Ποιος είναι ο αγοραστής του 50% του Alpha

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Motor OilΜΟΗ το 50% των μετοχών του Alpha ΤV, πέρασε έναντι τιμήματος 41 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Primos Media με έδρα το Λουξεμβούργο, που είναι “θυγατρική επενδυτικής εταιρείας”.

Αναζητώντας δημοσιογραφικά την ταυτότητα αυτής της επενδυτικής εταιρείας, βρήκαμε ότι η Primos Media, έως τις 20 Απριλίου 2022, ανήκε στον επενδυτικό όμιλο Hoche Partners με γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λουξεμβούργο και το Παρίσι. Ωστόσο εννέα μέρες αργότερα, οι μετοχές της πέρασαν στην Primos Alternative Investments, επίσης με έδρα στο Λουξεμβούργο, που με τη σειρά της ανήκει στην Primos SA στην ίδια χώρα. Η τελευταία πάλι, ανήκει στην Primos Holdings SPF. Μια εταιρία που ιδρύθηκε από τον όμιλο Hoche Partners, προ αρκετών ετών ως εταιρεία Holding, (στο Λουξεμβούργο και πάλι).

Ομως, πριν περίπου έξι μήνες άλλαξε μορφή και λειτουργεί πλέον με το ειδικό νομικό πλαίσιο της “family wealth management company” ή στα ελληνικά, της “εταιρείας διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας”, προκειμένου να αποτελεί αποτελεσματικό και φορολογικά “ουδέτερο” όχημα, για την διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πολύ πλούσιων ιδιωτών, (και μόνο ιδιωτών), είτε πρόκειται για έναν, είτε για μια ομάδα, είτε, πολύ συχνότερα, για μια οικογένεια.

Όπως άλλωστε προκύπτει από το site του ομίλου Hoche Partners, μία από τις κύριες δραστηριότητες του, είναι η παροχή διεθνών υπηρεσιών, σε family offices (σ.σ. γραφεία που ιδρύονται από πολύ πλούσιες επιχειρηματικές και εφοπλιστικές οικογένειες ώστε να κάνουν επενδύσεις διαφόρων ειδών και διαχείριση περιουσίας, κληρονομικών κ.λπ. για λογαριασμό τους). Στις παρεχόμενες υπηρεσίες αναφέρονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, (advisory), Corporate Services, Private Equity και Real Εstate.

Που σημαίνει πιθανότατα, παρότι ο όμιλος κάνει ενίοτε και κινήσεις για ίδιο λογαριασμό (αλλά όχι στον τομέα των media, όπως προκύπτει και πάλι από το site του), ότι με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, το 50% του Alpha ΤV δεν πέρασε στα συμφέροντα των φυσικών προσώπων- εταίρων της Hoche Partners, όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, αλλά σε κάποιον πολύ πλούσιο πελάτη τους. Έγινε δηλαδή για λογαριασμό τρίτου μέρους, η ταυτότητα του οποίου παραμένει προς το παρόν άγνωστη. Η σχετική εχεμύθεια και διακριτικότητα είναι άλλωστε από τα κύρια προτερήματα που προσφέρουν οι ειδικές εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μετά τη μεταβίβαση του 50% των μετοχών από τη Motor OilΜΟΗ, οι δύο συνιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν άριστες σχέσεις προκειμένου να διοικηθεί αποτελεσματικά η εταιρία media, (με όλες τις ευαισθησίες, πολιτικές και άλλες, που έχει η τηλεόραση) παραπέμπει είτε σε πολύ στενή σχέση εμπιστοσύνης των μετόχων της Motor OilΜΟΗ, με τους τυχόν νέους μετόχους, είτε σε μεταβίβαση που ουσιαστικά αφορά τους… ίδιους τους μετόχους της Motor OilΜΟΗ , δηλαδή την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Το δεύτερο, λένε γνώστες της αγοράς ίσως είναι και το πιο πιθανό σενάριο.

euro2day.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.