Πικέρμι: Όταν ο Κώστας Ξηντάρας μίλησε στον Φρέντυ Γερμανό για την “Σφαγή Στο Δήλεσι” (ιστορικό ντοκουμέντο)

Η «Σφαγή στο Δήλεσι» (ή «δράμα του Ωρωπού», όπως επίσης λέγεται) ήταν η σύλληψη, η ομηρία και τελικά η θανάτωση, από τους λήσταρχους Αρβανιτάκηδες, ομάδας Άγγλων και Ιταλών περιηγητών στις αρχές του Απριλίου του 1870 στο Δήλεσι.

Το γεγονός αυτό είχε αντίκτυπο στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας, Αγγλίας και Ιταλίας, και οδήγησε τελικά στην πτώση της κυβέρνησης του Θρασύβουλου Ζαΐμη.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν από το Πικέρμι, και κατέληξαν, σαν σήμερα το 1870, σε σφαγή των ομήρων στη περιοχή του Δήλεσι, αλλά και ένα πλήγμα στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας.

Για τα γεγονότα αυτά, είχε μιλήσει στον Φρέντυ Γερμανό, ο Πικερμιώτης Κώστας Ξηντάρας, παππούς του πρώην δημοτικού συμβούλου, ο οποίος αφηγείται την ιστορία, όπως του την είχε μεταφέρει ο θείος του, ο οποίος ήταν και αυτόπτης μάρτυρας.

Στην εκπομπή, που θα δείτε παρακάτω, ο Φρέντυ Γερμανός, επιχειρεί να ξαναζωντανέψει τα γεγονότα της ιστορίας, εξιστορώντας αναλυτικά πώς η εκδρομή της ομάδας των Άγγλων περιηγητών και διπλωματικών στο Μαραθώνα στις 27 Μαρτίου 1970 κατέληξε στην απαγωγή και τη δολοφονία τους, προκαλώντας σοβαρό αντίκτυπο στην διεθνή εικόνα της χώρας.

Πραγματοποιείται ένα οδοιπορικό στην περιοχή που έδρασαν οι ληστές Χρήστος και Τακος Αρβανιτάκης, και παρουσιάζονται τα μέρη από τα οποία πέρασαν μαζί με τους Λόρδους, μέχρι και τη συμπλοκή που έλαβε χώρα στο Δήλεσι στις 9 Απριλίου του 1870, η οποία κατέληξε στη σφαγή των ομήρων.

Η εκπομπή εμπλουτίζεται από τις μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών του Πικερμίου, Ωρωπού, Συκάμινου, Δήλεσι, Σχηματαρίου κ.ά., καθώς και των απογόνων των Αρβανιτάκιδων.

Διαβάζονται επιστολές και αφηγήσεις των ληστών καθώς και σημειώσεις της μητέρας του λόρδου ΒΙΝΕΡ, ενός από τους απαχθέντες. Η αφήγηση διανθίζεται με σκιτσογραφίες, ζωγραφικές αναπαραστάσεις της εποχής και δημοσιεύματα εφημερίδων στα οποία καταγράφονται τα γεγονότα της απαγωγής.

Δείτε το σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο ΕΔΩ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.