Πικέρμι: Ο άγνωστος νερόμυλος – Που βρίσκεται και πότε κατασκευάστηκε (φωτό & βίντεο)

Δύσκολα θα σκεφτεί κάποιος πως στο Πικέρμι θα είναι ένας… νερόμυλος! Ναι, σωστά διαβάσατε όσοι δεν το γνωρίζατε. Το θυμηθήκατε όσοι το έχετε ακούσει ή επισκεφθεί.

Σε απόσταση λίγων λεπτών από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, λοιπόν, υπάρχει ένας νερόμυλος του 1876. Κατασκευάστηκε με σκοπό να βοηθήσει στην ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής με την αμπελουργία. Είναι γνωστός ως ο «Μύλος του Ν.Δ.».

Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους, τα 200 χρόνια συμπληρώνονται το 2021, η περιοχή αναγνωρίζεται ως αγροικία των Σπάτων. Στο οικισμό της Κρωπίας ανθεί η αμπελουργία. Ετσι και στο Πικέρμι. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται μαζί στον τρύγο, αλλά και τα ιπποφορβεία.

Εκεί, στο ρέμα του Βαλανάρη δημιουργήθηκε η δεξαμενή του Πικερμίου για να καλύψει βασικές ανάγκες. Την άρδευση και το πότισμα των χωραφιών στο Ντράφι. Το 1845 άρχισαν να οικοδομούνται και οι πρώτοι νερόμυλοι.

Τα κτήματα της περιοχής καλύπτονται από ελαιόδενδρα, αμπέλια, εσπεριδοειδή, ενώ κατασκευάζονται βουστάσια και πτηνοτροφία. Εκείνη την περίοδο αρχαιολόγοι επισκέπτονται την περιοχή και μετά από ανασκαφές αποκαλύπτονται πλούσια ευρήματα.

Το 1862 οικοδομείται το πανδοχείο (χάνι) του Σκορδά, που φιλοξενεί περαστικούς και επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τον τύμβο του μαραθωνοδρόμου, ενώ διέθετε και στάβλους για τα άλογά τους.

Το 1870 φιλοξενεί και το Λόρδο Μάνκαστερ, αμφότερο με τους γραμματείς της αγγλικής και ιταλικής πρεσβείας και της συνοδείας τους. Οι Αρβανητάκιδες απαγάγουν το λόρδο και τη συνοδεία του και ακολουθεί διπλωματικό επεισόδιο, με αποκορύφωμα τη σφαγή στο Δήλεσι.

Το χάνι αργότερα δέχεται ως επισκέπτη και το μαρουσιώτη μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη το 1896 προκειμένου να ξαποστάσει και να πιει ένα ποτήρι κρασί, ρωτώντας να μάθει αν τον έχουν περάσει οι λοιποί διαγωνιζόμενοι.

Πού είναι ο νερόμυλος του 1876

Δείτε το βίντεο του Haanity

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.