Πλεύρης: Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα – Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με μοριακό τεστ

Το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού αποσαφήνισε το πρωί της Πέμπτης (02/12) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι ανακοινώσεις έρχονται μετά τη χθεσινή «σύγκρουση» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και την υπερψήφιση χθες της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, που άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου.

Αφού ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ήταν θέμα χρόνου να γίνει, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες.

Το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε είναι πως όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, αλλιώς θα τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε πάντως ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στην πορεία για τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, ενώ το μέτρο της υποχρεωτικότητας αναμένεται να επεκταθεί και για όσους γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου.

Το δεύτερο μέτρο έχει να κάνει με τη δωρεάν διάθεση ενός self test σε όλους τους πολίτες από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε όσοι βρεθούν θετικοί να τεθούν σε καραντίνα και να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα.

«Συστήνεται την περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ ακόμα και στους εμβολιασμένους», τόνισε.

Ο έλεγχος, δε, θα ξαναγίνει και μία εβδομάδα μετά τις γιορτές (από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου) με νέο δωρεάν τεστ.

Επίσης, μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, στα χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με σελφ τεστ.

Παράλληλα, όπως κατέστησε σαφές ο Θάνος Πλεύρης, τα πιστοποιητικά νόσησης θα χορηγούνται αποκλειστικά, μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ (PCR).

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως», ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού παραλάβουμε τα (ειδικά) εμβόλια, αλλά θα είναι διαφορετική, καθώς θα έχει άλλο τρόπο υλοποίησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών καθίσταται υποχρεωτικός, καθώς προβλέπει επιβολή προστίμου 100 ευρώ τον μήνα για όσους δεν σπεύσουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους έως την παραπάνω ημερομηνία (16 Ιανουαρίου).

Ειδικά πάντως για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο πέφτει στα 50 ευρώ (υπολογίζεται ο μισός μήνας) ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15θημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%.

Για παράδειγμα εάν ο υπόχρεος εμβολιαστεί στις 10 Μαρτίου το συνολικό πρόστιμο που θα πληρώσει θα είναι 200 ευρώ.

Υποχρέωση εμβολιασμού έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961.
Έτσι, όσοι από τους υπόχρεους για εμβολιασμό δεν κάνουν την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ, ενώ από εκεί και πέρα, για κάθε επόμενο μήνα το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Εξαιρούνται:

όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

Τα υπόχρεα πρόσωπα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 16η Ιανουαρίου 2022 με ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου κατά τα ειδικότερα

Η συμμόρφωση με την υποχρέωση εμβολιασμού αποδεικνύεται διαζευκτικά μέσω ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωση τρίτης χώρας

Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως ενώ προβλέπεται απομείωση αυτού κατά το ήμισυ στις οριζόμενες περιπτώσεις

Για την επιβολή του προστίμου διαβιβάζονται όλα τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα από τον φορέα ΗΔΙΚΑ στη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων για τον προσδιορισμό του ΑΦΜ των υπόχρεων φυσικών προσώπων και στην συνέχεια στην ΑΑΔΕ η οποία βεβαιώνει αμελλητί το σχετικό πρόστιμο

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των προστίμων αξιοποιούνται αποκλειστικά στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

sputniknews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.