ΠΟΥ: “Πάρτε μέτρα στην Ευρώπη για να αποφευχθούν τα χειρότερα το φθινόπωρο”

Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και να επαναφέρει τη χρήση μάσκας, για να αποφευχθεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προειδοποιεί ο Χανς Κλούγκε.

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς και να επαναφέρουν τη χρήση μάσκας για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που οφείλεται στην υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον, ώστε να αποφύγουν αυστηρότερα μέτρα αργότερα μέσα στο έτος, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge προέτρεψε τις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν δράση τώρα για να αποφύγουν την ασφυκτική πίεση στα συστήματα υγείας και τα αυστηρά μέτρα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς η υποπαραλλαγή Omicron, BA.5, συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα κορονοϊού αναφέρθηκαν στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, τα οποία αποτέλεσαν σχεδόν το ήμισυ όλων των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως. Τα ποσοστά νοσηλείας έχουν διπλασιαστεί την ίδια περίοδο και σχεδόν 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε εβδομάδα, τόνισε ο Kluge.

«Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων… μέσα σε μια κοινωνία που λειτουργεί σχεδόν όπως πριν», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για «σταθεροποίηση της πανδημίας», μέσω μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης πριν από τα εμβόλια για τη συγκεκριμένη παραλλαγή, που αναμένεται να είναι έτοιμα το φθινόπωρο, καθώς και την προώθηση της χρήσης μάσκας και του καλύτερου αερισμού των κλειστών χώρων.

Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν για να αποφευχθούν πολύ αυστηρότερα μέτρα, είπε, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για εφαρμογή lockdown».

Όταν ξεκίνησε η πανδημία το 2020, οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των lockdown στις οικονομίες τους και στα προβληματικά συστήματα υγείας, αλλά συσσώρευσαν μεγάλα χρέη και διστάζουν να επαναλάβουν αυτές τις πολιτικές.

«Οι άνθρωποι μερικές φορές ρωτούν, “επιστρέφει ο ιός”;», είπε ο Kluge. «Δεν έχει εξαφανιστεί ποτέ. Είναι ακόμα εκεί. Εξαπλώνεται. Μεταλλάσσεται. Και δυστυχώς, εξακολουθεί να παίρνει πολλές ζωές».

Μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας και περιορισμών, οι χώρες πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περαιτέρω στην υγειονομική περίθαλψη, είπε ο Kluge.

«Αν οι κυβερνήσεις δεν το κάνουν, τότε η κοινωνία δεν θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον», πρόσθεσε.

 

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.