Πολλά ερωτήματα από την εκδήλωση πυρκαγιών τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Αττική

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται από το μπαράζ των πυρκαγιών που τα τελευταία 24ωρα εκδηλώνονται σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Η μεγάλη πυρκαγιά της Τετάρτης στο δήμο Σαρωνικού, που κατέστρεψε τεράστια έκταση και πολλά σπίτια, καθώς και οι φωτιές σε Νέο Βουτζά, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Νέα Μάκρη, Λαύριο και Ραφήνα δείχνουν, εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό πυρόσβεσης, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή κάτι γίνεται…

Στη φωτιά του Σαρωνικού, άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, εκκενώθηκαν οικισμοί της περιοχής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρώτες ώρες με δυσκολία επιχειρούσαν εξαιτίας του δυνατού αέρα, πολλά σπίτια κάηκαν, ενώ εκκενώθηκε και οικοτροφείο.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η πραγματικότητα δείχνει ότι πολύ συχνά καταστροφικές πυρκαγιές αποτελούν το έναυσμα για την έναρξη επέλασης επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου στο Πάνειο Ορος, ψηλά πάνω από το Λαγονήσι. Αυτή η έκταση έχει μπει στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, που με τις πλάτες της κυβέρνησης σχεδιάζουν την εγκατάσταση της μονάδας. Σημειωτέον, το Πάνειο Ορος, που εκτείνεται νοτιοανατολικά του Υμηττού, ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού, χαρακτηρίζεται Ζώνη Α’ Απολύτου Προστασίας ορεινών όγκων και δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Εχει κηρυχθεί αναδασωτέο, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007. Επιπλέον, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης ένα πρότζεκτ – μαμούθ, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο, κατοικίες, γήπεδο γκολφ και άλλες υποδομές. Το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα 755 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, όλες αυτές οι περιοχές, που υπέστησαν τεράστια καταστροφή, είναι τμήμα μιας ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης που περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού και που αφορούν την αποκαλούμενη αθηναϊκή Ριβιέρα. Σύμφωνα με επενδυτικά σχέδια, όλη αυτή η χωρική ενότητα υπάρχει επιδίωξη να αποτελέσει την «καρδιά» ενός εμπορικού, τουριστικού πόλου τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης ασφαλώς από την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, τις νέες εγκαταστάσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης και την επέκταση της μαρίνας στη Βουλιαγμένη. Μάλιστα, η Ανάβυσσος και η Σαρωνίδα, σήμερα, θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την οικιστική και εμπορική «ανάπτυξή» τους.

Ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τις τελευταίες μέρες την Ανατολική Αττική, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ανατολική Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων πυρκαγιών που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν λαϊκές περιουσίες και φυσικό πλούτο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμβάντα υπήρχαν στο Νέο Βουτζά, στο Μαρκόπουλο, στα Σπάτα, στη Νέα Μάκρη, στην Καμάριζα του Λαυρίου, στη Συντερίνα, στη Ραφήνα και φυσικά η μεγάλη φωτιά στις περιοχές του Σαρωνικού. Η εκδήλωση των συμβάντων ήταν μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα τα οποία επιβάλλεται να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν μέλη και στελέχη της ΚΟ Αττικής που συνέδραμαν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Καταδεικνύεται με τραγικό τρόπο, για άλλη μια φορά, από τη μία η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, οι μεγάλες ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, από την άλλη ότι το χέρι των εμπρηστών “οπλίζει” η πλήρης εμπορευματοποίηση της γης και ο πολεοδομικός σχεδιασμός που την υπηρετεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου είχαμε την εκδήλωση των πυρκαγιών υπάρχει έντονο και πολύμορφο επενδυτικό ενδιαφέρον, από την Ενέργεια έως την τουριστική αξιοποίηση. Από το Πάνειο Ορος έως την ευρύτερη περιοχή της Αναβύσσου, τη Σαρωνίδα και την Παλαιά Φώκαια, συνολικά το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, είναι μια περιοχή που έχουν βάλει στο μάτι “επενδυτές”.

Αυτή η κατάσταση θα επαναλαμβάνεται, όσο η γη, το φυσικό περιβάλλον, οι παραλίες αντιμετωπίζονται ως ένα ακόμα εμπόρευμα. Οσο είναι σε ισχύ οι δασοκτόνοι νόμοι, όσο συνεχίζεται η υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, όσο υποχρηματοδοτείται το Πυροσβεστικό Σώμα, μια πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Με ευθύνη της κυβέρνησης χρειάζεται ακόμα και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπυρική προστασία της Ανατολικής Αττικής και να ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές. Η εμπειρία που υπάρχει τόσο από την Ανατολική Αττική όσο και από άλλες περιοχές της χώρας είναι ενδεικτική για το τι ακολουθεί μία φωτιά αν δεν υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, που αντιμετωπίζει τη γη ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η γη, τα δάση, οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες είναι λαϊκή περιουσία!».

902.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.