Πόρτο Ράφτη: Πέθανε ο σπουδαίος πεζογράφος Πέτρος Μπίκος

Απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 91 ετών, στο Πόρτο Ράφτη ο πεζογράφος Πέτρος Μπίκος. Η κηδεία του έγινε στις 24 Φεβρουαρίου στο Καμάρι Μεσσηνίας.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μπίκος

Ο Πέτρος Μπίκος γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Μοναστήρι (Βαρυμπόπι) της Μεσσηνίας από γονείς αγρότες.

Ήταν πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και εργάστηκε κυρίως ως καθηγητής οικονομολόγος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, για την οποία εξέδωσε τα βιβλία «Μαθήματα Γενικής Λογιστικής», «Οι κυριότερες Οικονομικές Θεωρίες», «Ασκήσεις Γενικής Λογιστικής» και «Λογιστική των Εμπορικών Εταιρειών».

Δείτε ακόμα:  Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου

Παράλληλα, και από τα μαθητικά του χρόνια, ασχολήθηκε με τη Λογοτεχνία και εξέδωσε τα βιβλία: «Ευτυχία με μπαλώματα», (Διηγήματα, εκδ. Κέδρος 1980, με θέματα από τον πόλεμο και την κατοχή), «Φωτογραφίες στον καθρέφτη», (Μυθιστόρημα, εκδ. Μνήμη 1987, με θέμα τη μετανάστευση), «Έντεκα παράθυρα», (Διηγήματα, εκδ. Δωδώνη 1989, με ποικίλα κοινωνικά θέματα), «Των αγγέλων η πείνα», (Διηγήματα, εκδ. Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνη 1991, με θέματα από την κατοχική πείνα) και «Καθώς μεγαλώναμε» (Διηγήματα, εκδ. Σύγχρονη Εποχή 2001, με θέματα κυρίως από τον εμφύλιο πόλεμο).

Δείτε ακόμα:  Γιατί έλεγαν «μυστράκια» τον Παττακό - Οι αστακοί στους φυλακισμένους πολιτικούς στο Πικέρμι (βίντεο)

Επιπλέον και κατά διαστήματα, έχει εκδώσει από τις εκδόσεις «Στρατίκη», 12 μυθιστορηματικές βιογραφίες ισάριθμων αγωνιστών του ΄21.

Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, στα Πολωνικά και στα Βουλγαρικά.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, σε διάφορες θέσεις, επί σειρά ετών. Ήταν, επίσης, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων.

Τιμήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης για τη συμμετοχή του σ’ αυτή από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας (Α΄ βραβείο) για το διήγημά του «Το πουκάμισο του Αλβανού», από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Β΄ βραβείο) για το βιβλίο του «Των αγγέλων η πείνα», από το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λέρου (Α΄ βραβείο) για το διήγημά του «Στάκα!» και από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Τριφυλίας για την προσφορά του στα Γράμματα.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός; 128 νέα κρούσματα στην Ανατολική Αττική - Ο χάρτης της διασποράς

eleftherostypos.gr