Πικέρμι: «Πράσινο φως» από το Τοπικό Συμβούλιο για την ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης – Τι πυροδότησε τη συζήτηση (φωτό & βίντεο)

Το θέμα της ανάρτησης της Πολεοδομικής Μελέτης για το Πικέρμι συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πικερμίου.

Αρχικά υπήρχαν ενστάσεις από τον κ. Κυριαζή, σχετικά με την απουσία του Πολεοδόμου Μελετητή, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί καθώς βρισκόταν στην Αμερική.

Ο κ. Μπουρνούς απάντησε πως δεν γινόταν να αναβληθεί για τρίτη φορά η συνεδρίαση και πως όταν το θέμα συζητηθεί ξανά στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι παρών και ο μελετητής, ενώ στην σημερινή συνεδρίαση ήταν παρούσα η κα Κολοβού από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου.

Η κα Κατσούδα πήρε τον λόγο και είπε πως είναι σημαντικό να δούμε το σχέδιο και οφείλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις και τι προβλέπεται.

Τον λόγο πήραν η δημοτική σύμβουλος Αγγέλα Ξηντάρα, η πρ. Δημοτική Σύμβουλος Αμαλία Τόκα, και εξέφρασαν τις εντάσεις τους, ενώ στη συνέχεια την εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς.

Ο κ. Μπουρνούς είπε πως στο πολεοδομικό σχέδιο αναφέρονται οι χρήσεις γης και τι επιτρέπεται για καταστήματα και κατοικίες.

Είπε πως το διάστημα που η μελέτη αυτή θα είναι σε διαδικασία διαβούλευσης δεν θα σταματήσουν οι οικοδομικές δραστηριότητες, εκτός από τις περιοχές που υπάρχουν απαγορευτικές χρήσεις, όσο στα σημεία που θα δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και σχολεία. Επίσης είπε πως ότι βρίσκεται κοντά στον Βαλανάρη δεν μπορεί να κτιστεί, σύμφωνα με τις γεωλογικές μελέτες.

Μίλησε για το λάθος που έχει γίνει από το δασαρχείο όσον αφορά την αναδάσωση της περιοχής που βρίσκεται κοντά στην Elpen και τι έχει γίνει ώστε να διορθωθεί, όπως και για την εξαίρεση στο σημείο που βρίσκεται η Elbisco.

Αναφέρθηκε στο τμήμα που βρίσκεται η Elpen και στις λανθασμένες χρήσεις γης για το σημείο αυτό, λέγοντας πως επιλέχθηκε η λύση να μην μπει στο σχέδιο αυτό, μέχρι η κεντρική κυβέρνηση να λύσει το θέμα ενώ μίλησε και για την μελέτη που θα αφορά τις αλλαγές τις χρήσεις γης που βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής αναδοχου και θα αφορά συνολικά τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου.

Η γνωμοδότηση η σημερινή του τοπικού Πικερμίου, δεν αφορά τις κατοικίες αλλά τους κοινόχρηστους χώρους , τους χώρους στάθμευσης κτλ.

Όσοι βρίσκονται στον παλαιό οικισμό του Πικερμίου, δεν θα χρειαστεί να δώσουν χρήματα στην περίπτωση που θα γίνει κάποια διαπλάτυνση δρόμου αλλά θα εισφέρουν σε γη, ενώ αυτοί που είναι έξω από τον παλαιό οικιστικό ιστό θα οφείλει και σε γη και σε χρήμα κλιμακωτά. Ευνοημένοι είναι οι εντός οικισμού ενώ τόνισε ότι εισφορά σε γη θα έχουν όλοι.

Αναφέρθηκε στην διαδικασία των εντάσεων που θα γίνει μετά την ανάρτηση της μελέτης και για την ανάρτηση της πράξης εφαρμογής που θα ακολουθήσει

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια

Ο κ. Μπουρνούς είπε πως ο μελετητής το 2012 είχε πληρωθεί 200.000 ευρώ για την μελέτη και πως έχει ήδη αναρτηθεί ήδη μία φορά.

Στη συνέχεια η κα Κολοβού αναφέρθηκε στο χρονικό ανάθεσης και σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα.

Για τη ιστορία, η μελέτη αυτή ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας το 1990 και φτάνει μέχρι σήμερα όπου γίνεται η συνεδρίαση για την γνωμοδότηση από το τοπικό Πικερμίου.

