Πυροφυλάκειο Διώνης Πικερμίου: Βαρύς ο πέλεκυς σε όσους καίνε ξερά χόρτα και κλαδιά!

Επειδή η “παιδεία” του Έλληνα μεταφράζεται σε πρόστιμα ας δούμε τι θα πληρώσουμε σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούμε με τις διατάξεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας σχετικά με την καύση των ξερών χόρτων και κλαδιών κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

1. Ο εμπρησμός λοιπόν, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, είναι έγκλημα και τιμωρείται, εφόσον είναι με πρόθεση, βάση των άρθρων 264 και 265, με κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια και με χρηματική ποινή από ένα έως δέκα εκατομμύρια δρχ., ανάλογα με την έκταση που κάηκε κι από το αν προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα, για τον άνθρωπο, ή αν από την ενέργειά αυτή επήλθε θάνατος. Εάν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία και η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ποινή δεν μετατρέπεται, ούτε αναστέλλεται, αλλά ούτε και η έφεση αναστέλλει την εκτέλεσή της. Ο εμπρησμός δάσους από αμέλεια, επιβάλλει φυλάκιση τουλάχιστον δύο χρόνια και χρηματικό πρόστιμο από 100.000 έως 1.000.000 δρχ. Μετατροπή δε της ποινής επιτρέπεται, αλλά ο υπαίτιος της πράξης απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν καταστείλει με τη θέλησή του ο ίδιος την πυρκαγιά του ή με τη γρήγορη αναγγελία του κατασβεστεί από την αρμόδια αρχή. Πέρα από τις ποινικές χρεώσεις, επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο από 500.000 δρχ. έως 20.000.000 δρχ., ανάλογα με την μορφή και τον βαθμό της υπαιτιότητάς της, καθώς και τον χρόνο, το προσωπικό και τα μέσα που διατέθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Νόμου 998/1979, όποιος αντιληφθεί πυρκαγιά σε δάσος, οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση αυτής και εφόσον βρίσκεται σε αδυναμία ν’ αντιμετωπίσει την πυρκαγιά μόνος του, υποχρεούται να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία ή οποιαδήποτε αρχή. Οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως ένα χρόνο.
3. Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 4 Πυροσβεστική Διάταξη του 1987, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σ’ αυτές και μέχρι απόσταση 100 μ. υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα, καθώς και στην απομάκρυνση τυχόν εύφλεκτων υλικών μέσα από αυτά, προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Την ίδια υποχρέωση έχουν το Δημόσιο και οι Ο.Τ.Α. και διάφοροι οργανισμοί, εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων. Στην περίπτωση πάντως, που δεν βρίσκετε τον ιδιοκτήτη του διπλανού – από εσάς – οικοπέδου, του οποίου πρέπει να κοπούν τα χόρτα, αυτό μπορεί να γίνει με αρμοδιότητα του Δήμου στον οποίο ανήκει το οικόπεδο και να γίνει η χρέωση στον ιδιοκτήτη, μέσω του Δημόσιου Ταμείου. Οι παραβάτες πάντως της διάταξης αυτής τιμωρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα.
4. Αν κάποια μέρα σας έρθει η επιθυμία για βόλτα με το αυτοκίνητο σ’ ένα δάσος, ή δασική έκταση, μην παραξενευτείτε αν πυροσβεστικοί υπάλληλοι ζητήσουν να κάνουν έλεγχο σε σας και στο αυτοκίνητό σας, προς ανεύρεση εύφλεκτων υλών, εμπρηστικών μηχανισμών ή άλλων μέσων, που είναι δυνατόν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Και προπαντός μην το «παίξετε» άγριοι και ότι δεν έχουν το δικαίωμα, παρά μόνο παρουσία αστυνομικού οργάνου, κ.λ.π. Το δικαίωμα αυτό τους το δίνει ο νόμος 2800 του 2000 και μπορούν να σας κάνουν το αυτοκίνητο «φύλλο και φτερό», μέχρι και να το κατασχέσουν, αν βρουν αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για εμπρησμό.

