαριστήσω τους ήρωες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν και εμένα. Και μιλώ εξ ονόματος των θυμάτων του Χίτλερ και κάθε βαρβαρότητας».

«Ζήτω η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των ανθρώπων»
Στο τέλος της ομιλίας του και αφού έχει καταχειροκροτηθεί από τους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι «σήμερα φέρνω ένα μήνυμα ελπίδας και ευτυχίας, διότι η ζωή είναι όμορφη. Αλλά είναι και μια μάχη διαρκής. Και παρά τις τραγωδίες του χθες, όπως τις γνώρισα και εγώ και άλλοι, και παρά τις τραγωδίες που βλέπουμε σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, εγώ κρατάω την πίστη μου γιατί πιστεύω στην καλοσύνη» και κατέληξε λέγοντας: «Κλείνοντας, θέλω να σας πω τα δύο ομορφότερα λόγια της ζωής: Ζήτω η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των ανθρώπων» με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα και να σηκώνεται για να τιμήσει τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο.

Δείτε όσα έχει πει στο παρελθόν

Νίκος Βούτσης: Ο Γλέζος έλεγε πάντα «μόνο και ένα ευρώ να αναγνωρίσουν»
Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε εκτενέστερα στον αγώνα του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, διαβάζοντας και αποσπάσματα από τα πρακτικά της Βουλής, όταν το εν λόγω ζήτημα συζητείτο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Ο σύντροφός μας Μανώλης Γλέζος, ο εθνικός ήρωας που επικοινωνούσε επί χρόνια με την κάθε φορά νέα γενιά της πατρίδας μας σε δεκάδες επισκέψεις και εκδηλώσεις στα σχολεία όλης της χώρας δεν πρωτοστάτησε μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο κάνοντας χρήση μόνο ενός έτους της πενταετούς θητείας του στην προβολή και διεθνοποίηση αυτού του απαράγραπτου ηθικού και νομικού αιτήματος» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος τόνισε ότι, για τον Μανώλη Γλέζο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν πάνω από όλα ηθικό. «Μας έλεγε “μόνο και ένα ευρώ να αναγνωρίσουν” και επισκέφτηκε όλες τις 120 μαρτυρικές πόλεις που είχαν καταστραφεί από την εγκληματική δράση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας: «Ήταν όμως πάντοτε με την αυτόνομη σκέψη και την πολιτική του άποψη μαζί μας στους δρόμους και στο κοινοβούλιο από το ’12 έως το ΄14 για την καταγγελία των πολιτικών που χρεωκόπησαν τη χώρα και των μνημονιακών δεσμεύσεων που επέβαλαν υπό το σχήμα της Τρόικας ευρωπαίοι και ΔΝΤ και που οδηγούσαν σε κατάρρευση τον λαό μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά σε μία νέα φτωχοποίηση».

Μιλώντας για τον Μανώλη Γλέζο ως άνθρωπο, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «είχε το κύρος, το πολιτικό και ηθικό ανάστημα να παρεμβαίνει και να ακούγεται, να σκύβουν μπροστά του όσοι ήταν ένοχοι για τις πολιτικές της χρεοκοπίας αλλά και να αμφισβητεί ακόμα και εμάς σε πολιτικές που δεν ενέκρινε». Και συνέχισε λέγοντας ότι «η εμβληματική φυσιογνωμία του Μανώλη Γλέζου υπήρξε για δεκαετίες στη χώρα μας σημείο αναφοράς και έμπνευσης».

