ΠΟΥ: Ανακάλυψαν από που προέρχεται ο κορονοϊός

Σε εκτροφεία άγριων ζώων τα οποία τροφοδοτούσαν την αγορά της Ουχάν στην Κίνα, εντοπίζεται ο κορονοϊός και από εκεί ξεκίνησαν όλα, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΠΟΥ, ο οποίος μίλησε λίγες εβδομάδες προτού ο Οργανισμός ανακοινώσει το επίσημο πόρισμά του.

Όπως είπε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ο Πίτερ Ντάσζακ, ο οποίος είχε μεταβεί πρόσφατα στην Κίνα ως μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ορισμένα από τα άγρια αυτά ζώα σε εκτροφεία της νότιας επαρχίας Γιουνά μπορεί να μολύνθηκαν με τον κορονοϊό από νυχτερίδες της περιοχής και μέσω αυτών να μεταπήδησε ο SARS-CoV-2 στους ανθρώπους.

Δείτε ακόμα:  Φωτιά σε υπόγειο πάρκινγκ σπιτιού στην Πεντέλη (φωτό)

Μέχρι σήμερα διάφορες θεωρίες συνωμοσίες αποπειράθηκαν να εξηγήσουν την πηγή προέλευσης του κορονοϊού, όπως ότι ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν, μία θεωρία την οποία απέρριψε τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ.

Πως φτιάχτηκαν τα εκτροφεία άγριων ζώων στην κίνα

Πάντως, η διεθνής επιστημονική κοινότητα σε μεγάλο μέρος της θεωρεί ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε σε νυχτερίδες και μεταπήδησε στους ανθρώπους, πιθανότατα μέσω ενδιάμεσου ζώου-ξενιστή. Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι συμπέραναν οι ειδικοί του ΠΟΥ, ότι ο ιός πέρασε από νυχτερίδες στη νότια Κίνα σε άγρια ζώα σε εκτροφεία και από εκεί στους ανθρώπους.

Δείτε ακόμα:  Grand Chalet: Το ξενοδοχείο "φάντασμα" της Κηφισίας (βίντεο)

Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα εκτροφεία αποτελούν μέρος ενός πρότζεκτ που προωθεί εδώ και δύο δεκαετίες η κινεζική κυβέρνησης για να βοηθήσει τους αγροτικούς πληθυσμούς να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και να κλείσει το χάσμα μεταξύ των αγροτικών και των αστικών πληθυσμών, σύμφωνα με τον Ντάσζακ. “Παίρνουν άγρια ζώα, όπως μοσχογαλές, σκαντζόχοιρους, παγκολίνους, νυκτερευτές και αρουραίους του μπαμπού και τα εκτρέφουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας”, είπε ο οικολόγος της MKO EcoHealth Alliance.

Δείτε ακόμα:  Χαμός σε πτήση! Δεν φόραγε μάσκα και συνελήφθη

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Κίνα έκλεισε τα εκτροφεία αυτά, πιθανώς επειδή η κυβέρνησή της θεώρησε ότι αποτελούσαν μέρος της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοϊού από νυχτερίδες στους ανθρώπους.

thetoc.gr