Όσον αφορά ορισμένες δραστηριότητες στην ύπαιθρο, υπάρχουν ορισμένες ρυθμίσεις και απαγορεύσεις που καθορίζονται από την υπ’ αριθμ. 9 Πυροσβεστική Διάταξη. Ειδικότερα λοιπόν:
5. Απαγορεύεται ν’ ανάβετε και να διατηρείτε για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο και ιδίως εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, καλυβιών, σκηνών, εργαστηρίων, ποιμνιοστασίων, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και φυσικών εκτάσεων και μέχρι απόσταση 300 μέτρων. Η παραπάνω δραστηριότητα επιτρέπεται μόνο από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους και μόνο εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα – κατά περίπτωση – μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.
6. Εννοείται φυσικά ότι απαγορεύεται η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, σπίρτων και άλλων υλών. Επίσης απαγορεύεται να τοποθετούνται, να φυλάσσονται ή να εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες, ή άχρηστα είδη, ή απορρίμματα εντός δασών, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά και μέχρι απόσταση 300 μέτρων από την έναρξη της δασικής έκτασης και 50 μέτρα από θαμνώδη βλάστηση.
7. Απαγορεύεται ν΄ ανάβετε και να διατηρείτε φωτιά για λόγους εστίασης ή κατασκήνωσης στην ύπαιθρο, ενός δασών ή δασικών εκτάσεων. Η παραπάνω δραστηριότητα επιτρέπεται μόνο από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, εφόσον οι εξής προϋποθέσεις: να αφαιρείται η βλάστηση γύρω από την εστία σε ακτίνα 2 μέτρων, η εστία της φωτιάς να μπαίνει σε 10 τουλάχιστον μέτρα απόσταση από την παρακείμενη θαμνώδη και δενδρώδη βλάστηση, να τοποθετούνται περιμετρικά της εστίας κατάλληλου μεγέθους πέτρες, να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς, σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο και φυσικά σε περίπτωση απομάκρυνσης αυτού που άναψε τη φωτιά, υποχρεούται σε πλήρη κατάσβεσή της ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος.
8. Το άναμμα της φωτιάς για λόγους εστίασης κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου επιτρέπεται μόνο εντός οργανωμένων – για τον σκοπό αυτό – χώρων όπως π.χ. κάμπινγκ και εφόσον λαμβάνονται τα παραπάνω μέτρα που αναφέραμε.
9. Όσοι ασχολείστε με γεωργικές ασχολίες, πρέπει να ξέρετε ότι το άναμμα φωτιάς για οποιεσδήποτε εργασίες στην ύπαιθρο και σε αγροτικές εκτάσεις, επιτρέπεται μόνο από 1ης Νοεμβρίου και μέχρι 30 Απριλίου του επόμενου έτους και μόνο εφόσον λαμβάνονται τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή πυρκαγιάς. Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα και δη από 1η Μαΐου και μέχρι 31 Οκτωβρίου, επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς για καύση γεωργικών υπολειμμάτων. Η καύση σιτοκαλαμιάς επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εφόσον τηρούνται επιγραμματικά τα παρακάτω:
Α. Δημιουργία ζώνης, πλάτους 10 μέτρων, με όργωμα σε απόσταση 300 μέτρων από το δάσος.
Β. Τεμαχισμός της καύσιμης ύλης.
Γ. Διαβροχή της ζώνης με νερό από τη μεριά του δάσους, που απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από το δάσος.
Δ. Φορητά μέσα, εργαλεία, γεωργικά μηχανήματα και υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής για την αντιμετώπισης έναρξης και επέκτασης της πυρκαγιάς.
Μην σας φανεί περίεργο ότι και το κάπνισμα των μελισσών, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από την έναρξη δάσους, απαγορεύεται, εκτός αν συντρέχουν ειδικές περιπτώσεις.
Όπως θα παρατηρήσατε, υπάρχουν ιδιαίτερα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και αυστηρότατες ποινές για κάθε παράβαση των παραπάνω, όπου οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
10. Και κάτι τελευταίο. Εκτός από ότι όποιος αντιληφθεί μια δασική πυρκαγιά πρέπει να προσπαθήσει να την σβήσει, οι κάτοχοι μηχανικών μέσων, που είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, υποχρεούνται να θέσουν τα μηχανήματα μαζί με τον χειριστή τους στη διάθεση των αρμοδίων για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση έως και ένα έτος, ενώ ο άλλος νόμιμος και κατοχυρωμένος τρόπος για την παραπάνω περίπτωση είναι η επίταξη των μηχανημάτων, με απόφαση του οικείου Νομάρχη ή του Διοικητική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πυροφυλάκειο Διώνης Πικερμίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.