Πόσο πιθανό είναι ένα lockdown λόγω της μετάλλαξης Όμικρον;

Συνιστά όντως η νέα αφρικανική μετάλλαξη απειλή; Και ενόψει εορτών, σε συνδυασμό με τη Δέλτα, θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε lockdown το 2022; Τι υποδεικνύουν τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τι υποστηρίζουν οι ειδικοί;

«Πραγματική απειλή» χαρακτήρισε στέλεχος της Moderna τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς υπερμεταδίδεται διεθνώς με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ «μεγάλο τσουνάμι κρουσμάτων τον Ιανουάριο» προβλέπει εξαιτίας της κι ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, εισηγούμενος την επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως το κλείσιμο των σχολείων αλλά και των κέντρων διασκέδασης, εκτιμώντας ότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού είναι άκρως επικίνδυνος και ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί είναι ο περιορισμός των επαφών.

Συνιστά όντως η νέα αφρικανική μετάλλαξη απειλή; Και ενόψει εορτών, σε συνδυασμό με τη Δέλτα, θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε lockdown το 2022;

Τι υποδεικνύουν τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τι υποστηρίζουν οι ειδικοί; Συμφωνούν με τον καθηγητή Παυλάκη;

«Ένα lockdown πάντα βεβαίως είναι πιθανό»

«Ας περιμένουμε να δούμε τι προκαλεί η Όμικρον. Δεν ξέρουμε με ακρίβεια το πόσο μολυσματική είναι. Ένα lockdown πάντα βεβαίως είναι πιθανό. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η νέα μετάλλαξη το 2022» επισημαίνει η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλου, που «μόνο υποθέσεις» προσθέτει, «μπορούμε να κάνουμε για τη συνύπαρξη μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον».

Για «τεράστια αβεβαιότητα» έναντι της νέας μετάλλαξης και όσων μπορεί να προκαλέσει το αμέσως επόμενο διάστημα κάνει λόγο και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ελένη Γελαστοπούλου, η οποία τονίζει ότι πρέπει ούτως ή άλλως, είτε πάμε είτε όχι σε lockdown, «να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Οδηγός είναι «η κατάσταση των ασθενών της Όμικρον» προσθέτει.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου θεωρεί πιθανή τη συνύπαρξη και της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον σε έναν ασθενή, κάτι που ωστόσο χαρακτηρίζει σπάνιο. Το τι θα παράξει παραμένει άγνωστο.

Η νόσηση με μια νέα μετάλλαξη της COVID-19 έχοντας ήδη νοσήσει κάποιος με μια άλλη (λ.χ. μετά από νόσηση με τη μετάλλαξη Δέλτα να ακολουθήσει νόσηση με την Όμικρον) «είναι κάτι που υπάρχει» τονίζει το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, χωρίς να είναι σε θέση να απαντήσει αν πρέπει να μπούμε προληπτικά σε καθεστώς lockdown.

Εξόχως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που μας δίνει η καθηγήτρια Ανοσολογίας Νάνσυ Μουζάκη, η οποία εργάζεται στις PCR διαγνώσεις.

«Η Όμικρον πρωτοεμφανίστηκε τον Νοέμβριο στην Μποτσουάνα, όπου είχαμε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρόκειται για 2,4 φορές πιο μολυσματική μετάλλαξη συγκριτικά με τη Δέλτα, που ήταν ήδη πολύ μολυσματική, διότι υπόκειται σε διαρκείς μεταλλάξεις» αναφέρει.

Η Όμικρον μετάλλαξη επιμολύνει, προσθέτει εύκολα «άτομα που έχουν νοσήσει ήδη από COVID-19, και είναι ανεμβολίαστα. Άρα η προσπάθεια είναι να φτιαχτούν διαφορετικά εμβόλια που θα καλύψουν όλα τα είδη στελεχών του ιού στοχεύοντας σε άλλες αντιγονικές περιοχές».

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο στη χώρα μας, υπογραμμίζει, είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. «Είναι μόλις 63,33%. Είναι πάρα πολύ μικρό. Μόνο με 100% ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» σημειώνει η καθηγήτρια Ανοσολογίας, επισημαίνοντας και την αναγκαιότητα «όσοι έκαναν τις δυο δόσεις του εμβολίου να κάνουν και την τρίτη».

Αναφορικά με την περιοχή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας, όπου εργάζεται, από τον Αύγουστο, «το100% των κρουσμάτων ήταν με Δέλτα μετάλλαξη, με πολλές υπομεταλλάξεις της, έχοντας πέσει το ποσοστό των νοσούντων με την Α ή τη Β μετάλλαξη στο 0%».

Lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους

Τέσσερις μήνες μετά «διαπιστώνουμε ότι τα θετικά δείγματα έχουν ανεβεί πολύ».
Μέσος όρος των θετικών δειγμάτων PCR διαγνώσεων ήταν 21%. Μέσα στον Δεκέμβρη «φτάσαμε το 59% θετικά» αποκαλύπτει η κα Μουζάκη.

Η θέση της ως ανοσιολόγου που ερευνά τον κορονοϊό είναι μία: 100% εμβολιασμένος πληθυσμός. Κάτι που παραδέχεται ότι είναι ανέφικτο και «λόγω των αντεμβολιαστών και λόγω της ανεπαρκούς καμπάνιας της κυβέρνησης».

Είναι λύση το lockdown; «Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Το αν θα γίνει ολικό ή lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, στους οποίους δεν θα επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους είναι θέμα που θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά με τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά που έχουν επιδείξει οι αντεμβολιαστές δεν επρόκειτο το μέτρο αυτό να έχει επιτυχία» καταλήγει η καθηγήτρια Ανοσολογίας.

sputniknews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.