Ποιοι δικαιούνται το επίδομα Πληροφορικής και πότε απαγορεύεται η χορήγησή του

Μόνο στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίοι εργάζονται στους ειδικούς κλάδους Πληροφορικής, μπορεί να χορηγηθεί το επίδομα Πληροφορικής, σύμφωνα με την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Στο σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 5/2021 απόφασης του Αρείου Πάγου επισημαίνεται ότι «το επίδομα Πληροφορικής προβλέπεται για τους ειδικευμένους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ανήκουν οργανικά σε κλάδους Πληροφορικής, υπηρετούν κατά πλήρες ωράριο σε νομοθετημένες υπηρεσίες, διευθύνσεις, τμήματα ή κέντρα πληροφορικής και κατέχουν τα προσόντα που ορίζονται στο π.δ. 194/1988 (ήδη π.δ. 50/2001), για όσο διάστημα απασχολούνται πλήρως και αποκλειστικά στις υπηρεσίες για τις οποίες έχει προβλεφθεί η ειδική θέση, ενώ προβλέπεται ρητά ότι αυτό δεν καταβάλλεται σε άλλες ειδικότητες, όπως στους υπαλλήλους που είναι απλοί χρήστες Η/Υ (άρθ. 8 ν. 2470/1997, 8 παρ. 8 ν. 3205/2003)».

Οι αρεοπαγίτες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, υποστηρίζοντας ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, καθώς υπάρχει διάκριση μεταξύ των υπαλλήλων που έχουν ειδικά τυπικά προσόντα και κατέχουν οργανική θέση σε νομοθετημένη υπηρεσία Πληροφορικής και έτσι τους χορηγείται το επίμαχο επίδομα, και εκείνων οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές αλλά απλώς, λόγω της τεχνολογικής προόδου, χρησιμοποιούν Η/Υ κατά την παροχή της εργασίας τους σε διοικητική ή οικονομική θέση, όπως παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τη γραφομηχανή ή την αριθμομηχανή, προς τους οποίους απαγορεύεται η χορήγηση του επιδόματος.

«Λόγω των εξελίξεων που επέφερε η σύγχρονη τεχνολογία, ο Η/Υ έχει αντικαταστήσει την γραφομηχανή, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) εξυπηρετεί την αλληλογραφία παράλληλα με το ταχυδρομείο, οι φωνητικές συζητήσεις μπορεί να γίνονται μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή του διαδικτύου, οι συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων με βιντεοδιάσκεψη ή τηλεδιάσκεψη κ.λπ.» αναφέρει ο Άρειος Πάγος και προσθέτει: «Η αλλαγή απλώς του μέσου, με το οποίο εκτελείται ένα ανατεθέν και συμφωνηθέν καθήκον ή παρέχεται μία ανατεθείσα και συμφωνηθείσα υπηρεσία- εργασία, δεν συνεπάγεται αλλαγή της φύσης αυτών και, σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστά άκυρη ανάθεση αλλοτρίων καθηκόντων, που θα μπορούσε να γεννήσει και αξίωση από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό όσων απασχολούνται με την επεξεργασία στοιχείων και καταχώριση εγγραφών σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς ωστόσο να κατέχουν οργανικές θέσεις πληροφορικής και να πληρούν τα παραπάνω προσόντα».

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.