Πώς εξαπατήθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι από ένα βίντεο στο Facebook Live

Για άλλη μία φορά, ένα live βίντεο στο Facebook συγκέντρωσε εκατομμύρια κλικ και αντιδράσεις για κάτι που όμως δεν ήταν αυτό που ισχυριζόταν.

Στο ίδιο πνεύμα, όπως ο live διαστημικός περίπατος που δεν ήταν live – το βίντεο που μεταδόθηκε στις 26 Οκτωβρίου στο κοινωνικό δίκτυο- ένα βίντεο από μια εργασία συντήρησης σε μεγάλο ύψος, συγκέντρωσε πάνω από 6 εκατομμύρια προβολές.

Οι σελίδες των Interestinate και USA Viral στο Facebook, χθες το απόγευμα δημοσίευσαν ένα βίντεο που ισχυριζόταν πως ήταν η αλλαγή μιας λάμπας στην κορυφή ενός κτιρίου ύψος 609 μέτρων. Και οι δύο σελίδες υποστήριζαν πως το βίντεο ήταν ζωντανό και πως διαρκούσε τέσσερις ώρες, Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα γιατί δεν ήταν ούτε live, ούτε καν πρόσφατο.

Το πραγματικό βίντεο διάρκειας μόλις 18 λεπτών, είχε επιμηκυνθεί ώστε να φαίνεται ότι πρόκειται για ένα βίντεο 4 ωρών, μια τακτική που χρησιμοποιεί συχνά η σελίδα Viral USA, που είχε ανεβάσει και τον διαστημικό περίπατο. Η σελίδα επίσης δεν ανέφερε σε ποιο κτίριο γινόταν οι εργασίες συντήρησης, ούτε καν σε ποια περιοχή.

Το BBC πραγματοποίησε μια μικρή έρευνα σχετικά με το κατά πόσο ήταν όντως live το βίντεο αυτό και διαπίστωσε πως το παλαιότερο αντίγραφο που βρέθηκε στο YouTube είχε δημοσιευτεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2015. Στο συγκεκριμένο αναφέρεται μάλιστα πως πρόκειται για μια ανάβαση στον Πύργο KDLT στη Rowena, της Νότιας Ντακότα, για την επιθεώρηση της κεραίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.