Πώς να αποφύγεις λάθος επιλογές στα έπιπλα της κουζίνας σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσεις πριν προβείς στην οποιαδήποτε επιλογή επίπλου για την κουζίνα σου, είναι το γενικότερο στυλ στο οποίο θέλεις να κινηθείς. Με άλλα λόγια, θέλεις η κουζίνα σου να είναι κλασική ή μοντέρνα; Σαφέστατα, η επιλογή αυτή δεν είναι απόλυτη ή μονοδιάστατη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το κλασικό και το σύγχρονο εναλλάσσονται, αλληλοσυμπληρώνονται και μπλέκονται μέσα στο χώρο της κουζίνας, δημιουργώντας ιδιαίτερα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πριν να αρχίσεις να ψάχνεις έπιπλα κουζίνας, πρέπει να έχεις κατασταλάξει σε ένα έστω γενικότερο ύφος και πλαίσιο για το χώρο σου, διαφορετικά η διαδικασία έρευνας και αγοράς επίπλων μπορεί να αποδειχθεί χαοτική.

Καταστάλαξες, λοιπόν, στο στυλ που σε εκφράζει περισσότερο; Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγεις για το κάθε είδος επίπλου συγκεκριμένα.

Ντουλάπια κουζίνας

Ο αισθητικός τους ρόλος

Αδιαμφισβήτητα, τα ντουλάπια κυριαρχούν στο χώρο, συμβάλλοντας στο στυλ της κουζίνας αλλά υπηρετώντας ταυτόχρονα και ένα σημαντικό αποθηκευτικό και χρηστικό σκοπό. Στο κομμάτι του design, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεις υπόψη σου το σωστό μέγεθος για τα ντουλάπια της κουζίνας, ώστε να καλύπτονται μεν οι όποιες ανάγκες σου αλλά και να μην καταλήξεις με μια κουζίνα που θα σου προκαλεί αίσθημα ασφυξίας. Ακόμα, το χρώμα των ντουλαπιών παίζει ασφαλώς πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στην ανάδειξη του χώρου όσο και στο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, τα έντονα χρώματα ταιριάζουν σε μεγάλους χώρους ενώ τα πιο απαλά αναδεικνύουν κουζίνες περιορισμένων διαστάσεων. Στην περίπτωση των έντονων, σκούρων αποχρώσεων, καλό θα ήταν να φροντίσεις λίγο περισσότερο το φωτισμό της κουζίνας ή να επιλέξεις υλικά που να αντανακλούν περισσότερο το φως, ενισχύοντας έτσι τη συνολική φωτεινότητα του δωματίου.

Δείτε ακόμα:  Mυρίζει... Σαραγούδας το Σαββατοκύριακο! Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, αρνάκι...

Ενίσχυσε τον αποθηκευτικό τους προορισμό

Πριν και πάνω απ’ όλα, όμως, τα ντουλάπια είναι αποθηκευτικοί χώροι και ο ρόλος τους αυτός πρέπει να είναι η πρώτη σου σκέψη κατά την επιλογή τους. Για την επίτευξη της μέγιστης χωρητικότητας και αποθηκευτικής κάλυψης, οι έξυπνοι μηχανισμοί είναι ο βασικός σου σύμμαχος. Αν στο άκουσμα των έξυπνων μηχανισμών, το μυαλό σου πηγαίνει μονάχα σε μηχανισμούς αθόρυβου κλεισίματος κτλ, κατά την έρευνα αγοράς σου, θα ανακαλύψεις πως οι μηχανισμοί αυτοί είναι κάτι πολύ περισσότερο. Συστήματα κάδων απορριμμάτων και εργονομικές λύσεις όπως ο μηχανισμός φασόλι και ο μηχανισμός διπλής ανάκλισης, σου επιτρέπουν να αξιοποιήσεις κάθε εκατοστό του διαθέσιμου χώρου της κουζίνας σου.