Ακολούθησε ένταση μεταξύ της κας Ξηντάρα του κ. Αδαμόπουλου και του κ. Μπουρνούς σχετικά με την Elpen και για τις χρήσεις γης στο σημείο.

Στη συνέχεια ο κ. Μπουρνούς με την βοήθεια διαφάνειας έδειξε το πολεοδομικό σχέδιο και αναφέρθηκε στα σημεία που έχουν οριστεί να κατασκευαστούν σχολεία, αθλητικοί χώροι, πάρκινγκ κτλ.

Όσο αφορά το κοιμητήριο Πικερμίου, είναι εκτός του Πολεοδομικού Σχεδίου και θα αποφασιστεί όταν έρθει η ώρα αν θα παραμείνει ως μνημείο ή θα μεταφερθεί.

Η κα Κατσούδα ζήτησε εξηγήσεις σχετικά με τις περιοχές που βρίσκονται εκτός του σχεδίου, με τον κ. Μπουρνούς να απαντά πως με αυτές τις περιοχές θα ασχοληθεί ο ανάδοχος που έχει οριστεί για τις αλλαγές τις χρήσεις γης ενώ ο κ. Κυριαζής ρώτησε σχετικά με την περιοχή που αφορά την Elpen, πυροδοτώντας νέο κύκλο συζήτησης και αντιπαράθεσης σχετικά με το τι θα γίνει στο σημείο, με τον κ. Μπουρνούς να σημειώνει πως στο συγκεκριμένο σχέδιο έχει εξαιρεθεί.

Τέλος ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε πως θα έπρεπε να ερωτηθούν οι κάτοικοι για το σχέδιο και πως θα έπρεπε να είχε δοθεί το σχέδιο, με τον κ. Μπουρνούς να απαντά πως οι τοπικοί σύμβουλοι το έχουν δει και το έχουν μελετήσει πριν από την συνεδρίαση.

Η κα Κατσούδα τοποθετήθηκε σχετικά με το σχέδιο αλλά και με την εξαίρεση της Elpen.

Ο κ Μπουρνούς αναφέρθηκε αναλυτικά στην περιοχή της Elpen που έχει εξαιρεθεί από το σχέδιο λέγοντας πως η εξαίρεση αφορά τον απολύτως απαραίτητο χώρο για την λειτουργία της Elpen ενώ δεν έχουν εξαιρεθεί άλλοι χώροι που ανήκουν στην εταιρεία.

Τοποθετήσεις είχαμε ακόμα από την δημοτική σύμβουλο Δήμητρα Τσεβά, τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Κοκκόλη, ενώ απαντήσεις έδωσε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλφαντής όπως και ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς.

Ο κ. Ξηντάρας ανέφερε πως ως τοπικός σύμβουλος έχει πάρει στο σχέδιο και το έχει επεξεργαστεί ενώ είχε και δια ζώσης ενημέρωση, όπως και οι υπόλοιποι τοπικοί σύμβουλοι του Πικερμίου.

Η κα Λουλάκη στην τοποθέτηση της είπε πως την μελέτη έχουν συντάξει μηχανικοί και πολεοδόμοι και πως θα γνωμοδοτήσει θετικά.

Η κα Κατσούδα ρώτησε αν αύριο χαρακτηριστεί η περιοχή της Elpen ως ΒΙΠΕ αν έχει την δυνατότητα να κτίσει σε ολοκληρη την έκταση, με τον κ. Μπουρνούς να απαντά πως ο ιδιοκτήτης από μόνος του δεν μπορεί να κάνει ΒΙΠΕ και πως η μόνη διαδικασία που προστατεύει τον δήμο είναι όταν γίνει η διαδικασία για τις χρήσεις γης, ενώ είπε ακόμα πως έχουν αδικήσει την μελέτη καθώς δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης, κοινόχρηστοι χώροι, σχολεία κτλ.

Η κα Κατσούδα κλείνοντας είπε πως θα ψηφίσει «ναι», δεν θέλει να γίνει ΒΙΠΕ στον χώρο της Elpen και τόνισε πως θέλει να διατηρηθεί και να καλυτερεύσει η εικόνα του Πικερμίου.

Ο κ. Αδαμόπουλος ψήφισε ναι, όπως και ο κ. Ξηντάρας ενώ αρνητική ήταν η ψήφος του κ. Κυριαζή.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία όσο αφορά την ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης με 4 ναι και 1 όχι.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.