Πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Μικρό χαρακτηρίζουν οι ισραηλινές αρχές τον αριθμό των 275 περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας μεταξύ περισσότερων από 5 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα έρευνας που ζήτησε να διενεργηθεί το ισραηλινό υπουργείο Υγείας για το θέμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, «υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 16 με 30 ετών».

Οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσίασαν φλεγμονή του καρδιακού μυ δεν πέρασαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων ήταν ήπιες, ενώ η πάθηση χαρακτηρίζεται συχνότερη μεταξύ ανδρών ηλικίας 16 με 19 ετών σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Εμβόλιο Pfizer - Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση

Η Pfizer σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι έχει λάβει γνώση των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που αναφέρθηκαν στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί αιτιακή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και της πάθησης.

 

Οι παρενέργειες εξετάζονται ενδελεχώς και η Pfizer συναντάται τακτικά με την Υπηρεσία Ασφάλειας Εμβολίων του ισραηλινού υπουργείου Υγείας για να εξετάζει τα στοιχεία, πρόσθεσε η φαρμακοβιομηχανία.

Δείτε ακόμα:  Twitter: Παραδέχτηκε ότι ο αλγόριθμος προωθεί τη Δεξιά και "κόβει" την Αριστερά

Το Ισραήλ είχε αναβάλει τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 στους εφήβους ηλικίας 12 με 15 ετών, εν αναμονή της δημοσίευσης της έκθεσης του υπουργείου.«Η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 12- 15 ετών και αυτό θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα», καθώς και πάλι ανακοινώθηκε ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεπερνά τους κινδύνους».

Συμβουλευτική ομάδα των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχε εισηγηθεί τον Μάιο να εξεταστεί περαιτέρω η πιθανή σύνδεση εμφάνισης μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna.

Δείτε ακόμα:  Πέραμα: Ο Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών

ΕΡΤ