Πάγκος Κουζίνας

Για την επιλογή του σωστού πάγκου κουζίνας, πρέπει να θέσεις ευκρινώς τις προτεραιότητες σου. Σε ενδιαφέρει το design περισσότερο ή περνάς τόσο χρόνο στην κουζίνα σου που η ανθεκτικότητα, το καθάρισμα και η αντοχή είναι στα absolutely must της λίστας σου; Ο χαλαζίας και το corian είναι σίγουρα κάποια από τα πιο ανθεκτικά υλικά ενώ συγχρόνως δεν απαιτούν ιδιαίτερη καθαριότητα και φροντίδα. Ωστόσο, ανήκουν αναμφισβήτητα στις ακριβές επιλογές. Εναλλακτικά, μπορείς να προτιμήσεις το πιο οικονομικό πλακάκι ή το βακελίτη ο οποίος έχει την ιδιότητα να μπορεί να “μιμείται” διάφορα φυσικά υλικά (ξύλο, πέτρα κτλ). Σε κάθε περίπτωση, αν ο πάγκος της κουζίνας σου λειτουργεί όντως ως πάγκος εργασίας, προτίμησε να αποφύγεις το ξύλο που φθείρεται γρήγορα καθώς και το μάρμαρο που απορροφά εύκολα λεκέδες και υγρασία.

Δείτε ακόμα:  "Καλή Καρδιά" του Νικόλα! Και ψητά και μαγειρευτά

Τραπέζι ή νησίδα;

Αν και η νησίδα, με τη χρήση σκαμπό, μπορεί να αναλάβει αποτελεσματικά το ρόλο του τραπεζιού, το παραδοσιακό τραπέζι με τις καρέκλες ανήκει στις πιο συνήθεις και αγαπημένες επιλογές κατά το σχεδιασμό μιας κουζίνας. Σε μοντέρνο ή κλασικό ύφος, μονόχρωμο ή με χρωματικούς συνδυασμούς, το τραπέζι με τις καρέκλες ή τα σκαμπό του παραμένει αναπόσπαστο στοιχείο της κουζίνας, όσες μόδες και trends κι αν περάσουν. Σε γενικές γραμμές, αν ο χώρος σου είναι μικρός, η πολυχρηστική νησίδα θα σε σώσει. Τραπέζι, χώρος  αποθήκευσης, πάγκος εργασίας, η νησίδα θα σου λύσει τα χέρια. Σε μεγαλύτερες κουζίνες, παρόλα αυτά, η επιλογή ανάμεσα σε τραπέζι ή νησίδα είναι καθαρά θέμα γούστου, ενώ αν οι διαστάσεις του χώρου το επιτρέπουν, γιατί να μη χρησιμοποιήσεις και τα δύο;

Δείτε ακόμα:  Για αγορά και πώληση του ακινήτου σας στο Μεσιτικό γραφείο FindYourHome

Ηλεκτρική κουζίνα και λοιπές συσκευές

Αν και δεν εντάσσονται πραγματικά στα έπιπλα κουζίνας, ωστόσο η ηλεκτρική κουζίνα και οι ηλεκτρικές συσκευές γενικότερα συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν το αισθητικό πλαίσιο της κουζίνας. Πέρα, λοιπόν, από τις συνήθεις απαιτήσεις κατά την αγορά τέτοιων συσκευών (επιδόσεις, εξοικονόμηση ενέργειας, προηγμένη τεχνολογία κτλ), αφιέρωσε λίγο χρόνο και στην αναζήτηση των μοντέλων αυτών που θα ενταχθούν αρμονικά στο ύφος που έχεις επιλέξει για την κουζίνα σου. Αν επιδιώκεις το αίσθημα ζεστασιάς και θαλπωρής σίγουρα θα κινηθείς προς τις παλ αποχρώσεις. Από την άλλη, αν θέλεις ο χώρος να ακτινοβολεί χαρά και ζωντάνια, γιατί να μην πας σε πιο έντονες εναλλακτικές; Ό,τι κι αν αποφασίσεις, ο χρωματισμός σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να είναι ο ίδιος καθώς λειτουργούν ως σύνολο. Τέλος, βάλε τις εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές στην κορυφή των προτιμήσεων σου, καθώς και “δένουν” καλύτερα με τα υπόλοιπα έπιπλα της κουζίνας αλλά και είναι και πιο πρακτικές στη χρήση και στον καθαρισμό τους.