Πνίγεται για δεύτερη ημέρα η Ραφήνα! Γέμισε και στάχτες – SOS για τα σωματίδια καπνού


Αποπνικτική για δεύτερη ημέρα είναι η κατάσταση στη Ραφήνα από τους καπνούς και τις στάχτες που έχουν πλέον σκεπάσει τα πάντα από τα αυτοκίνητα μέχρι τα μπαλκόνια των σπιτιών

Το τοξικό κοκτέιλ γίνεται χειρότερο αν συνυπολογίσουμε και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν γι ακόμα μία ημέρα λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα

Στη Ραφήνα αυτές τις ημέρες υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση μετά από τις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη αλλά και στη Βόρεια Εύβοια

Οι επιστήμονες συνιστούν περιορισμό στις μετακινήσεις αλλά και χρήση μάσκας. Μάλιστα ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, συνιστά να χρησιμοποιείται η μάσκα ΚΝ95 και όχι η απλή που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα για τον κορονοϊό, και ανέφερε ότι τα σωματίδια από τις πυρκαγιές θα αιωρούνται για πολλές ημέρες στην ατμόσφαιρα.

Δείτε ακόμα:  Βάρκιζα: Ξεσπά η μητέρα της 2χρονης – «Ούρλιαζε δεμένη στο κάθισμα του σχολικού»

«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Αφαιρέθηκε διαφημιστική πινακίδα καταστήματος στη Λ. Φλέμινγκ (φωτό)

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και για τα παιδιά σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη.

«Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε» υπογράμμισε.

Δείτε ακόμα:  Gold Pap στη Ραφήνα! Έλα να βρεις το ιδανικό κόσμημα που σου ταιριάζει

Ο ίδιος έκανε αναφορά και σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγκυες τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, γιατί προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους, πρόωρου τοκετού κλπ.