«Στον δρόμο του Μανώλη θα επιμείνουμε για να μείνουνε ζωντανές αυτές οι μνήμες του αντιφασιστικού αγώνα»
«Στη σημερινή εποχή που οι επάλληλες κρίσεις διεθνώς έχουν οδηγήσει σε νέους κινδύνους και την επανεμφάνιση φιλό-φασιστικών και ακραίων ριζοσπαστικών δεξιών μορφωμάτων, η εκδήλωση τιμής που διεξάγεται τώρα στο ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι αλλά και μία συνεισφορά ευρύτερη για την αέναη μάχη της μνήμης των λαών και τους αγώνες για την ειρήνη και την πρόοδο. Απέναντι στη λήθη και τις αντιδραστικές πολιτικές, τους πολέμους, τις βάναυσες ανισότητες που παράγουν εκατομμύρια μετανάστες και αφήνουν πληγές όχι μόνο στους λαούς αλλά και στο περιβάλλον και στην υγεία και στην ίδια την ιστορία της ανθρωπότητας» σημείωσε περαιτέρω στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Τούτων δεδομένων για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και όχι μόνο για την ελληνική Αριστερά η κληρονομιά του Μανώλη Γλέζου ως αγωνιστική στάση ζωής αποτελεί μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη για έναν επιπλέον πολύ σοβαρό λόγο. Στο νέο ιστορικό κύκλο που έχει μπει πλέον η ανθρωπότητα και το σύστημα διεθνών σχέσεων είναι επίκαιρη και θα είναι διαχρονικά σημαντική η μάχη των ιδεών, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, απέναντι στις αναθεωρητικές ιστορικές απόψεις που θέλουν να σβήσουν από τις συλλογικές μνήμες των λαών της Ευρώπης τους αγώνες αλλά και τις αξίες που σφράγισαν τον μεγάλο 20ο αιώνα και που δοκιμάζονται σκληρά ήδη μέσα στην πρώτη εικοσαετία του 21ο αιώνα», δήλωσε Νίκος Βούτσης ξεκαθαρίζοντας ότι «στον δρόμο του Μανώλη θα επιμείνουμε για να μείνουνε ζωντανές αυτές οι μνήμες του αντιφασιστικού αγώνα και των πολύμορφων κινημάτων που στις μέρες μας αποκτούν μία νέα επικαιρότητα και χρειάζονται έμπνευση, ενθάρρυνση και ανοιχτή σκέψη για να συγκροτηθούν τα σύγχρονα ριζοσπαστικά απελευθερωτικά προτάγματα».

Μηταφίδης: Όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου διατρέχουμε τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης από τη δική του πλευρά τόνισε ότι «με οδηγό την παρακαταθήκη του Μανώλη Γλέζου απαιτούμε, δεν επαιτούμε τις γερμανικές οφειλές», ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά δράσεων και αποφάσεων με σκοπό την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ενδεικτικά, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ανέφερε ότι «η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, εξέδωσε κατά πλειοψηφία τον Ιούλιου του 2016, το πόρισμα έκθεσής της προτείνοντας ταυτόχρονα έναν χάρτη πολιτικών και διπλωματικών ενεργειών για τη διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων», αναφέροντας παράλληλα πλήθος κοινοβουλευτικών δράσεων για τη διεκδίκηση των οφειλών και τόνισε ότι «οι διεκδικήσεις μας αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο, παρά τις επιμέρους ποιοτικές διαφορές και δεν σαλαμοποιούνται». Υπογράμμισε, δε, ότι «το σύνολο των οφειλών περιλαμβάνει τις πολεμικές αποζημιώσεις , την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, την αποζημίωση των θυμάτων και την επιστροφή των λεηλατημένων αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και των κλεμμένων εκκλησιαστικών κειμηλίων από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής».

Ανέφερε, μάλιστα, ενδεικτικά ότι «για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αξιώσεις μας, όπως υπολογίστηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέρχονταν σε 9 δισ. ευρώ, ενώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι απαιτήσεις μας απέναντι στη Γερμανία ανέρχονταν στα 270 δισ. ευρώ» κα διευκρίνισε ότι «τα ανωτέρω δεν καλύπτουν αποζημιώσεις για ανθρώπινες απώλειες και δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις μας για ιδιωτικές αποζημιώσεις και αποθετικές ζημίες», ενώ εξήγησε και τον τρόπο που υπολογίστηκαν τα παραπάνω ποσά.

«Η Γερμανική Ομοσπονδία αρνείται τη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση»
«Για τους 558.000 θανόντες και τους 880.000 ανάπηρους, οι αξιώσεις για αποζημίωση ξεπερνούν τα 108 δισ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Μηταφίδης στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι «σε όλες τις αξιώσεις και τις ρηματικές διακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανική Ομοσπονδία αρνείται τη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε ότι «η μάχη για την απόδοση των γερμανικών οφειλών, είναι μια δίδυμη, παράλληλη μάχη για την ανάκτηση της ιστορικής μνήμης, που στην κυριολεξία υπέστη υγειονομική ταφή και βρισκόταν υπό καθεστώς σωφρονισμού», εξηγώντας μάλιστα ότι «αυτοί είναι όροι από γερμανικά επίσημα κείμενα» και προσθέτοντας ότι «ο ιστορικός αναθεωρητισμός, εξισώνοντας θύτες με θύματα και ανατρέποντας το δημοκρατικό κεκτημένο της αντιφασιστικής νίκης, στην οποία συμβάλλαμε με βαρύτατο τίμημα, λειτούργησε ως πλυντήριο των μαζικών και φασιστικών εγκλημάτων».

