Πόρος: Ηξεραν εδώ και μια εβδομάδα για τα κρούσματα – Τι οδήγησε στο lockdown

Μαγαζιά που θα λειτουργούν μέχρι τις 11 το βράδυ, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναθροίσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους στο νησί είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον Πόρο, και θα ισχύσουν για δέκα ημέρες, έως τις 17-8-2020. Ο Πόρος είναι το πρώτο νησί που μπήκε σε θερινή τοπική “καραντίνα” μετά την έξαρση των κρουσμάτων που σημειώθηκε στην περιοχή.

Τι συνέβη στον Πόρο – Αντιδράσεις στα μέτρα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The TOC, εδώ και μια εβδομάδα η κατάσταση στο νησί ήταν εκρηκτική με την ύπαρξη κρουσμάτων, αλλά και με την αντίδραση των καταστηματαρχών, ώστε να μην πάρει μεγάλη έκταση το θέμα.

Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, τα μέτρα ήταν ελλιπή, με το κοινό να έχει χαλαρώσει και να παρατηρείται παντού συνωστισμός, σε κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στο ότι στην περίοδο της καραντίνας και της πρώτης έξαρσης του κορονοϊού δεν υπήρχαν κρούσματα στην περιοχή.

Πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση -που βρέθηκαν θετικοί στα τεστ- δεν κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας, ενώ εργαζόμενη στην εστίαση που δούλευε και ως μασέζ σε κότερα και δημοσιοποίησε την κατάστασή της, δηλαδή ότι είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό, “κανιβαλίστηκε” τόσο αυτή όσο και μέλη της οικογένειάς της. Αυτό οδήγησε πολλούς στο να αποκρύπτουν την κατάστασή τους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ανάλογη κατάσταση υπάρχει και στον γειτονικό Γαλατά, αλλά και σε άλλα νησιά, και ελπίζουν ότι η καραντίνα του Πόρου θα είναι ένα μάθημα και για άλλες τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται σε εφησυχασμό.

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Πόρου, Γ. Δημητριάδης, πραγματοποίησε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς και επαγγελματίες και προειδοποίησε να μην εφησυχάζουν, ενώ παραδειγματικά “έδιωξε” από τη συνάντηση όποιον δεν φορούσε μάσκα. Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί ο “γερασμένος” πληθυσμός του νησιού και να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας κάτι που τελικά δεν εισακούσθηκε.

Η υπόθεση των κρουσμάτων στον Πόρο “έσκασε άσχημα” σε ένα μήνα μεγάλης τουριστικής κίνησης και σε μια κοινωνία που προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά και η οποία συντηρείται αποκλειστικά σχεδόν από τον τουρισμό. Η “ανεμελιά” και η αισιοδοξία που υπήρχε στις αρχές του καλοκαιριού για το γραφικό νησί που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακο, έχει δώσει τη θέση της στον φόβο, τον σκεπτικισμό και την οικονομική ασφυξία.

Οι ντόπιοι δεν θέλουν να δουν το πρόβλημα του κορονοϊού, το οποίο πιθανώς θα τους περιορίσει από το ελάχιστο εισόδημα που θα έχουν ίσως και για ολόκληρη τη χρονιά, από την άλλη, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, θα χάσουν τον Αύγουστο.

Τα περιοριστικά μέτρα και τι περιλαμβάνουν

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στον Πόρο για 10 ημέρες από σήμερα στις 06.00 έως και τις 17-8-2020 και ώρα 06.00. Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.