Πικέρμι: Την προστασία του ρέματος Βαλανάρη & τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως “ευπαθούς” ζητούν οι κάτοικοι στο Ντράφι

Επιστολή από τους κατοίκους του Ντραφίου προς τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου για τον καταρράκτη του Βαλανάρη

Οι τρεις και πλέον χιλιάδες κάτοικοι του οικισμού μας, αντιμετωπίζουν σειρά καθημερινών προβλημάτων και κυρίως ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας, καθώς το Ντράφι μας έχει πληγεί επι σειρά ετών από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Οι ισχυροί άνεμοι είναι συχνότατο φαινόμενο λογω της γεωμορφολογίας του ρέματος, ακομα και τις ελάχιστες ημέρες άπνοιας στην κοίτη, εχει ρεύματα αέρα. Εξαιρετικά επικίνδυνος συνδυασμός με το πλήθος επισκεπτων, τα υπαιθρια barbeque και τα ολονυχτια πάρτυ

. Οτιδηποτε ξεκινήσει από εκεί θα έχει αντίκτυπο σε ολη την περιοχη του Πικερμίου και όχι μόνο. Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διοικητική διαδικασία, για το χαρακτηρισμό ευπαθών περιοχών υποκείμενων σε έκτακτα μέτρα πολιτικής προστασίας, ετοιμάσαμε και αποστείλαμε στις αρχές επιστολή για τον χαρακτηρισμό ως ΕΥΠΑΘΟΥΣ της περιοχης καταρράκτη του ρέματος Βαλανάρη, για την οποία έχει πραγματοποηθεί και αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΤΡΑΦΙ Προς:
email:netdrafi@gmail.com Δ/νση Καθαριοτητας Ανακύκλωσης web: www.netdrafi.gr Πρασίνου Περιβάλλοντος πληροφοριες: υποψη κ. Λεγακη
Δρ.ΑγγελίναΜεταξάτου Κοιν/ση:
email:metalina@noa.gr 1) Γραφείο Δημάρχου
2) Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος 3) Προεδρο Δημοτικου Συμβουλίου 4) Δημοτικούς Συμβούλους

Θέμα: Άμεση προστασία του ρέματος Βαλανάρη και ένταξη της περιοχής του ομώνυμου καταρράκτη στο μέτρο της “προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές” .

Σε συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφίας 31/07/20 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σχετικών καταγγελιών μας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής, τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και την ΠΥ, επανερχόμαστε με το επείγον αίτημα να χαρακτηριστεί ΑΜΕΣΑ ευπαθής η περιοχή του καταρράκτη και του ρέματος του Βαλανάρη, που αποτελεί κύριο κλάδο του ρέματος Ραφήνας στην περιοχή του Ντραφίου και να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του έναντι της πυρκαγιάς και της περαιτέρω υποβάθμισης του.

Όπως είναι γνωστό, τα ρέματα της Ραφήνας και οι κύριοι κλάδοι τους όπως το ρέμα του Βαλανάρη που ρέει στο Ντράφι ανήκουν στους υγροβιότοπους Α προτεραιότητας που χρήζουν άμεσης προστασίας σύμφωνα με τον Νόμο 4277/2014 παράρτημα ΙΧ άρθρο 20. Μέχρι σήμερα όμως καμιά προστασία δεν έχει γίνει ούτε τα προβλεπόμενα στον Νόμο εφαρμόστηκαν. Συνεπώς, για την προστασία του ρέματος Βαλανάρη ζητάμε να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να ενταχθεί το ρέμα σε θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Αρχές.

Μετά από εκτενή διαφήμιση του καταρράκτη από τα ΜΜΕ ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, υπάρχει μια ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα και διαμονή εκατοντάδων επισκεπτών στην περιοχή όλο το έτος. Η αθρόα και ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα κατά την θερινή περίοδο στην πυρόπληκτη αυτή περιοχή αυξάνει δραματικά την πιθανότητα πυρκαγιάς, απειλεί τις ζωές και τις περιουσίες μας.

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης καθορίζονται σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ως προέδρων των οικείων Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εφαρμόζεται τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 4 ή 5 (πολύ υψηλός κίνδυνος ή κατάσταση συναγερμού).

Για την αντιπυρική περίοδο 2020, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου με το με αρ. πρωτ. 10136/27-06-2019 έγγραφο του για επικαιροποίηση οδών, έχει ορίσει ως περιοχή εφαρμογής του μέτρου τη θέση ΟΧΥΡΟ και τις οδούς πρόσβασης σε αυτό, παραλείποντας την περιοχή του Βαλανάρη αν και μεγαλύτερης επικινδυνότητας.

Λόγω της ανεξέλεγκτης επισκεψιμότητας και της αλόγιστης συχνά συμπεριφοράς των επισκεπτών στο Ρέμα του Βαλανάρη και πιο συγκεκριμένα στον Καταρράκτη, το περιβάλλον έχει υποβαθμιστεί, κινδυνεύει η βιοποικιλότητα του ρέματος και αυξάνει ο κίνδυνος φωτιάς. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουμε βιώσει μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές στο παρελθόν και συνεπώς παρακαλούμε για τις ΑΜΕΣΕΣ ενέργειές σας ώστε η έκταση Περιαστικού Δάσους ανάμεσα στο Ντράφι και τη Διώνη να χαρακτηριστεί ως “ευπαθής”, ώστε να ενταχθεί στον χάρτη “προληπτικών απαγορεύσεων κυκλοφορίας” (αναλυτικός χάρτης στο Παράρτημα I) και να οριστούν ει δυνατόν, πρόσθετα μέτρα προστασίας και ελέγχου των δραστηριοτήτων στο ρέμα γιατί η αθρόα επισκεψιμότητα και η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των επισκεπτών στην περιοχή, εγκυμονούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ανάφλεξης ακόμα και σε χαμηλότερο σημείο συναγερμού πχ 2-3.

Προς τούτο πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί η εγκατάλειψη σε όλο το ορεινό Πικέρμι και ιδίως στο Ντράφι, τεράστιων όγκων ξηρής βιομάζας, πλαστικών και άλλων εύφλεκτων υλικών που δημιουργούν συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες. Θεωρούμε ότι η ζητούμενη ρύθμιση είναι κατεπείγουσα και υπενθυμίζουμε το συμβάν, κατά το οποίο επισκέπτες έκαναν αυτοσχέδιο b.b.q. στο χώρο του καταρράκτη με καύσωνα.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας, είμαστε στη διάθεση σας για την εφαρμογή αυτών των μέτρων και τον καλύτερο σχεδιασμό της δράσης.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΤΡΑΦΙ
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας Ν. ΚΑΪΜΑΚΑ Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΕΑΣ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.