Κλείνοντας, ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε ότι «όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, διατρέχουμε τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών».

Συγγελάκης: Συστηματική η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει την ιστορία της Κατοχής
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Αριστομένης Συγγελάκης, συν-γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Απαιτήσεων των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, ο οποίος μιλώντας στην αρχή της ομιλίας του για τον Μανώλη Γλέζο σημείωσε ότι «αποτελεί αντιπροσωπευτική έκφραση του αντιστασιακού, διαχρονικού πνεύματος του ελληνισμού», επειδή «έκανε πράξη ζωής την αλληλεγγύη στους μαχόμενους ανθρώπους και λαούς όπου γης, απέναντι στην τυραννία, την εξάρτηση, την ξένη κατοχή, την καταπίεση οποιασδήποτε μορφής. Και για τη δράση του αυτή υπέστη διώξεις, φυλακίσεις και κάθε λογής δοκιμασίες, αλλά δεν κάμφθηκε. Παρέμεινε μέχρι το τέλος όρθιος, στις επάλξεις του αγώνα, με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και ηθική ακεραιότητα».

Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην ιστορία διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε για τις καταστροφές ελληνικών χωριών από τα γερμανικά στρατεύματα, μεταξύ αυτών, και του δικού του χωριού, της Βιάννου στην Κρήτη.

«Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά»
Σχετικά με τον ρόλο της Γερμανίας στο θέμα των αποζημιώσεων σημείωσε ότι «έως το 1990, υποστήριζε ότι λόγω της Συνθήκης του Λονδίνου ήταν πολύ νωρίς να συζητηθεί το ζήτημα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα. Την ίδια στάση κράτησε, ουσιαστικά από το 1990 έως το 2013, παραπέμποντας τη λύση του ζητήματος στο μέλλον με τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα. Αιφνιδίως, το 2013, το Βερολίνο εγκαινιάζει μια νέα γραμμή, η οποία υποστηρίζει ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά. Μία θέση παντελώς ατεκμηριώτη, δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξε παραίτηση της Ελλάδας από τις αξιώσεις της».

Ο κ. Συγγελάκης κατήγγειλε, μάλιστα, ότι «την τελευταία περίοδο έχουμε γίνει μάρτυρες της συστηματικής προσπάθειας της γερμανικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει την ιστορία της Κατοχής, μέσα από πρωτοβουλίες, όπως το Ταμείο για το Μέλλον, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α. Στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης συμφιλίωσης και με τη χρηματοδότηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο λιμός της γερμανικής Κατοχής, οι σφαγές αμάχων και τα άλλα τερατώδη ναζιστικά εγκλήματα σχετικοποιούνται. Οι συνέπειές τους υποεκτιμούνται. Και η ευθύνη για τα εγκλήματα αυτά μετακυλύεται εντέχνως από τη ναζιστική Γερμανία στην Εθνική Αντίσταση. Επιδίωξη του Βερολίνου είναι να αποδυναμωθεί η ιστορική, ηθική, πολιτική και νομική βάση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Τόνισε, δε, ότι «μόνο με δικαιοσύνη και αποζημίωση, το γερμανικό δημοκρατικό κράτος θα απαλλαγεί από το στίγμα των τρομερών εγκλημάτων της ναζιστικής Γερμανίας», επισημαίνοντας ότι «σε μια περίοδο αναβίωσης ακροδεξιών, ρατσιστικών και φασιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη θα σταλεί ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής στον φασισμό» και κατέληξε λέγοντας ότι «η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αποτελεί γέφυρα κοινής πάλης, δημοκρατικής και αντιφασιστικής, του ελληνικού και του γερμανικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης».

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.