Ποιες σημαντικές αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτιστοποίηση λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δρομολογεί η Γενική Γραμματεία Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη χρήση της. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη χρήση της κάρτας από εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα επιλυθούν ζητήματα που αφορούν την ακριβή καταγραφή των ωραρίων και της υπερωριακής απασχόλησης.

Ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις είναι το πότε πρέπει να καταχωρείται μια σύμβαση εργασίας στο σύστημα «Εργάνη», ιδιαίτερα αν η πρόσληψη γίνεται ημέρα Σάββατο. Οι καθυστερήσεις ή λάθη στην καταγραφή αυτή μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος χτυπά την Ψηφιακή Κάρτα νωρίτερα από το καθορισμένο ωράριο. Το ζήτημα αυτό έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, που αναζητούν λύσεις για την απόλυτη καταγραφή της υπερωριακής εργασίας, προκειμένου να αποφεύγονται παρανοήσεις που μπορεί να θεωρηθούν απόπειρες αποφυγής της καταβολής υπερωριών.

Η έναρξη εφαρμογής του συστήματος “Εργάνη Π” έθεσε τις βάσεις για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της καταγραφής του ωραρίου σε πραγματικό χρόνο, με τις πρώτες δοκιμές να γίνονται ήδη στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία από την 1η Ιουλίου. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στο νέο σύστημα. Ωστόσο, ταυτόχρονα εντοπίζονται ορισμένες δυσλειτουργίες και λάθη, κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που προσπαθούν να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις. Το υπουργείο Εργασίας δίνει έμφαση στην ανάγκη να διορθωθούν τα τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα που εμφανίζονται, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων λόγω ανακριβούς ή ελλιπούς καταγραφής του ωραρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ενημερωτικών σεμιναρίων και δράσεων σε συνεργασία με εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Οι δράσεις αυτές, που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχουν στόχο την πλήρη ενημέρωση για την ορθή χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, καθώς και για τις λεπτομέρειες που αφορούν την καταγραφή ωραρίου και υπερωριών. Οι πρώτες συναντήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με συμμετοχή σημαντικών παραγόντων, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τεχνικά ζητήματα και προκλήσεις στον τουριστικό κλάδο

Οι ιδιαίτερες ανάγκες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου αποτελούν σημαντική πρόκληση για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας. Σε πρόσφατες συναντήσεις, τέθηκαν ζητήματα όπως η μαζική πρόσληψη εργαζομένων σε καταστήματα εστίασης τα Σαββατοκύριακα, λόγω εκτάκτων περιστάσεων, όπως εκδηλώσεις ή αυξημένη τουριστική κίνηση. Η έγκαιρη καταγραφή αυτών των προσλήψεων στο σύστημα «Εργάνη» είναι απαραίτητη, καθώς η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που ενδέχεται να θεωρήσουν την εργασία αδήλωτη. Αυτό μπορεί να επιφέρει υψηλά πρόστιμα στις επιχειρήσεις, παρόλο που ο εργοδότης μπορεί να έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη συμμόρφωση με το σύστημα.

Τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις αναγνωρίζονται ως κρίσιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία καλείται να αξιολογήσει κατά περίπτωση, ώστε να αποφεύγονται άδικες κυρώσεις. Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να αποτρέπει φαινόμενα παραβιάσεων, όπως η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας. Οι υπερβάσεις ωραρίου παραμένουν μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, και οι κυρώσεις που επιβάλλονται μπορούν να φτάσουν έως και τα 10.500 ευρώ ανά παράβαση.

Η αυστηρή τήρηση των κανόνων που σχετίζονται με την καταγραφή των υπερωριών και την τήρηση του ωραρίου είναι αναγκαία για την αποφυγή προβλημάτων και προστίμων. Ωστόσο, η Πολιτεία αναγνωρίζει την ανάγκη για ευελιξία σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, όπου οι απαιτήσεις σε προσωπικό μπορεί να αλλάζουν ραγδαία. Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων συνεχίζονται, με στόχο την εξεύρεση λύσεων που θα διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, χωρίς να επιβαρύνονται άδικα οι επιχειρήσεις.

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.