Πόσο θα πληρώσουμε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης – Πολιτική “κόντρα” για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης

Όχι στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης λένε στην κυβέρνηση, να διαμορφωθεί ο ειδικός φόρος στο κατώτατο όριο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Κόντρα” επίκαιρη καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα, θα ανοίξει η φετινή σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης και η τιμή στη λιανική θα είναι -με βάση τα σημερινά δεδομένα- ακριβότερη κατά 30% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίζει έως και 1,1 ευρώ ειδικά στην επαρχία και στις νησιωτικές περιοχές όταν πέρυσι, οι καταναλωτές αγόραζαν με τιμή χαμηλότερη από τα 80 λεπτά.

Πέρυσι, το δελτίο τιμών για τις τιμές χονδρικής “έγραφε” 672 ευρώ ανά κυβικό για το πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος, το δελτίο τιμών της 17ης Σεπτεμβρίου, γράφει 892,66 ευρώ. Άρα, η τιμή χονδρικής έχει αυξηθεί κατά 32,7% μέσα στο 12μηνο. Αν λοιπόν πέρυσι τον Οκτώβριο αγοράσαμε πετρέλαιο θέρμανσης στην έναρξη της σεζόν με μέση πανελλαδική τιμή 0,798 ευρώ ανά λίτρο, φέτος, είναι πιθανό το πρώτο δελτίο να γράψει μέση πανελλαδική τιμή κοντά στο 1,07-1,09 ευρώ.

Πόσο κοστίζει η υπόσχεση Τσίπρα

Με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή υπόσχεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσπά την προσοχή. Σε οικονομικούς όρους, ισχύουν τα εξής: Στο πετρέλαιο θέρμανσης επιβάλλεται (από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Απριλίου που είναι και η περίοδος διάθεσης) ειδικός φόρος κατανάλωσης 28 λεπτών ανά λίτρο και επί αυτής της τιμής επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%. Άρα η συνολική φορολογική επιβάρυνση φτάνει κοντά στα 35 λεπτά μόνο εξαιτίας του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Συνολικά δε, οι φόροι και τα τέλη υπερβαίνουν το 55% της τιμής λιανικής.

Αν γίνει αυτό που λέει ο Αλέξης Τσίπρας, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα περιοριστεί στα 2 λεπτά ανά λίτρο καθώς αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Μαζί με τον ΦΠΑ, θα έχουμε επιβάρυνση 0,026 ευρώ ανά λίτρο. Που σημαίνει τελικώς, ότι οι καταναλωτές θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης αντί για 1,1 ευρώ το λίτρο, περίπου 80 λεπτά ανά λίτρο δηλαδή περίπου όσο και πέρυσι.

Επειδή όμως κάθε μέτρο έχει και ένα κόστος, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 90%, θα προκαλέσει απώλεια εισόδων στον κρατικό προϋπολογισμό της τάξεως των 500-550 εκατ. ευρώ. (περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλα 100 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ). Αυτό το ποσό, δεν θα ενισχύσει τους έχοντες τη μεγαλύτερη ανάγκη (κάτι που θα συνέβαινε αν αυξανόταν ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση) αλλά το σύνολο των καταναλωτών ακόμη και αυτών με τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Από την άλλη, υπάρχει η περιβαλλοντική και η μακροοικονομική διάσταση. Η χώρα έχει θέσει εθνικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό τουλάχιστον 70% μέχρι το 2030. Οι καυστήρες πετρελαίου στα νοικοκυριά είναι μια από τις βασικές πηγές παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα γι’ αυτό και έχει επιλεγεί μέσω του προγράμματος “εξοικονομώ” να επιδοτηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ώστε να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου με άλλα λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα (σ.σ ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο κλπ). Αυτές οι πολιτικές επιδότησης μάλιστα δεν έχουν υιοθετηθεί μόνο από την σημερινή κυβέρνηση αλλά από την προηγούμενη.

Θα ήταν λοιπόν οικονομικό παράδοξο να δαπανήσει η χώρα οικονομικούς πόρους μισού δις. ευρώ για να ενισχύσει τη ζήτηση ενός ρυπογόνου καυσίμου όταν με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να επιδοτήσει πάνω από 100.000 νοικοκυριά ανά έτος για να αλλάξουν τον καυστήρα του πετρελαίου. Εκτός από την περιβαλλοντική, υπάρχει και η μακροοικονομική διάσταση. Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν παράγεται στην Ελλάδα. Εισάγεται και οι εισαγωγές μειώνουν το ΑΕΠ. Άρα, η τόνωση της ζήτησης του συγκεκριμένου καυσίμου, θα σήμαινε και επιδότηση των εισαγωγών.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.