ΠΟΥ: «Ποτέ ξανά!»

«Ποτέ ξανά!»: ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε σήμερα τις χώρες μέλη να συνομολογήσουν μια συμφωνία για τις πανδημίες.

Αυτό το κάλεσμα πραγματοποιείται προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις πανδημίες, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της Covid-19.

«Όλο αυτό θα επαναληφθεί εκτός εάν, εσείς, οι χώρες του κόσμου, ενωθείτε για να πείτε με μία φωνή: ποτέ ξανά!», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας -του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων του οργανισμού που συναθροίζει τα 194 μέλη του. Αυτή η τριήμερη σύνοδος είναι μόλις η δεύτερη ειδική σύνοδος του Π.Ο.Υ.

Δείτε ακόμα:  Βιασμός ανήλικης από ιερέα: «Είναι αθώος», φώναζε η κόρη του - Βαριές κατηγορίες

Τα μέλη του Π.Ο.Υ. συμφώνησαν χθες, Κυριακή, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου το οποίο θα προβλέπει και θα καταπολεμά καλύτερα τις πανδημίες. Στη διάρκεια της συνόδου τα μέλη του Π.Ο.Υ. αναμένεται να επικυρώσουν επίσημα αυτό το σχέδιο συμφωνίας.

«Έχει έρθει η ώρα να υπερβούμε αυτή την πανδημία»
«Έχει έρθει η ώρα να υπερβούμε αυτή την πανδημία και να αφήσουμε μια κληρονομιά στις γενιές που θα μας διαδεχθούν», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Δείτε ακόμα:  Η κακοκαιρία Ελπίδα «έθαψε» την εθνική οδό - Συγκλονιστικό βίντεο drone!

«Η εμφάνιση της Όμικρον είναι άλλη μια υπόμνηση πως η Covid-19 δεν έχει τελειώσει μαζί μας», συνέχισε λέγοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να χρειάζεται «άλλη μια ανάκληση στην τάξη». Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η Όμικρον, «δείχνει γιατί ο κόσμος χρειάζεται μια νέα συμφωνία», είπε.

Το σχέδιο συμφωνίας για το οποίο συμφώνησαν ανεπίσημα τα μέλη του Π.Ο.Υ. προβλέπει τη δημιουργία ενός «διακυβερνητικού οργάνου» που θα συντάξει και θα διαπραγματευθεί «μία συνθήκη, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές εργαλείο του Π.Ο.Υ. για την πρόληψη, την προετοιμασία και την ανταπάντηση απέναντι στις πανδημίες».

Δείτε ακόμα:  Καμία κάμερα: Έτσι κλέβουν το PIN της κάρτας σας στα ΑΤΜ

Μια ενδιάμεση έκθεση αναμένεται τον Μάιο του 2023. Το αποτέλεσμα αναμένεται να βρίσκεται στο τραπέζι για την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας του Μαΐου του 2024.

iefimerida.gr