Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Πιθανώς από Δευτέρα ολικό lockdown στα σχολεία της Αττικής

Ολικό lockdown με κλειστά σχολεία στην Αττική για δυο βδομάδες είναι η αρχική εισήγηση που αναμένεται να επιβεβαιωθεί την Παρασκευή, δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος που καταγγέλλει ότι παραγκωνίστηκαν οι εκπαιδευτικοί στους εμβολιασμούς, ενώ οι τάξεις των 25 μαθητών αποτελούν «φωλιές πανδημίας».

«Οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων πλησιάζουν τις 100. Οι σχολικές μονάδες στις οποίες έχουν κλείσει τμήματα για τον ίδιο λόγο είναι 300. Τα νούμερα δείχνουν ότι οδηγούμαστε στη Αττική σε ολικό lockdown, που πιθανότατα θα ανακοινωθεί στη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής. Τουλάχιστον αυτό θα επιβληθεί καταρχάς στην Αττική» μας επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Τα νούμερα ωστόσο είναι παραπλανητικά, διευκρινίζει. «’Έχουνε κλείσει μεγάλα σχολεία των 400 ατόμων και έχουν μείνει ανοικτά σχολεία, όπως της Σικίνου, με τρία παιδιά στο νηπιαγωγείο, τέσσερα στο Δημοτικό και πέντε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Και ανακοινώνουν πως “έκλεισε το 25% των σχολικών μονάδων” αλλά βάσει των αριθμών των μαθητών είναι σαν να έχει κλείσει το 95%».

«Δυο βδομάδες κλείσιμο των σχολείων στην Αττική»

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στα αρμόδια υπουργεία και τους ειδικούς θέλει καταρχάς να οδηγούνται τα σχολεία σε δυο βδομάδες κλείσιμο, προσθέτει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Από την προηγούμενη βδομάδα, ο κ. Σαρηγιάννης είχε προτείνει τρεις βδομάδες ολικό lockdown, αρχής γενομένης απ’ την τρέχουσα. Είχε εισηγηθεί ολικό lockdown μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Η εισήγηση του υπουργείου είναι δυο βδομάδες τουλάχιστον απαγορευτικό στην Αττική καταρχάς, πιθανότατα από την άλλη βδομάδα. Ακόμα είναι Τρίτη. Την Παρασκευή θα το ξέρουμε με σιγουριά» προσθέτει ο κ. Τσούχλος.

Η πανδημία μαίνεται αυτή την ώρα στα σχολεία της Αττικής και των μεγάλων αστικών κέντρων; «Δεν μαίνεται, αλλά επεκτείνεται διαρκώς, σε μεγάλα σχολεία κι αυτό είναι το πρόβλημά μας. Το αν εξαπλώνεται ραγδαία δεν είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε, με βάση τους μέσους όρους που δίνει το υπουργείο. Αλλά οπωσδήποτε επεκτείνεται με αρκετά γοργούς ρυθμούς στα μεγάλες πόλεις και στα μεγάλα σχολεία. Στα μικρά σχολεία, είναι δύσκολο να συμβεί αυτό γιατί είναι και σε πράσινες περιοχές».

«Αντί για τους εκπαιδευτικούς εμβολιάζονται στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας»

Ανησυχία έχει προκαλέσει πάντως στον κλάδο των εκπαιδευτικών το γεγονός ότι το αίτημά τους για εμβολιασμούς έχει «παγώσει», μάς πληροφορεί ο κ. Τσούχλος, μολονότι «η κα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της επιτροπής Εμβολισμών, στις αρχές Ιανουαρίου είπε ότι πρέπει να προηγηθούν σαφώς οι εκπαιδευτικοί. Ακολούθησε η κα Λινού και άλλοι επιδημιολόγοι και ειδικοί που είχαν συμφωνήσει με αυτή την πρόταση. Είχα επικοινωνήσει κι εγώ με την κα Κεραμέως και μου είχε επιβεβαιώσει ότι συμφωνεί κι αυτή. Αλλά δυστυχώς μπαίνουν σφήνα άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Μας παραγκώνισαν. Ενώ έπρεπε να προηγηθούμε, ξαφνικά βλέπουμε στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας να παίρνουν τη θέση μας και να εμβολιάζονται. Είναι μια επιλογή του κράτους με την οποία εμείς κάθετα διαφωνούμε» δηλώνει ο κ. Τσούχλος.

«Όταν αρχές Ιανουαρίου, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να γίνει εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς, αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα μήνα θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Σήμερα έχουμε 9 του μηνός (Φεβρουαρίου) και δεν έχει γίνει τίποτα. Ξαφνικά μας βάζουν σε μια άλλη σειρά. Είναι απαράδεκτο. Οι συνάδελφοι μεταξύ 60-64, πρέπει να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται από το κράτος. Αλλά είναι ένας αριθμός πολύ μικρός. Το σύνολο των εκπαιδευτικών επιβάλλεται να προτεραιοποιηθεί στους εμβολιασμούς και να δοθεί βάρος παράλληλα στους εμβολιασμών των ειδικών σχολείων» υπογραμμίζει ο κ. Τσούχλος.

«Στα οποία είναι απαραίτητο να αρχίσουν και τα μαζικά τεστ» προσθέτει.

«Τεστ κάθε βδομάδα και για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου»

Ναι μεν έχει ανοίξει πλατφόρμα, όπου μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κλείσουν ραντεβού για τεστ, αλλά το ότι για να τα κάνουν πολλές φορές, ειδικά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, επιβάλλεται να μετακινηθούν μακριά από τη βάση τους, λειτουργεί αποθαρρυντικά.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τις μετακινήσεις και τα παιδιά της Γ’ Λυκείου πρέπει να πιεστούν να κάνουν το τεστ, αφού είναι δωρεάν και επαναλαμβανόμενο, και μάλιστα κάθε βδομάδα! Και ζητάμε από τον ΕΟΔΥ να επισκέπτεται στοχευμένα και να κάνει τεστ στις σχολικές μονάδες όπου έκλεισαν τάξεις λόγω κορονοϊού. Μην περιμένουμε ότι ο άλλος επειδή έκλεισε μια τάξη θα τρέξει να το κάνει το τεστ μόνος».

«Φωλιές πανδημίας τα τμήματα με πάνω από 25 μαθητές»

Εκτεθειμένοι δεν είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, «αλλά όλοι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες κι αλλού».

«Εμείς ως εκπαιδευτικοί όμως αισθανόμαστε έναν προβληματισμό όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε να παρθούν, με πρώτο και βασικό τα υπερμεγέθη τμήματα που υπερβαίνουν τα 25 παιδιά, τα οποία είχαμε ζητήσει από τον Αύγουστο μήνα να διαιρεθούν δια του δύο. Αυτά είναι “φωλιές πανδημίας”. Αυτές οι φωλιές πανδημίας θα έπρεπε να αποτραπούν. Άλλο είναι να έχεις 12 και 13 και 15 παιδιά σε μια τάξη, κι άλλο 25 και 30. Είναι πρόβλημα μεγάλο».

Ένα ακόμη πρόβλημα αποτελεί, τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο τη ΟΛΜΕ, ο συνωστισμός των γονέων έξω από τα σχολεία (Δημοτικά), που θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί από την πρώτη ημέρα επανεκκίνησης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

sputniknews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.